Tidslinje: Sådan blev en smittet mink i Nordjylland til et nedlagt erhverv og en væltet minister

I Minkkommissionen er man i disse dage ved at finde ud af, hvad der lå bag beslutningen om at slå alle mink ihjel, og om der var tale om en ulovlig ordre. Få overblik over forløbet om minkaflivningerne her.

Pressemødet 4. november 2020, hvor regeringen proklamerer, at alle mink i Danmark skal aflives.
Pressemødet 4. november 2020, hvor regeringen proklamerer, at alle mink i Danmark skal aflives.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Mads Mose Vikkelsø

Det kostede Mogens Jensen (S) ministerposten, men det var ikke nok til at holde et flertal i Folketinget tilbage fra at grave dybere i, hvorfor et helt erhverv måtte lade livet. 

Minkkommissionen er begyndt sit arbejde med at komme dybere til bunds i, hvilket grundlag der lå bag pressemødet den 4. november 2020, hvor regeringen proklamerede, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Læs her, hvilke begivenheder, der gik forud for pressemødet, og hvordan det i sidste ende kostede en minister.

Det nyeste står øverst, så du skal starte fra bunden, hvis du vil læse tidslinjen kronologisk:

10. december 2020
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at nedsætte en ny og særlig undersøgelse, der skal kulegrave håndteringen af minksagen. Den nye undersøgelse skal være en såkaldt Granskningskommission, der senere i denne specifikke sag får tilnavnet Minkkommissionen. Det er en kommission, der arbejder under samme mandat som tidligere undersøgelseskommissioner, blot hurtigere. 

18. november 2020
Den interne redegørelse over forløbet af aflivningen af de danske mink er sat til at komme denne dag. Den sidste uge har både fødevareminister Mogens Jensen (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) henvist til, at man må vente på offentliggørelsen af denne redegørelse. Enhedslisten og Radikale Venstre lagde dog i dag op til at afholde pressemøder for at komme med deres syn på sagen, men allerede inden det skete, valgte Mogens Jensen at trække sig som minister.

17. november 2020
Fødevareminister Mogens Jensen (S) er i endnu et samråd. Han bliver gentagende gange spurgt ind til, hvornår han blev opmærksom på, at der ikke var lovhjemmel til at aflive alle mink. Mogens Jensen henviser til redegørelsen fra hans ministerium, der offentliggøres 18. november 2020.


16. november 2020
Regeringen indgår en aftale med dens støttepartier og Alternativet, som giver den manglende lovhjemmel til at aflive alle landets mink. Til forhandlingerne sad også Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, men de forlod alle tre forhandlingerne. På Twitter skriver Jakob Ellemann-Jensen:


16. november 2020
Det er oprindeligt denne dag, som minkavlerne havde som deadline til at få aflivet alle deres mink. For at få processen til at gå hurtigere var der oprettet en tempobonus, som minkavlerne kunne få, hvis de nåede at aflive alle mink inden 16. november. Regeringen vælger på dagen at forlænge deadline for aflivning og tempobonussen til 19. november i stedet.


13. november 2020
Altinget kan fortælle, at statsminister Mette Frederiksen (S) personligt ringede til formanden for Landbrug og Fødevarer få timer før pressemødet 4. november for at fortælle, at alle landets mink skulle aflives. Professor i statskundskab Peter Munk Christensen vurderer, at det bliver stadig sværere for statsministeren at holde det politiske ansvar på afstand.


12. november 2020
Pelshuset Kopenhagen Fur oplyser om aftenen, at virksomheden lukker som følge af den nationale aflivning af alle mink. Kopenhagen Fur blev stiftet i 1930 og var verdens største auktionshus for pels. Formanden for Danske Minkavlere, Tage Pedersen, slår fast, at han anser minkerhvervet som dødt i Danmark, skriver Politiken.


12. november 2020
Mogens Jensen afliver endegyldigt muligheden for, at 56.000 mink kan blive skånet. Det sker efter flere modstridende udmeldinger, om hvorvidt alle mink skal aflives eller ej. På Twitter afslutter Mogens Jensen det således:


12. november 2020
Professor ved Statens Serum Institut Anders Fomsgaard kan i P1 Morgen fortælle, at SSI har udviklet en vaccine, som kan modstå cluster-5 mutationen. Det er denne mutation, som regeringen på pressemødet 4. november var særlig bekymret over, da den potentielt kunne udgøre en trussel mod folkesundheden.


