Tidligere V-minister bliver formand for central pensionskommission

UDNÆVNELSE: Beskæftigelsesministeriet bekræfter nu, at tidligere beskæftigelsesminister og DA-direktør Jørn Neergaard Larsen (V) er formand for kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning. Resten af kommissionens medlemmer er endnu ikke udpeget.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Så blev det officielt.

Beskæftigelsesministeriet bekræfter nu, at tidligere beskæftigelsesminister og DA-direktør Jørn Neergaard Larsen skal sidde i spidsen for kommissionen om tilbagetrækning og nedslidning.

"Jeg er glad for, at Jørn Neergaard, der kender pensionssystemet til fingerspidserne, har takket ja til opgaven. Når vi har kommissionens anbefalinger, skal vi drøfte dem politisk. Det ser jeg frem til," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

Altinget kunne i fredags fortælle, at Neergaard på opfordring fra Venstre var i spil til posten som formand for den nye kommission.

"Jeg er glad for den tillid, der bliver vist mig ved at udnævne mig som formand for pensionskommissionen. Pension er et utroligt vigtigt emne både for den enkelte og for vores samfundsøkonomi. Jeg har beskæftiget mig med pension - ikke mindst arbejdsmarkedspension i en stor del af mit arbejdsliv. Nu glæder jeg mig til at tage fat på denne opgave," siger Jørn Neergaard i pressemeddelelsen.

Løkkes joker
Neergaard blev hentet ind af Lars Løkke som beskæftigelsesminister i V-regeringen i juni 2015. I november 2016 blev han erstattet af Troels Lund Poulsen (V), da der ikke var plads til ham i den nye VLAK-regering.

I sin tid som beskæftigelsesminister nåede han at indgå to trepartsaftaler og vandt respekt blandt politiske med- og modspillere for sine diplomatiske evner.

Læs analyse af Neergaards tid som beskæftigelsesminister: Da den danske model fik sin egen minister

Den nu 71-årige Neergaard har siden været formand for Metroselskabet.

Pensionskommissionen er en udløber af aftalen om seniorpension, som VLAK-regeringen indgik med Dansk Folkeparti og Radikale kort før Folketingsvalget i 2019.

Socialdemokratiet har dog efterfølgende tilsluttet sig aftalen.

Kommissionen skal afslutte sit arbejde med afrapportering til regeringen og forligspartierne senest i 1. kvartal 2022. Kommissionens øvrige medlemmer udpeges i løbet af efteråret. 

Dokumentation

Det skal kommissionen undersøge

Regeringen og forligspartierne (V, K, LA, R og DF) bag aftalen om seniorpension er blevet enige om kommissorium for kommission for tilbagetrækning og nedslidning, som får til opgave at: 

1) Undersøge fordele og ulemper ved anciennitetsbaseret modeller for tidligere tilbagetrækning (differentieret pensionsalder).

2) Undersøge sammenhængen mellem udvikling i levetid og antal raske leveår på tværs af befolkningsgrupper (fx uddannelsesgrupper), herunder hvordan den stigende levetid påvirker seniorers muligheder for at blive længere på arbejdsmarkedet. Det skal undersøges, om der er danskere som lever længere blandt andet pga. et bedre sundhedsvæsen, men som ikke nødvendigvis af den grund kan arbejde længere.

3) Afdække virkningerne af en lempeligere levetidsindeksering, så folkepensionsalderen stiger i et langsommere tempo for årgange, som går på pension fra 2040. Konkrete forslag til justeringer skal balancere hensynet mellem den forventede pensionsperiode og udviklingen i holdbarheden af de offentlige finanser.

4) Undersøge mulighederne for nye former for forsikringsordninger for nedslidte, fx i regi af ATP.

5) Følge op på Seniortænketankens anbefaling om at en kommission skal se på borgerrettet forenkling af reglerne i pensionssystemet, og at pensionssystemet samtidig er indrettet, så det i højere grad kan betale sig at fortsætte med at arbejde. Kommissionen kan tage udgangspunkt i Seniortænketankens guidelines.

6) Undersøge omfanget af negative incitamenter til pensionsopsparing som følge af høje sammensatte marginale skatte- og aftrapningsprocenter på udbetalingstidspunktet for personer, som for eksempel modtager supplerende pensionsydelse, boligydelse, varmetillæg og/eller helbredstillæg. Forslag til løsningsmodeller kan inkludere ændringer både på indbetalings- og udbetalingstidspunktet.

Læs hele kommissoriet her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Neergaard Larsen

Formand for Metroselskabet, fhv. beskæftigelsesminister (V), fhv. adm. direktør, Dansk Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1975)

0:000:00