Helle Thorning
(Foto: Hasse Ferrold)

Thorning-regeringens ministerliste

3. oktober 2011 kl. 8:35
OVERSIGT: Danmark har fået en ny regering bestående af 11 socialdemokrater, seks fra De Radikale og seks fra SF.
| Flere

Socialdemokraternes ministre

Statsminister
Helle Thorning-Schmidt
Helle Thorning-Schmidt var en ganske ung og uprøvet politiker, da hun i 1999 med få stemmers margin blev valgt til Europa-Parlamentet. Hun markerede sig dog hurtigt som en socialdemokrat med nye idéer, da hun bl.a. skrev bogen "Forsvar for fællesskabet", der lagde op til et opgør med efterlønnen. Hun blev valgt til Folketinget i 2005 og stillede efter kun få ugers medlemskab af Folketinget op til formandsvalget i partiet og blev valgt til formand som den første kvinde nogensinde under sloganet "Jeg kan slå Anders Fogh". Det kunne hun imidlertid ikke, og Socialdemokratiet gik både tilbage og måtte se på endnu en periode i opposition ved valget i 2007. Til gengæld kunne hun slå Lars Løkke Rasmussen, og Danmark har dermed fået sin første kvindelige statsminister. Helle Thorning-Schmidt er uddannet cand.scient.pol. og har arbejdet i Socialdemokratiets sekretariat i Europa-Parlamentet og senere i LO. Hun er 44 år gammel.

Finansminister
Bjarne Fog Corydon
Bjarne Corydon har gennem mange år arbejdet på de interne linjer i Socialdemokratiet, hvor han bl.a. har arbejdet tæt sammen med den tidligere socialdemokratiske formand Mogens Lykketoft. I 2005 blev han chef for Socialdemokraternes analyseafdeling på Christiansborg, hvor han har været en af bagmændene bag det tætte parløb med SF og den økonomiske plan "Fair Løsning". Han blev lynopstillet til Folketinget, da Esbjerg-kredsens Kim Mortensen tidligere i år besluttede sig for ikke at genopstille. Bjarne Corydon er 38 år gammel.

Justitsminister
Morten Bødskov
Morten Bødskov har kun været medlem af Folketinget siden 2001, men var før sin tid i Folketinget aktiv i ungdomspolitik, hvor han bl.a. var formand for DSU i årene 1996-2000. Her blev han kendt som en af de unge "højrefløjssocialdemokrater" og skrev sammen med Helle Thorning-Schmidt i 2002 bogen "Forsvar for fællesskabet", der bl.a. lagde op til et opgør med efterlønnen. I Folketinget var han i mange år været partiets retsordfører, men har indtil valget været partiets finansordfører. Morten Bødskov er stud.scient.adm. og har tidligere arbejdet som kommunikationskonsulent. Han er 41 år gammel.
 
Forsvarsminister
Nick Hækkerup
Skatteordfører Nick Hækkerup gjorde oprindelig lokalpolitisk karriere i Hillerød, hvor han efter at have været medlem af kommunalbestyrelsen siden 1994 blev en umådeligt populær borgmester i 2000. Samtidig blev han i 2005 ny næstformand i Socialdemokratiet, og i 2007 vekslede han vælgerpopulariteten til et flot valg og en plads i Folketinget. Nick Hækkerup er søn af folketingsmedlem Klaus Hækkerup og barnebarn af den navnkundige udenrigs- og økonomiminister Per Hækkerup. Han er uddannet jurist og er 43 år gammel.

Social- og integrationsminister
Karen Angelo Hækkerup
Karen Hækkerup har en længere fortid i borgerrepræsentationen i København, hvor hun blev valgt første gang i 1998. I 2004 gjorde hun sig bemærket ved at melde sig som kandidat til overborgmesterposten efter Jens Kramer Mikkelsen - kun for at blive uskønt overtrumfet af Ritt Bjerregaard, da hun senere meldte sig. Året efter forlod hun lokalpolitik og blev valgt til Folketinget i Tårnbykredsen (nu Amagerkredsen). Karen Hækkerup var tidligere forbrugerordfører i Folketinget og er siden blevet retsordfører. Karen Hækkerup er kandidat i statskundskab og skrev for øvrigt speciale sammen med den konservative Helle Sjelle. Hækkerup-navnet har hun fået fra sin mand, Ole Hækkerup, der også sidder i Folketinget for Socialdemokraterne. Karen Hækkerup er 37 år gammel.

