Kommentar af 
Mette Bock

Tidligere kirkeminister: Himmel og jord rører i glimt ved hinanden – også i politik

Elendighederne synes uden ende og mange frygter, at det hele snart bryder sammen. Men selv i dansk politik har juletiden vist, hvilke utrolige – ja, nærmest mirakuløse – ting, der kan lade sig gøre, skriver sognepræst og tidligere kirkeminister Mette Bock.

Det er utroligt, hvad der kan lade sig gøre. Nærmest mirakuløst. Døre åbnes og døre lukkes, skriver sognepræst og tidligere kirkeminister Mette Bock.
Det er utroligt, hvad der kan lade sig gøre. Nærmest mirakuløst. Døre åbnes og døre lukkes, skriver sognepræst og tidligere kirkeminister Mette Bock.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Mette Bock
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Denne kommentar blev bragt første gang 22. december 2022 på Altinget Etik og Tro.

Julen er lige om hjørnet. Vi går rundt og glæder os til frihed fra hamsterhjulet. Til fred og ro og hygge og juleknas. Fyldte med håb og forventninger.

Men Biblens tekster op til julen rummer ikke kun lys. De handler også om alt det, der truer os mennesker: Himlen og jorden skal forgå, mennesker lever i stor elendighed, og hvem kan lukke øjnene for, at de medløbere, der den ene dag hyldede Jesus, da han red ind i Jerusalem, endte med at klynge ham op på et kors få dage efter. Det er den rene jammer.

Truslerne er der til alle tider – også i vores tid. I år har vi oplevet krigen vende tilbage til Europa, da Ukraine blev invaderet. Vi konfronteres dagligt med terrorisme, klimaforandringer, energikrise, folkevandringer, sult og pandemier. Elendighederne synes uden ende. Mange frygter, at det hele snart bryder sammen – himmel og jord skal forgå.

Vi hører sågar om unge, der lader sig sterilisere, fordi de ikke tør sætte børn i verden og andre, der skal behandles for lammende klimaangst. Og så er der nogle, der er så optagede af at være woke, at de bliver blinde for, hvordan de selv konsekvent og med den største intolerance udelukker dem, der ikke tænker som de selv. Vor tids farisæere.

I dansk politik har der også været megen dramatik i år. Minkkommissionens rapport, sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste, Dansk Folkepartis totale nedsmeltning, nye partidannelser med Moderaterne og Danmarksdemokraterne, De Radikales politiske selvmord begået i flere akter og et tumultarisk folketingsvalg udskrevet før tid. Man kan hurtigt ramme vintermørkets sindstilstand.

Efter danmarkshistoriens længste regeringsforhandlinger kom statsminister Mette Frederiksen (S) – muligvis meget mod sin natur – nærmest sagtmodigt ridende på et æsel, da hun præsenterede sin nye regering

Mette Bock
Sognepræst og tidligere kirkeminister

Men adventstidens evangelietekster, der begynder med den sorteste frygt, ender med at pege på, at der også altid er trøst og håb at finde, hvis vi ellers åbner øjne og hjerter for det. Og tør gribe ud.

Vi skal naturligvis se elendighederne i øjnene, men det skal ikke have lov til at skygge for alt det, der er at glæde sig over, hvis vi kan se ud over os selv. Der er nye muligheder og nye begyndelser, selv når alt håb synes ude.

Vi kan for eksempel glæde os over den hjælp, som vore dages barmhjertige samaritanere yder helt uselvisk. Over mennesker, der gør en frivillig indsats overalt på kontinentet og rækker en hånd, mad eller beskyttelse til dem, der har behov for det. De samaritanere findes lyslevende overalt i hverdagslivet. Tænk blot på indsatsen overfor de millioner af ukrainere på flugt.

Aldrig har så mange i verden, ikke mindst piger, gået i skole. Aldrig har den dybe fattigdom været mindre udbredt. Aldrig har den samlede velstand været større. Og aldrig har innovation og udviklingen af ny teknologi afhjulpet så mange problemer som i dag. Tænk på hastigheden af udviklingen af en helt ny type vacciner under corona-pandemien og tænk på, med hvilken hast nye grønne teknologier er på vej til at afhjælpe mange af klimabelastningernes største konsekvenser.

Som en professor fra Aarhus Universitet sagde for nylig til Kristeligt Dagblad, er det helt utroligt, hvor banebrydende resultater man kan nå, når krisen fremmer viljen til samarbejde på tværs af traditionelle skel.

Læs også

Tænk også på, hvordan Europa i det store hele har handlet resolut og i stor enighed, da krigen pludselig bankede på døren – efter år med splittelse, Storbritanniens exit og stærke nationalkonservative strømninger. Vor tids selvudråbte skriftkloge, der nok ved, hvordan alle vi andre bør leve og har mere travlt med at dømme end med at tilgive.

Når det gælder, kan demokratiske samfund overvinde meget store forhindringer og samarbejde. Grundlæggende fælles værdier binder os sammen.

Også på dansk grund er der små håbstegn. Efter danmarkshistoriens længste regeringsforhandlinger kom statsminister Mette Frederiksen (S) – muligvis meget mod sin natur – nærmest sagtmodigt ridende på et æsel, da hun præsenterede sin nye regering. En flertalsregering dannet hen over midten med partier og partiledere, der var og er stærkt lemlæstede af fortidens fjendskaber og gensidige angreb på hinanden.

Vi skal naturligvis se elendighederne i øjnene, men det skal ikke have lov til at skygge for alt det, der er at glæde sig over, hvis vi kan se ud over os selv

Mette Bock
Sognepræst og tidligere kirkeminister

Men de ville. De satte sig selv til side og tænkte, i hvert fald for en stund, på landets ve og vel. Og efterhånden voksede troen på, at det kunne lade sig gøre.

Hvem ville ved årets begyndelse have troet på, at Venstre og Moderaterne ville indgå i et regeringssamarbejde efter den totalkrig, der havde raset? Ellemann og Løkke i samme stue? Og så med hadeobjekt nummer ét, Mette Frederiksen, som chef?

Hvem ville have troet, at Lars Løkke godt et halvt år efter sin partidannelse sad i Udenrigsministeriet? Eller at Mette Frederiksen ville skrive skattelettelser ind i et regeringsgrundlag og tilmed forsvare det? For slet ikke at tale om, at Venstre nu står på mål for Arnepensionen – tilmed i en plus-version – og for at toppe det hele har opgivet advokatundersøgelsen af Mette Frederiksen?

Det er utroligt, hvad der kan lade sig gøre. Nærmest mirakuløst. Døre åbnes og døre lukkes.

Vi krymper os til stadighed over den ondskab, som mennesker fortsat kan finde på at udvise. Som når Putin med åbne øjne ødelægger forsyningslinjer og infrastruktur, så millioner af ukrainere kan se frem til en isnende vinter uden varme og lys.

Men vi mærker også den dybe glæde over igen og igen at få bekræftet, hvor ansvarligt, uselvisk og generøst mennesker kan handle over for det medmenneske eller det land, der rækker hånden ud for at få hjælp. Mørke og lys, ondskab og godhed, had og kærlighed.

Sådan var det på Jesu tid, sådan var det i år – og sådan bliver det også næste år. Himmel og jord rører i glimt ved hinanden, og selvom vi ikke kan alt, kan vi noget i dette menneskeliv.

Glædelig jul.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00