Kommentar af 
Claes Kirkeby Theilgaard

Tiden er inde til et opgør med velfærdsstaten

I årtier har det socialdemokratiske velfærdsstatsprojekt domineret dansk politik. Nu er tiden inde til, at den borgerlige opposition tager et opgør med velfærdsstaten og definerer et reelt alternativ.

Hvad SVM-regeringen overser er, at velfærdsstatens problemer er systemiske. Og vil man løse systemiske problemer, kræver det ikke teknokratiske lappeløsninger, skriver Claes Kirkeby Theilgaard.
Hvad SVM-regeringen overser er, at velfærdsstatens problemer er systemiske. Og vil man løse systemiske problemer, kræver det ikke teknokratiske lappeløsninger, skriver Claes Kirkeby Theilgaard.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Claes Kirkeby Theilgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) holdt sin nytårstale, lød hun om muligt mere socialdemokratisk end i sine tidligere nytårstaler. Det på trods af, at hun ikke længere er statsminister for en socialdemokratisk etpartiregering, men nu har Venstre og Moderaterne med på slæb.

Det kan derfor virke underligt, at den nye midterregerings første nytårstale lyder så enstemmigt socialdemokratisk. Og at ingen af Socialdemokratiets regeringspartnere efter talen tilsyneladende har haft nogle problemer med at blive spændt for den socialdemokratiske vogn med dens kriseretorik, statslige detailregulering og kvalmende socialromantik.

Talen understreger blot det, som selve regeringssamarbejdet mellem de tre på papiret uenige parter afslører: Når Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne kan finde sammen i en regering, skyldes det, at de i substansen faktisk er enige om langt det meste.

Der eksisterer simpelthen ikke nogen større politiske uenigheder i dansk politik, når det kommer til den grundlæggende måde, vi har indrettet vores samfund på. De politiske partier har for længst kapituleret og overgivet sig til det socialdemokratiske velfærdsstatsprojekt. Det samme gælder så godt som alle danskere.

Kaster man et blik udover den danske velfærdsstat anno 2022, står det ellers klart, at den har brug for en rusketur

Claes Kirkeby Theilgaard

Dette forhold overses let i en valgkamp som den nyligt overståede, hvor partierne måtte kompensere for den grundlæggende enighed om samfundsindretningen ved retorisk at optegne skarpe uenigheder. Vælgerne måtte gøre det samme for at retfærdiggøre deres kryds og for overhovedet at have noget at være uenige om.

Men lad dig ikke narre: Vi er et land af systemblinde socialdemokrater.

Sådan har det ikke altid været. At vi er nået hertil, skyldes primært, at de borgerlige partier i årtier har svigtet deres opgave med at definere et alternativ til velfærdsstatsprojektet.

I nyere tid er dette borgerlige svigt blevet sat på formel med Hjort-doktrinen, som Claus Hjort Frederiksen stod fadder til efter Uffe Ellemann-Jensens valgnederlag i 1998. Siden har Venstre, og i udstrakt grad også resten af det borgerlige Danmark, rettet sig efter denne doktrin, hvis grundlæggende påbud består i at droppe liberal politik og omfavne velfærdsstaten.

Dermed har der i årtier ikke været nogen reel opposition til velfærdsstaten. Konsekvensen af dette er, at Overtonvinduet – kort fortalt rammen for, hvad man kan tillade sig at sige uden at blive opfattet som skør af det brede flertal – er blevet meget snævert, når det kommer til kritik af velfærdsstaten.

Alt for længe har borgerlige partier og meningsdannere rettet sig efter Overtonvinduets rammer. Man har ikke turdet for alvor at udfordre velfærdsstaten, og det har betydet, at den blot er vokset og vokset.

Læs også

Kaster man et blik udover den danske velfærdsstat anno 2022, står det ellers klart, at den har brug for en rusketur. Årtiers tiltagende centralplanlægning har ført til en tilsanding og et bureaukrati, der visse steder i velfærdsstatens kringelkroge antager kafkaske dimensioner.

Samtidig er to-tredjedele af den voksne befolkning i dag økonomisk afhængige af statskassen, hvilket betyder, at det de facto er en tredjedel af befolkningen, der holder hjulene i gang. Det er hverken rimeligt eller holdbart.

Det er netop denne krise i velfærdsstaten, som udgør SVM-regeringens raison d'être. I sit regeringsgrundlag skriver regeringen under overskriften "Velfærd 2.0" da også, at den ønsker at "bevæge Danmark fra en velfærdsstat til et velfærdssamfund med meget mere lokal frihed, selvbestemmelse og forandringskraft".

Det lyder jo godt, men desværre efterlades man som læser af regeringsgrundlaget mest med en følelse af, at der er tale om fine, men uforpligtende ord, og at de egentlige bud på reformer bliver henlagt til forskellige udvalg og kommissioner.

Hvad SVM-regeringen overser er, at velfærdsstatens problemer er systemiske. Og vil man løse systemiske problemer, kræver det ikke teknokratiske lappeløsninger som dem, regeringen lægger op til, men snarere et egentligt systemskifte. Venstre bilder måske sig selv ind, at man kan levere et sådant systemskifte som juniorpartner i en socialdemokratisk regering, men det er svært at se for sig.

Der ligger en bunden opgave i at udvikle et borgerligt politisk projekt, der udgør et reelt alternativ til den socialdemokratiske velfærdsstat

Claes Kirkeby Theilgaard

Derfor bør den borgerlige opposition dedikere den næste valgperiode til at gøde jorden for dette systemskifte. Der ligger en bunden opgave i at udvikle et borgerligt politisk projekt, der udgør et reelt alternativ til den socialdemokratiske velfærdsstat. Vi, der står på sidelinjen udenfor partierne, bør også gøre vores for at bidrage til udviklingen af dette alternativ.

Det vil kræve mod, og det vil tage tid at definere et klart borgerligt alternativ til velfærdsstaten og overbevise det danske vælgerkorps om dette, men det er den eneste farbare vej, hvis vi ønsker at gøre op med den socialdemokratisering af samfundet, der har fundet sted de sidste mange årtier.

Kun ved i en periode at stille os udenfor det gode, socialdemokratiske selskab og sprænge Overtonvinduets rammer kan vi på længere sigt skabe grobund for et borgerligt, bedre, friere og rigere samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

0:000:00