Beskæftigelsesminister
Mette Frederiksen
Socialdemokratiets socialordfører Mette Frederiksen har siddet i Folketinget siden valget i 2001, hvor hun blev valgt efter kun kort tid som folketingskandidat. Hun blev hurtigt kendt som en markant venstrefløjssocialdemokrat og yderst populær på grund af sin stærke følelsesmæssige kommunikation og tydelige sociale indignation. Hun var nært knyttet til partiets formand Mogens Lykketoft i den første valgperiode og støttede Frank Jensen i formandsopgøret i 2005 mod Helle Thorning-Schmidt, men blev som et led i forsoningsarbejdet mellem fløjene en del af partiets ledelse. Hun har fortsat en høj stjerne blandt mange vælgere, selv om hendes troværdighed dog led et knæk i løbet af 2010, hvor det kom frem, at hun havde sat sine børn i privatskole, på trods af at hun tidligere i kraftige vendinger har fordømt forældre, der ikke bakker folkeskolen op. Hun er bachelor i administration og samfundsfag, har arbejdet i LO og er 33 år gammel.

Europaminister
Nicolai Halby Wammen
Nicolai Wammen blev første gang medlem af Århus Byråd ved valget i 1997, og avancerede også dengang hurtigt fremad og blev valgt til Folketinget ved valget i 2001. Her blev han en tæt allieret til den socialdemokratiske formand Mogens Lykketoft og partiets finansordfører, men allerede i 2004 trådte han ud af Folketinget igen for at stille op som borgmesterkandidat i Århus. Det lykkedes ham at slå Venstre-borgmesteren Louise Gade ved valget i 2005, og han blev sikkert genvalgt i 2009. Nicolai Wammen har en meget høj stjerne i Århus. Nicolai Wammen er uddannet cand.scient.pol. og er 40 år gammel.

Transportminister
Henrik Dam Kristensen
Henrik Dam Kristensen er efterhånden en af de mest garvede politikere i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Han kom i Folketinget første gang i 1990 og blev for alvor landskendt som "postbudet fra Vorbasse", da daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen i 1994 gjorde ham til landbrugs- og senere fødevareminister, og da det oven i købet lykkedes ham at blive ganske populær på uriasposten. Senere blev han socialminister, men efter valgnederlaget i 2001 forlod han dansk politik og blev valgt til Europa-Parlamentet i 2004. Denne post forlod han dog også i utide, nemlig i 2006, da han blev Socialdemokraternes partisekretær - og i 2007 kom han i Folketinget igen, hvor han i dag fungerer som partiets integrationsordfører. Henrik Dam Kristensen har ud over jobbet som postbud arbejdet for Dansk Flygtningehjælp og som skoleleder i Grindsted. Han er 54 år gammel.

Børne- og undervisningsminister
Christine Edda Antorini
Christine Antorini blev for alvor kendt i det politiske Danmark som SF'er tilbage i 1991, da hun som kun 26-årig blev SF's næstformand. Hun blev kendt som en af de moderne SF'ere, der gerne ville have partiet ud af "hængekøjen" og kom i Folketinget for SF ved valget i 1998. Hun udtrådte dog allerede af Folketinget året efter, og et par år senere forlod hun helt af partiet for at blive socialdemokrat. Hun blev valgt til Folketinget for sit nye parti i 2005. Hun er uddannet cand.comm. i offentlig forvaltning og har arbejdet som kommunikationskonsulent og som studievært på DR. Hun er 46 år gammel.

Minister for by, bolig og landdistrikter
Carsten Mogens Hansen
Carsten Hansen kom i Folketinget ved valget i 1998 og blev hurtigt kendt som en venstrefløjssocialdemokrat, der sammen med bl.a. Bjarne Laustsen hørte til i kredsen omkring Svend Auken. Som en del af kompromiset mellem den gamle Auken-fløj og den nye formand Helle Thorning-Schmidt, blev Carsten Hansen gjort til gruppeformand i 2006, og siden har samarbejdet mellem de to fløje fungeret så godt, at der ikke længere er synlig splittelse i Socialdemokratiet. Carsten Hansen er uddannet VVS-montør og har arbejdet som både varmemester og vurderingsmand. Han er 54 år gammel.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
Mette Gjerskov
Mette Gjerskov har været aktiv i politik siden 2002, hvor hun første gang blev opstillet til Folketinget i Roskilde-kredsen. Ved valget i 2005 kom hun i Folketinget og gjorde sig snart bemærket på Christiansborg som en politiker med hang til hurtige udmeldinger og let citérbare og forståelige punchlines. Det gjorde hende oplagt til posten som først forbrugerordfører - og siden både klimaordfører og miljøordfører. Politisk er hun kendt for at ligge til venstre i folketingsgruppen. Mette Gjerskov er uddannet agronom og har arbejdet i Fødevareministeriet, Direktoratet for FødevareErhverv og i Forbrugerstyrelsen. Mette Gjerskov er 45 år gammel.


