Tidligere PET-chef revser Støjbergs opslag: Hun sætter sikkerheden på spil

KRITIK: Inger Støjbergs Muhammed-billede er med til at fastholde terrortruslen over Danmark, mens hun selv sidder i et PET-bevogtet elfenbenstårn, mener tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen. 

Placeholder image
Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn

Det er med til at fastholde terrortruslen over Danmark, når integrationsminister Inger Støjberg (V) poster et billede af sin Muhammed-skærm på Facebook. 

Det mener tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen.

"Hun sætter andres sikkerhed på spil, mens hun selv sidder i et elfenbenstårn bevogtet af PET. Hun udfordrer et af de områder, som vi ved sætter vores fælles sikkerhed på spil," siger han til Altinget.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) delte tirsdag et billede af sin iPad på Facebook, hvor baggrunden er Kurt Westergaards tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen.

Men nu ser vi en minister, der repræsenterer Danmark, give udtryk for sine holdninger på så barnagtig en måde. Hun leger med vores børn og børnebørns sikkerhed.

Hans Jørgen Bonnichsen, Pensioneret chef i Politiets Efterretningstjeneste

For den almindelige dansker kan terrortruslen ifølge Bonnichsen 'nærmest ikke blive højere', og det hjælper Støjbergs billede ikke på:

"Dem, der kommer til store begivenheder, har ikke personlige PET-vagter, selvom PET naturligvis gør, hvad de kan for at forhindre, at der skulle ske en terror-handling. Men hun medvirker til at revitalisere den eksisterende trussel," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Inger Støjberg er selv bevogtet af PET-vagter, når hun bevæger sig rundt i det offentlige rum. 

Leger med børns sikkerhed
Den tidligere chefkriminalinspektør i PET kalder Muhammed-tegningen for et radikaliseringsredskab, som han hurtigst håber vil gå i glemmebogen.  

"Man kan håbe på, at tiden vil læge alle sår. At det efterhånden går i glemmebogen, så det (tegningen, red.) ikke længere vil være et radikaliseringsredskab, der kan bruges til at mobilisere ubesindige mennesker til at foretage sig uhyggelige gerninger," siger han og fortsætter:

"Men nu ser vi en minister, der repræsenterer Danmark, give udtryk for sine holdninger på så barnagtig en måde. Hun leger med vores børn og børnebørns sikkerhed."

Inger Støjbergs facebookpost har foruden massiv mediedækning i Danmark fået omtale i aviser som amerikanske New York Times, britiske Daily Mail, The Independent og russiske Russia Today. 

Misbruger ytringsfriheden
Den pensionerede PET-chef mener ikke, at Inger Støjberg har gjort sig tilstrækkelige overvejelser om konsekvenserne af sit Facebook-opslag.

"Da jeg havde med det her at gøre, var der unge mennesker, der fortalte mig, at vi ikke aner, hvilke krænkelser vi udsætter dem for. At det svarer til, at vi udstiller deres mødre blive voldtaget. Det er så stærke følelser, det vækker. Det har man ikke gjort sig begribelig. Men det har man gjort som sikkerhedsansvarlig," siger Bonnichsen.

Han mener desuden ikke, at opslaget er udtryk for god brug af ytringsfriheden, og Muhammed-tegningen kalder han et håneredskab:

"Ytringsfriheden er ikke en håneret. Det er et redskab for de svage, så de kan gå op mod magten. Men nu vender man det om, og bruger det mod dem, man ikke kan fordrage," siger han.  

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Inger Støjberg. 

Omtalte personer

Hans Jørgen Bonnichsen

Forfatter, foredragsholder, kommentator, klummeskribent, Avisen Danmark, selvstændig, Flex Security Consult
BA i litteraturvidenskab og kunsthistorie (Københavns Uni. 1978), politilederkursus (FBI-National Academy, Virginia, USA 1993)

Inger Støjberg

Partistifter, Danmarksdemokraterne, fhv. udlændinge- og integrationsminister, næstformand (V) og MF (V og løsgænger)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser