S-kandidat og tidligere overvismand: Sæt boligskatten fri

BESKATNING: Det er dybt risikabelt at fastholde skattestoppet på boliger. Det mener tidligere overvismand Christen Sørensen, der nu stiller op for Socialdemokraterne. Han foreslår at gøre boligskatten variabel.

Danmark løber en stor risiko, hvis man ikke gør noget ved boligbeskatningen.

Sådan lyder det fra professor i økonomi Christen Sørensen, der er tidligere overvismand og nu stiller op for Socialdemokraterne i Aarhus.

"Hvis man tænker tilbage til finanskrisen og husker, hvad der skete med boligmarkedet herhjemme, blandt andet med alle de ejendomsspekulanter, der kom, så ved man, at det er dybt risikabelt ikke at gøre noget," siger Christen Sørensen, der har været medlem af Det Økonomiske Råd i mere end 20 år og også i firserne var overvismand.

Han foreslår konkret, at boligskatten gøres variabel. Det vil betyde, at man hæver ejendomsværdibeskatningen, hvis boligpriserne stiger mere end de almindelige priser. Omvendt sænker man den, hvis boligpriserne falder mere end de almindelige priser.

"Dermed risikerer man ikke, at boligskatterne igen destabiliserer økonomien, som de gjorde i Danmark og i store dele af Europa, især i Irland og i Spanien,” siger han.

Christen Sørensen skrev i 2013 bogen "Finanskrisen - Kleptokratiets konsekvens", hvor han netop kritiserer den tidligere VK-regering og flere økonomiske instanser for ikke at have grebet ind og strammet op. Dermed opstod der voldsomme prisbobler på boliger lige op til krisen.

Debat om boligskatter
Debatten om boligbeskatning er kommet på dagsordenen, efter Radikales leder Morten Østergaard i weekenden foreslog, at skattestoppet på ejendomsværdi skal lægges på hylden i år 2021, så ejendomsværdiskatten fremover kommer til at stige i takt med lønudviklingen.

Onsdag kom det så frem, at en række socialdemokrater, blandt andre socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil og gruppenæstformand Ane Halsboe-Jørgensen, i en kandidattest på tv2.dk har udtrykt støtte til stigende boligskatter. Også Christen Sørensen har i TV 2's test erklæret sig 'helt enig' i, at boligskatten skal hæves, og provenuet i stedet bruges på at sænke skatten på arbejde. 

Alle udmeldinger i den retning er dog effektivt blevet banket på plads af den socialdemokratiske ledelse. 

"Det er soleklart, at vi har lavet en aftale med blandt andre Venstre om, at vi ikke hæver nogen boligskatter, og derfor kan man hoppe på tungen og kurre på albuen; der kommer ikke til at blive hævet nogen som helst form for boligskatter," sagde den socialdemokratiske erhvervsminister Henrik Sass Larsen til Politiken. 

I skatteaftalen fra 2012 mellem Socialdemokraterne, Radikale, SF, Venstre og Konservative blev det aftalt, at boligskatten ligger fast indtil 2020. 

Hensyn til vælgerne
Christen Sørensen er helt med på, at der er tale om et følsomt emne for partitoppen.

"Det er ingen hemmelighed, at der er et hensyn til store vælgergrupper," siger han og fortsætter:

"Boligbeskatningen er faldet lige så længe, som jeg kan huske. Det er ikke noget nyt."

Christen Sørensen fortæller, at boligbeskatning også var et tema, da han i 70’erne som ung sad i vismændenes sekretariat.

"Jeg mener, at det var Anders Ølgaard, der som overvismand kom med et forslag om emnet. Folk blev så ophidsede, at der faktisk var nogle vismænd, der fik dækkene skåret op på deres biler. Så det er noget, der er meget store følelser i, men jeg mener også, at det kan indrettes på en måde, så det ikke vender den tunge ende nedad,” siger han.

Christen Sørensen foreslår, at man nedsætter en kommission, der kan komme med et gennemtænkt forslag.

Og selv om emnet ikke officielt er partiets politik, så vil Christen Sørensen gerne arbejde for, at det bliver.

"Jeg arbejder for det, jeg mener. Men jeg kan jo ikke vide, om jeg kan få flertal for det."

Forrige artikel 4.142.903 kan stemme til folketingsvalget 4.142.903 kan stemme til folketingsvalget Næste artikel Løkke: Regioner skal levere - ellers bliver de lukket Løkke: Regioner skal levere - ellers bliver de lukket