Det Radikale Venstres ministre

Økonomi- og indenrigsminister
Margrethe Vestager Hansen
Margrethe Vestager har været aktiv i Det Radikale Venstre i mere end tyve år og steg til tops i den radikale organisation som kun 25-årig i 1993, hvor hun blev landsformand for partiet og markerede sig som en både synlig og velargumenterende debattør. Endnu ikke fyldt 30 år blev hun i 1998 gjort til undervisningsminister - en post, som hun besad indtil valget i 2001. Efter regeringsskiftet lagde hun sig politisk tæt op ad Marianne Jelveds linje, og hun blev derfor også "Jelved-fløjens" oplagte kronprinsesse. Det var dog først efter den radikale sprængning i 2007, hvor Naser Khader stiftede Ny Alliance, at Vestager blev gjort til ny radikal leder, og som én af sine første udfordringer måtte stå den syngende vælgerlussing ved valget samme år igennem. Siden har hun imidlertid ført sit parti succesfuldt gennem forhandlingerne med regeringen og Dansk Folkeparti om tilbagetrækningsreformen i foråret, det er igen blevet cool og smart at være radikal, hvilket afspejler sig i det strålende valgresultat. Margrethe Vestager er uddannet cand.polit. og har tidligere arbejdet i både Finansministeriet og Økonomistyrelsen. Hun er 43 år gammel.

Minister for forskning, innovation og videregående uddannelser
Morten Østergaard Kristensen
Morten Østergaard kom i Folketinget ved det radikale succesvalg i 2005 og gjorde sig snart bemærket som et af de folketingsmedlemmer med bedst kommunikationstalent og mest politisk tæft. Han knyttede sig tæt til den daværende næstformand Margrethe Vestager og blev derfor naturligt hendes kandidat til næstformandsposten, da hun selv blev radikal leder i 2007. Han vandt dog først posten efter et kampvalg med Morten Helveg Petersen, der tilhørte den mere borgerlige fløj i partiet, men som siden har forladt Folketinget. Morten Østergaard er uddannet cand.scient.pol. og er 35 år gammel.

Kulturminister
Uffe Elbæk
Uffe Elbæk har været radikal i en årrække og har bl.a. siddet i Århus Byråd for partiet mellem 2001 og 2007. Mest kendt er han dog nok for at have grundlagt den omdiskuterede lederuddannelse "KaosPiloterne" fra 1991 og senere blive direktør for den homoseksuelle idrætsbegivenhed OutGames i København i 2009. Uffe Elbæk er uddannet socialpædagog har været direktør i konsulentvirksomheden "Change the Game". Han er 57 år gammel.

Klima-, energi- og bygningsminister
Martin Lidegaard
Martin Lidegaard er søn af Mads Lidegaard og Else Lidegaard, bror til Bo Lidegaard. Martin Lidegaard, der er uddannet cand.comm., har virket som informationschef, bl.a. for Mellemfolkeligt Samvirke 1995-2001. 2001-07 var han medlem af Folketinget for Det Radikale Venstre og beklædte en række ordførerposter, bl.a. var han klima- og energiordfører. I 2008 var han medstifter af og siden formand for tænketanken CONCITO. Han er 44 år gammel.


Minister for ligestilling og kirke og minister for nordisk samarbejde
Manu Sareen
Integrationskonsulent, forfatter og foredragsholder Manu Sareen har været aktiv i Det Radikale Venstre i en årrække, har siddet i Borgerrepræsentationen siden 2002 og var frem indtil sidste år også statsrevisor. Hans popularitet blandt vælgerne er da også med årene blevet større og større - han blev således førstesuppleant til Folketinget både ved valgene i 2005 og 2007 og fik ved kommunalvalget i 2009 mere end 8.000 personlige stemmer. Og med Lone Dybkjærs afgang fra dansk politik blev han partiets spidskandidat i København. Manu Sareen er født i Indien, men har boet i Danmark, siden han var tre år gammel. Han er oprindelig uddannet socialpædagog og er i dag 44 år gammel.
 
Minister for udviklingsbistand
Christian Friis Bach
Christian Friis Bach stillede op til folketingsvalgene både i 2005 og 2007, hvor det trods stor intern opbakning dog ikke lykkedes ham at blive valgt. Nu trækker den store radikale fremgang ham i Folketinget. Han sidder i dag i kommunalbestyrelsen i Egedal Kommune i Nordsjælland. Christian Friis Bach er oprindelig uddannet agronom fra Landbohøjskolen, men har arbejdet både som underviser på Københavns Universitet, journalist ved Danmarks Radios P1 og konsulent i Verdensbanken. Mest kendt er han for sit virke som international chef i Folkekirkens Nødhjælp fra 2005-2010. Christian Friis Bach er 45 år gammel.


