Thorning: Vi skal insistere på ordets kraft

CAVLING: Ytringsfriheden og den frie presse er grundpillerne i et demokrati, og derfor må medierne ikke lade sig kue efter onsdagens terrorangreb. Det sagde statsministeren, da Cavlingprisen fredag blev uddelt. Prisen gik til Morten Pihl fra Jyllands-Posten. 

Et redaktionslokale er ikke bare et lokale med borde og stole. 

Det er derimod et værksted for debat og diskussion og et sted, hvor ideer udformes gennem ord, billeder og tegninger. 

Derfor var onsdagens terrorangreb et angreb på demokratiet, det åbne samfund og den frie tanke. Og netop derfor er det vigtigere end nogensinde at hylde den uafhængige og kritiske presse.

Det var meldingen fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun fredag holdt en ekstraordinær tale under uddelingen af den prestigefyldte journalistpris Cavlingprisen. 

Det skete som følge af onsdagens terrorangreb mod det franske satireblad Charlie Hebdo, hvor 12 blev dræbt og flere blev såret. 

"Pressefriheden og ytringsfriheden går hånd i hånd, og den ene er ikke meget værd uden den anden. Ytringsfriheden er en individuel og dyrebar ret, som vi aldrig må tage for givet. Men det er en fælles gode, og det er det frie ord, der ilter vores demokrati," sagde statsministeren inden prisuddelingen.

Vi skal insistere på ordets kraft
Statsministeren, der også er pressens minister, deltager altid i uddelingen af prisen. 

Men det er første gang, at en statsminister holder en officiel tale under prisuddelingen, og derfor var den ventet med spænding.

Helle Thorning-Schmidt understregede under sin tale, at vi skal insistere på at bruge ordets kraft og ikke voldens magt.

"Ytringsfriheden er et bolværk mod det totalitære. Der er kræfter, også i vores del af verden, der vil ødelægge demokratiet, og de går målrettet efter at ramme livsnerven, som er den frie debat. Men vi skal ikke lade os true. Ved at bruge det frie ord, viser vi, hvad demokratiet og det åbne samfund er,” sagde statsministeren og understregede, at hun havde “den dybeste respekt”  for de beslutninger, alverdens aviser og medier har taget i de seneste dage for at markere terrorangrebet.

Flere aviser har valgt at genoptrykke satiretegningerne fra Charlie Hebdo, mens andre – heriblandt Morgenavisen Jyllands-Posten – har valgt ikke at gøre det.

"Det er jeres valg, og sådan skal det være. Det er styrken ved vores demokrati," sagde hun.

Cavling til Jyllands-Posten 
Vinderen af årets Cavlingpris blev journalist Morten Pihl fra Jyllands-Posten. Han var nomineret for serien ”Lægernes store tag selv-bord” om danske overlægers misbrug af forskningsmidler til private formål og manglende kontrol med brugen af forskningsmidlerne.

Formand for Cavling-komiteen Kirsten Pilgaard motiverede i sin tale valget af vinderen:

"Du har i sandhed brugt journalisters ret til at kigge magthaverne efter i kortene. Du har med stor dygtighed, stædighed og systematik sat så mange kræfter i gang på Rigshospitalet, at der efter sigende en overgang skulle 13 studentermedhjælpere til for at betjene din flittige brug af loven om offentlighed i forvaltningen," sagde hun blandt andet.  

Også Politiken og Information var nomineret.

Anders Legarth Schmidt fra Politiken var nomieret for i en reportageserie at skildre nogle af Danmarks farligste psykisk syge patienters hverdag på et retspsykiatrisk afsnit.

Journalisterne Sebastian Gjerding, Henrik Moltke og Anton Geist fra Information samt freelancer Laura Poitras var nomineret for afdækning af de amerikanske og britiske efterretningstjenesters overvågning og aflytning i Danmark.

Et minuts stilhed
Prisuddelingen blev indledt med ét minuts stilhed for terrorofrene. Og Mogens Blicher Bjerregård, formand for Danmarks Journalistforbund, sagde i sin velkomsttale, at onsdagens terrorangreb var et angreb på den frie presse i hele verden.

“Vi skal nu stå sammen, og vi må ikke lade os kue eller skræmme, selv om vi er rystede over det, der er sket,” sagde han.

 

,

Forrige artikel Massakre i Paris fører til nybrud i amerikansk presse Massakre i Paris fører til nybrud i amerikansk presse Næste artikel ”Vi smed de gamle resultatkontrakter ud ad vinduet” ”Vi smed de gamle resultatkontrakter ud ad vinduet”