Tesfaye: Markant flere end 20.000 ukrainske flygtninge kan komme til Danmark

Flere tusinde ukrainske flygtninge har allerede søgt om opholdstilladelse i Danmark. Derfor kan det ikke afvises, at kommunerne på sigt skal tage imod langt flere end 20.000 flygtninge, lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

5.000 ukrainske flygtninge har allerede søgt om opholdstilladelse i Danmark, og inden for få dage runder vi formentlig 10.000 ansøgninger.

Derfor må vi forberede os på, at der kan komme langt flere flygtninge end det tidligere estimat på 20.000, som kommunerne indtil nu har indrettet sig efter.

Sådan lød det fra udlændinge- og integrationsminister Matias Tesfaye (S) på et pressemøde torsdag, hvor også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) deltog.

”Vi kan på ingen måde afvise, at det tal kan ende markant højere,” fastslog Mattias Tesfaye på pressemødet.

Han tilføjede, at Ruslands angreb på Ukraine har udviklet sig til en humanitær krise, som også for de vestlige lande får store konsekvenser de kommende år.

”Vi står potentielt over for den største tilstrømning af mennesker siden Anden Verdenskrig,” lød det fra udlændinge og integrationsministeren.

Uklarhed om økonomiske omkostninger

På pressemødet gjorde Mattias Tesfaye det klart, at det kommer med en økonomisk pris, når kommunerne nu skal tage imod og integrere de mange flygtninge.

Men det er fortsat uklart, hvor mange der ankommer, og derfor er det også for tidligt at diskutere den konkrete finansiering, sagde Tesfaye.

Han understreger dog, at regningen kan blive ”omfattende”.

”Den her situation kommer til at ændre vores samfund og have konsekvenser for rigtig mange af os,” sagde Tesfaye og tilføjede:

”Vi står som samfund over for en historisk stor integrationsopgave, vi har aldrig prøvet noget lignende, og det kommer til at kræve noget fra os alle sammen.”

Regeringen har derfor også givet Folketingets partier besked om, at regeringen er ”langt fra at diskutere”, hvordan situationen skal finansieres, lød det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00