SF's ministre

Udenrigsminister
Villy Søvndal
Villy Søvndal har siddet i Folketinget siden 1994 og levede livet som folketingsmedlem i relativ ubemærkethed de første mange år, hvor han bl.a. var partiets socialordfører. Ingen forventede derfor noget særligt stort, da han i 2005 blev valgt til ny partiformand i stedet for Holger K. Nielsen - men de forventninger blev kraftigt gjort til skamme, da han igangsatte et politisk retningsskift i SF imod en strammere rets- og udlændingepolitik og et tæt parløb med Socialdemokraterne. SF stormede frem i meningsmålingerne, blev næsten fordoblet ved valget i 2007 og var i enkelte meningsmålinger været tæt på 40 mandater. Siden gik det dog gået stærkt tilbage for SF, der ved valget tabte vælgere til både Enhedslisten og Radikale, og partiet mistede syv mandater ved valget. Villy Søvndal er uddannet lærer og har arbejdet som sådan i Kolding i mange år, inden han kom i Folketinget. Han er 59 år gammel.

Vækst- og erhvervsminister
Ole Christian Liep Sohn
Ole Sohn har siddet i Folketinget for SF siden 1998, men har en lang og omdiskuteret politisk fortid bag sig. I mere end 20 år var han nemlig aktiv i Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), både i dets såkaldte centralkomité og fra 1987 til 1991 som partiets formand. Det har været heftigt kritiseret, at Ole Sohn ikke i tilstrækkelig grad har gjort op med sin tid som kommunisternes leder, som oven i købet fandt sted, mens muren væltede i Berlin, Østeuropa indførte demokratiet, og Sovjetunionen kollapsede. Særligt blev det kritiseret, at han havde kontakter til Moskva, og at han deltog i DDR's 40-års-jubilæum i 1989 kort før murens fald. Ole Sohn har været en af hovedkræfterne bag SF's politiske nyorientering og alliancen med Socialdemokraterne, der har fundet sted, siden Villy Søvndal blev formand i 2005. I dag fungerer han som gruppeformand og skal sikre partiets opbakning til den nye politiske linje. Oprindelig er Ole Sohn uddannet lærer, har arbejdet som jord- og betonarbejder, og driver i dag Forlaget Sohn ved siden af sit politiske virke. Han er 57 år gammel.

Minister for sundhed og forebyggelse
Astrid Krag Kristensen
Astrid Krag har siddet i Folketinget siden 2007, hvor hun kom ind umiddelbart efter at have været formand for SFU mellem 2005 og 2007. Både i SFU og senere i SF har Astrid Krag tilhørt partiets absolutte "strammer-fløj" i bl.a. udlændingepolitikken og er en af dem, der er allertættest på Villy Søvndal. Astrid Krag er statskundskabsstuderende og har tidligere gået på Social- og Sundhedsskolen og arbejdet i hjemmeplejen på Amager. Hun er 28 år gammel.
 
Handels- og investeringsminister
Pia Olsen Dyhr
Pia Olsen Dyhr har kun siddet i Folketinget siden valget i 2007, men har en længere politisk fortid bag sig, hvor hun bl.a. har været formand for SFU i midten af 1990'erne. Mest bemærkelsesværdigt var det dog, at hun stillede op som modkandidat til Villy Søvndal under formandsvalget i 2005 - bl.a. med det ønske, at SF skulle gøres modent til med tiden at komme i regering med Socialdemokraterne. Selvom hun tabte valget, er det valgønske nu blevet opfyldt, og hun hører da i dag også med i SF's ledelse, har et godt forhold til Søvndal. Pia Olsen Dyhr er kandidat i statskundskab og har i en længere årrække arbejdet i Danmarks Naturfredningsforening, inden hun kom i Folketinget. Hun er 39 år gammel.

Skatteminister
Thor Möger Pedersen
Thor Möger Pedersen, der studerer statskundskab, blev tidligt engageret i politik og var 2005-06 formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS). Derefter var han 2006-2010 ansat i SF som kampagnekoordinator. I 2010 blev han indvalgt i SF's landsledelse og blev partiets næstformand. En stilling han siden trak sig fra efter udnævnelsen til skatteminister. Han er 26 år gammel.

Miljøminister
Ida Margrete Meier Auken
Ida Auken kom i Folketinget første gang ved valget i 2007 uden nogen lang politisk karriere bag sig, men hun havde dog i to år været formand for SF's interne miljøudvalg. I Folketinget fik hun ikke alene plads i SF's gruppebestyrelse, men fik også den for SF vigtige og fremtrædende post som miljøordfører. Siden er hun gledet ud af SF's ledelse, men har til gengæld fået posten som formand for Folketingets miljøudvalg. Ida Auken er datter af SF's europaparlamentariker Margrete Auken, er uddannet teolog og har kort arbejdet som ekstern lektor ved Det Teologiske Fakultet i København. Hun er 33 år gammel.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK