Tidligere dommer kalder justitsministerens EU-udfald "populistisk sludder" og "absurd vrøvl"

Justitsminister Nick Hækkerup leverede fra Folketingets talerstol i sidste uge en svidende kritik af EU-Domstolen som en instans uden demokratisk legitimitet, der finder på jura, som den har lyst til. ”Absurd vrøvl”, kalder forhenværende dommer det.

Justitsminister Nick Hækkerup er ikke imponeret over EU-Domstolen, forkyndte han forleden i folketingssalen.
Justitsminister Nick Hækkerup er ikke imponeret over EU-Domstolen, forkyndte han forleden i folketingssalen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Det er et uhørt groft angreb.”

”Det er total mangel på respekt for en af de afgørende institutioner i ethvert samfund og en af de afgørende institutioner i EU-samarbejdet.”

Sådan beskriver tidligere retspræsident ved EU-Domstolens første instans, Bo Vesterdorf, det udfald mod domstolen i Luxembourg, som landets justitsminister i sidste uge leverede fra Folketingets talerstol.

Her udtrykte justitsminister Nick Hækkerup (S) sin store utilfredshed med, at flere EU-domme har underkendt den generelle opbevaring af teleoplysninger om danskerne, som regeringen ser som et vigtigt våben i opklaring af kriminalitet.

Hækkerup kaldte det i folketingssalen ”forrykt”, at de afsagte EU-domme tvinger Danmark til at ændre reglerne for den såkaldte logning.

”De er jo bare dommere. Hvorfor skal de have lov til at bestemme, hvad der skal være den politiske situation i Danmark? Hvorfor skal nogen, der ingen demokratisk legitimitet har, have lov til at bestemme,” spurgte han.

Problemet med EU-Domstolen er, at der ved man ikke, hvad juraen er. Den finder de på undervejs.

Nick Hækkerup
Justitsminister (S)

”Problemet med EU-Domstolen er, at der ved man ikke, hvad juraen er. Den finder de på undervejs. De behøver ikke at se i traktaten. De behøver ikke se i de sekundære retsakter. De finder på den, som de har lyst til,” sagde justitsministeren.

Bo Vesterdorf kalder det ”mildt sagt chokerende”, at Hækkerup stiller spørgsmålstegn ved, at EU's højeste domstol har kompetence til at afgøre sager, der vedrører EU-ret, sådan som logningsreglerne gør.









0:000:00