Taskforce foreslår fremmedsprog i børnehave

FREMMEDSPROG: Børns interesse for fremmedsprog skal vækkes allerede i børnehaven, mener Taskforce for Sprog. Det er useriøst, siger DF: "Børn skal ikke synge rim og remser på indisk i skolen."
Torbjørn Næs Bertelsen

Hvis vi ikke i højere grad kan mestre fremmedsprog, vil vi i fremtiden gå glip af mange erhvervsinteresser.

Sådan lyder advarslen fra en ny Taskforce for Sprog. Taskforcen, som er nedsat af Forbundet Kommunikation og Sprog og DEA Danmarks Erhvervsforskningsakademi, mener, at der skal langt mere fokus på fremmedsprog, hvis Danmark skal bevare sin konkurrencekraft. Og Taskforcen så gerne, at folkeskoleelever stifter bekendtskab med fremmedsprog allerede i børnehaven.

"Kendskabet til fremmedsprog er faldende, og det er et problem," siger formanden for Forbundet Kommunikation og Sprog, Birgitte Jensen.

"Der er brug for folk, der kan russisk, japansk og indisk. I dag er det mest højtuddannede, der kan tale udenlandsk, men der er virkelig brug for, at flere får lært sig et eller flere fremmedsprog end engelsk. Det er uomtvisteligt, at man virkelig går glip af nogle erhvervsmuligheder, hvis man ikke kan tale det sprog, der bliver talt i det land, man arbejder med," siger Birgitte Jensen.

For at fremme nysgerrigheden for sprog foreslår hun, man kommer i gang så tidligt som muligt for at stimulere børns nysgerrighed efter at lære sprog.

"Vi skal gøre det naturligt at lytte og tale sprog. Det at lege, synge og sige nogle rim og remser på et andet sprog kan være meget stimulerende for små børn. Vi ser gerne, at den interesse for sprog stimuleres, så det bliver naturligt for børn at lære sprog. Hvis man skal nå det mål, så er man nødt til at starte tidligt," fastslår Birgitte Jensen.

Fakta

Taskforcen for Sprog mener, at følgende landes sprog er nødvendige, hvis Danmark ikke skal gå glip af forretningsmuligheder:

Sverige, Tyskland, Holland, Frankrig, Polen, Estland, Slovakiet, Tyrkiet, "Asien", de arabisktalende lande, Brasilien, Rusland, Indien, Kina.

Godt sprog giver bedre forretning
I Dansk Erhverv er man meget positiv over for Taskforcens anbefalinger.

"Det er nogle emner, som vi selv har brugt meget tid på, og er meget positive over for," siger uddannelseschef i Dansk Erhverv Svend Berg.

"Der er ingen tvivl om, at fremmedsprog er et værktøj, der allerede i dag er vigtigt, og jo tidligere man bliver introduceret for det, jo lettere lærer man det."

"Vi må bare erkende, at flere og flere får berøring med udlandet eller får job i udlandet. Der er det essentielt, at man kan begå sig på et fremmedsprog," siger Svend Berg og fortsætter:

"Det vil være en fejltagelse, hvis vi alene tror, at vi skal handle med eksempelvis spansktalende lande. De vil nok tage godt imod os, men der er slet ikke nogen tvivl om, at man får et bedre resultat, hvis man kan sproget. Det synes gang på gang at være det, man kan konkludere, når vi aflæser resultaterne fra virksomhederne."

Birgitte Jensen og Svend Berg er enige om, at det ikke vil være nok kun at kunne tale engelsk, hvis man skal begå sig i en globaliseret verden.

Svend Berg advarer dog mod at lade sprogundervisning komme til at fylde så meget, at det går ud over andre essentielle fag.

"Hvis det skal afløse dansk eller matematik eller noget andet, så synes jeg, at det er en mindre god ide. Men hvis man kan holde det på et legende niveau, hvor det ikke går ud over andre vigtige fag, som i høj grad er vigtige for børn i seks-syv-års alderen, så er det fint," siger han.

DF: Useriøst med indisk i børnehaven
Forslaget om at bringe rim og remser på fremmedsprog ind i børnehaven, møder langtfra opbakning fra Dansk Folkeparti.

Partiets uddannelsesordfører, Martin Henriksen, kalder forslaget direkte useriøst.

"Jeg vil gerne diskutere, om sprogundervisning i tysk, fransk og engelsk kan indledes tidligere, end man gør i dag, men at have børn til at synge rim og remser på indisk eller kinesisk synes jeg er totalt useriøst. Det forslag virker på mig ikke til at være ordentligt gennemtænkt. Det kan der ikke være tale om," siger Martin Henriksen.

S: Danmark har vel klaret globaliseringen okay
Argumentet om, at Danmarks konkurrencekraft vil lide skade, hvis vi ikke kommer tidligt i gang med sprogundervisningen, glider ikke nemt ned hos Socialdemokraterne.

Gruppeformand Carsten Hansen mener, at man skal passe på med at råbe for meget op om, at ulven kommer.

"Jeg har det indtryk, at den danske økonomi egentlig har klaret sig meget godt de seneste år, og har mødt udfordringerne i den globaliserede økonomi meget godt. Derfor synes jeg, man skal passe på med at sige, at ulven kommer, og vores konkurrencekraft er i fare," siger Carsten Hansen og fortsætter:

"Jeg har altid stor respekt for forskeres synspunkter, men når jeg kommer rundt i verden, så synes jeg nu at jeg klarer mig udmærket. Jeg har kun niende klasses eksamen, men i al beskedenhed synes jeg da, at jeg kommer rundt om det, jeg skal," siger Carsten Hansen.

Selv om han ikke er så bekymret for, at den danske konkurrencekraft vil lide skade, hvis fremmedsprog ikke tidligere bliver introduceret for skoleelever, erklærer han sig åben for at se på, hvad den nedsatte Taskforce for Sprog vil komme med af anbefalinger fremover.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Carsten Hansen

Selvstændig public affairs-rådgiver, formand Odense Zoo, fhv. minister (S), fhv. MF
vvs-montør

0:000:00