Debat

Mchangama: En militant sherif er kommet til byen

DEBAT: Søren Pind (V) har som justitsminister bevæget det danske samfund i retning af et ”militant demokrati” med fokus på orden frem for retssikkerhed og frihedsrettigheder, skriver Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia.

Søren Pind (V) har ikke præsenteret et eneste større udspil, der har styrkelsen af borgernes retssikkerhed og frihedsrettigheder som fokus, skriver Jacob Mchangama. 
Søren Pind (V) har ikke præsenteret et eneste større udspil, der har styrkelsen af borgernes retssikkerhed og frihedsrettigheder som fokus, skriver Jacob Mchangama. Foto: Cepos.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jacob Mchangama
Direktør i Justitia

”Der er en ny sherif på vej til byen” proklamerede Søren Pind (V) på Facebook straks efter, at han i juni 2015 tiltrådte som justitsminister, og uddybede med: ”Der vil blive slået hårdt men retfærdigt ned. Barmhjertighed vil også indgå. I nødvendigt omfang”.

Med de ord varslede justitsministeren en ny linje, hvor der ville blive slået hårdt ned på kriminalitet, på bander, vold og radikal islamisme, og hvor det kunne være nødvendigt, som ministeren udtrykte det på årets Grundlovsdag, at ”demokratiet blev militant”.

Mod et militant demokrati 
Nu har Søren Pind snart bestredet posten som ”sherif” i et år, og en gennemgang af ministerens rejste lovforslag i løbet af året demonstrerer et paradigmeskifte, hvor V-regeringen i øget grad har gjort op med en lang dansk frihedstradition og bevæget samfundet fra at være et liberalt demokrati hen i mod et mere militant demokrati.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Justitsministeren har siden sin tiltrædelse fået vedtaget cirka 20 lovforslag, hvoraf flere på forskellig vis indfører strafskærpelser og/eller kriminaliserer nye forhold. Det gælder eksempelvis L 80, L 98, L 107, L 124, L 186 og L 187, som blandt andet vedrører skærpelse af straffen for voldtægt, skærpelse af straffen for indsmugling af mobiltelefoner til indsatte med videre. Ligesom ministeren med ”respektpakken” i maj indførte skærpet straf for grov forstyrrelse af den offentlige orden, et skærpet erstatningsansvar i forbindelse med opløb og skærpet straf for verbale overfald af personer i offentlig tjeneste. Kodeordet her er ”orden”, der synes at være et gennemgående tema for Pind, mens ”frihed” er rykket langt ned ad listen over Pinds prioriteter.

Indskrænkelse af ytringsfriheden 
Det gælder også ytringsfriheden. Med den netop indgåede aftale mellem V, DF, S og K er der således blevet indført begrænsninger af ytringsfriheden i læringssituationer, et indrejseforbud for udenlandske personer, som har udtrykt sig ”anti-demokratisk”, og på grundlovsdag annoncerede Søren Pind yderligere, at man også vil kriminalisere ”grov uagtsom” deling af ekstremistisk materiale på Internettet.

Orden uden frihed medfører et samfund, hvor hensynet til myndighederne konsekvent går forud for hensynet til borgerne.

Jacob Mchangama
Direktør i Justitia

I forhold til terror og indsatsen mod Syrien-krigere er der foruden muligheden for pasinddragelse med L 187 blevet indført krav om forudgående indhentelse af tilladelse til at rejse til områder med væbnet konflikt, skærpede straffe for overtrædelse af straffelovens §§ 114 c og e (hvervning til terrorisme eller i øvrigt fremme af virksomhed for terrororganisationer, når det sker ved at tilslutte sig en væbnet styrke), og sidste skud er et egentligt indrejseforbud til specifikke lande.

Orden uden frihed 
Ifølge ministeren selv, er hans rolle som sherif dog ikke bare at ”slå hårdt ned” på forbrydelser. Som han skrev på Twitter, må ”en sherif både våge og overvåge”, og dermed blev der med udmeldingen om en genindførelse af sessionslogningen i udvidet version lagt op til endnu et indhug i en af demokratiets grundpiller – nemlig respekten for privatlivets fred.

Lov og orden er en vigtig forudsætning for et samfunds sammenhængskraft. Men orden uden frihed medfører et samfund, hvor hensynet til myndighederne konsekvent går forud for hensynet til borgerne. Det er i den forbindelse bemærkelsesværdigt, at en tidligere frihedsminister i lind strøm kan finde på stramninger, men ikke har præsenteret et eneste større udspil, der har styrkelsen af borgernes retssikkerhed og frihedsrettigheder som fokus.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mchangama

Direktør, grundlægger, Justitia
cand.jur. (Københavns Uni. 2003), master i menneskerettigheder og demokratisering (Venedig og Strasbourg, 2004)









0:000:00