Thorning: Upassende at diskutere lovindgreb

LOCKOUT: Selv om 70.000 lærere i dag er blevet lockoutet af KL og staten, er det alt for tidligt at diskutere et eventuelt lovindgreb fra regeringens side. Det slog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fast på sit tirsdagspressemøde.
Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Agnete Finnemann Scheel

Det er både "upassende" og "forkert" at tale om et lovindgreb fra regeringens side på dagen, hvor kommunerne og staten har lockoutet godt 70.000 lærere.

Det slog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fast på tirsdagspressemødet, som var helliget konflikten mellem lærerne og kommunerne.

"Jeg er fuldstændig klar over, at det her påvirker rigtig mange. Men vi har en dansk model, som vi skal have respekt for, og her er lockout og strejke helt almindelige konfliktinstrumenter," sagde Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren ville heller ikke afvise, at der kan komme et regeringsindgreb. Men hun sendte bolden tilbage til konfliktens parter, KL og Lærernes Centralorganisation, som endnu ikke har kunnet forhandle sig frem til en fælles aftale.

Fakta

Godt 69.000 lærere er lockoutet fra tirsdag.

52.000 af dem har kommunale overenskomster med KL, mens godt 17.000 har overenskomst med staten repræsenteret ved Moderniseringsstyrelsen.

KL og Danmarks Lærerforening kan stadig nå at finde frem til en aftale, men det ventes, at et regeringsindgreb bliver løsningen på konflikten.

"Vi håber på, at den her konflikt bliver løst ved forhandlingsbordet," sagde Helle Thorning-Schmidt. 

Thorning: 9. klasse garanteret eksamensbevis
På pressemødet slog Helle Thorning-Schmidt fast, at 9. klasseseleverne ikke kommer i klemme, selvom afgangsprøverne ligger lige om hjørnet.

"Lockout vil ikke betyde, at elever og kursister bliver forsinket i deres uddannelsesforløb - det vil jeg gerne understrege," sagde statsministeren.

Hun ville ikke gå nærmere ind i, hvordan afgangsprøverne, der begynder i maj, vil kunne afvikles. Blot at 9. klasseseleverne kan se frem til at få deres afgangsbevis, så de ikke bliver forsinket på deres uddannelsesvej.

Frederiksen skal varsle regeringsindgreb
Samme melding kom tidligere på dagen fra børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).

"Jeg synes virkelig ikke, det giver mening at tale om et indgreb. Der kører en konflikt mellem arbejdsmarkedets parter, lærerne og kommunerne, og så må vi jo se, hvad der sker. Det kan også være, at de får sat sig sammen igen for at finde en løsning," sagde hun tidligere på morgenen i Go' Morgen Danmark på TV2. 

Bliver regeringsindgrebet en realitet, vil beskeden da også komme fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Hun henviser i dag til, at konfliktens parter stadig har ansvaret for at løse konflikten.

EL advarer regeringen 
I Folketinget vil ingen af partierne på lockoutens første dag melde noget ud om et eventuelt regeringsindgreb. Venstre afviser at kommentere et snarligt politisk indgreb, men Enhedslisten sender dog en advarsel til regeringen om at holde sig i skindet.

"Regeringen skal ikke blande sig i den her sag. De har blandet sig rigeligt i forvejen, og vi har aldrig set nogen gode eksempler på, at et regeringsindgreb har ført noget godt med sig - tværtimod," siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl til dr.dk.

Også undervisningsordfører Rosa Lund (EL) opfordrer til at løse konflikten uden indblanding fra regeringen. 

"KL burde invitere Danmarks Lærerforening til realitetsforhandlinger og ikke det der forudbestilte arbejde," skriver hun på Twitter.

Hos Liberal Alliance og i Dansk Folkeparti forventer man et indgreb fra regeringen, men ikke at det kommer allerede i den her uge:

"Hvis regeringen allerede kommer med et udspil i den her uge, så kan man nemt få den fornemmelse, at der har været aftalt spil med Kommunernes Landsforening," siger arbejdsmarkedsordfører i Dansk Folkeparti, Bent Bøgsted, til dr.dk. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

0:000:00