11. november 2020
Fødevareminister Mogens Jensen (S) er kaldt i samråd om ”minksagen”. I 90 minutter må han svare på spørgsmål fra alle Folketingets partier, om hvordan man kunne sætte en aflivning i gang uden lovhjemmel. Mogens Jensen (S) henviser til, at sagen er ved at blive undersøgt, og at han vil afvente undersøgelsens konklusion, før han kan fortælle mere indgående, om hvad der er sket.


10. november 2020
Der er spørgetime i Folketingssalen, hvor statsminister, Mette Frederiksen (S) beklager gentagende gange for fejlen, men siger også, at ansvaret for, at der var styr på loven, ligger hos fødevareminister Mogens Jensen (S).


10. november 2020
Miljø- og Fødevareministeriet udsender et brev til minkavlerne om, at regeringens udmelding om at aflive alle mink blot er en opfordring. I det brev, som minkavlerne fik fredag 6. november, fremgik det ikke, at for alle de raske mink, der ikke befandt sig i en smittezone, var der blot tale om en opfordring til aflivning og ikke en ordre.

9. november 2020
Nyheden, om at regeringen ikke har lovhjemmel til at aflive alle mink, rammer Christiansborg, hvor flere politikere i skarpe vendinger kritiserer regeringen. Inden dagen er omme opgiver regeringen at haste et lovforslag igennem, der skal gøre det lovligt at aflive alle mink, da der ikke er flertal for det. For at hastelovgivning kan vedtages skal ¾ dele af Folketinget stemme for. Jakob Ellemann-Jensen bakker indledningsvist regeringen op, men ændrer kurs efter et hovedbestyrelsesmøde.

8. november 2020 
I et svar til Ekstra Bladet skriver fødevareminister Mogens Jensen, at regeringen har besluttet at trumfe kravet om aflivning af alle danske mink igennem, selvom regeringen godt vidste, at lovgivningen ikke tillod det.

7. november 2020
De mange mink, der nu skal aflives, kan ikke blive destrueret i samme grad som tidligere. Myndighederne beslutter derfor at begynde at grave de aflivede dyr ned i stedet. For at undgå at smitten bliver spredt, indkapsler man dyrene i lag af kalk. Miljøstyrelsen skal sikre, at nedgravningsstederne ikke udgør en risiko for drikkevandet, fredninger og beskyttet natur. Der er på daværende tidspunkt aflivet næsten 1,9 millioner mink.

4. november 2020
Statsministeren siger på et pressemøde, at alle mink skal aflives. Statsministeren henviser til, at SSI har fundet en muteret virus blandt de smittede mink, som kan indebære en risiko for, at den kommende vaccine ikke kommer til at virke. Statsministeren giver udtryk for, at det er meget alvorligt, og at regeringen som reaktion har besluttet at aflive alle danske mink - også mink til avl. Derudover ser man sig nødsaget til at nedlukke syv nordjyske kommuner for at inddæmme den muterede smitte. Læs mere her.

4. november 2020
Der bliver aflivet så mange mink, at destruktionsanstalten DAKA ikke længere kan følge med. Fødevarestyrelsen indgår derfor en aftale med flere forbrændingsanlæg om at destruere ikke-smittede mink. Aftalerne sker også på baggrund af, at man tidligere er blevet kritiseret for, at der lå aflivede mink under åben himmel.

1. november 2020
Der aflives nu mere end 100.000 mink om dagen, og Fødevarestyrelsen kan ikke følge med i forhold til at afhente, destruere og genanvende de mange døde mink. Det førte til, at der søndag var døde mink, der lå under åben himmel, da der ikke var nok containere til at opbevare dem i. Chefkonsulent i Fødevarestyrelsen Karsten Aagaard understreger dog, at de døde mink ikke udgør den samme risiko for folkesundheden, da de døde dyr ikke udånder virus. 2. november rundede man 1.240.000 aflivede mink.

30. oktober 2020
Fødevarestyrelsen er begyndt at ringe op til minkavlere for at få dem til at aflive deres minkbesætninger. I uge 43 har Fødevarestyrelsen fremlagt en aftale, hvor minkavlere med smittede mink kan få penge for at aflive deres egne mink. Det har fået 60 minkavlere til at skrive under og begynde at aflive deres besætninger. Fødevarestyrelsen har på daværende tidspunkt aflivet mere end 100 besætninger.

14. oktober 2020
Fødevarestyrelsen opfordrer minkavlerne til at hjælpe med at aflive de mange mink. Der er nu over en million smittede mink og mere end en million mink, som skal aflives, fordi de ligger inden for en radius på 7,8 km fra en smittet besætning. Da der blev aflivet tre minkbesætninger tidligere på året, var det også i samarbejde med minkavlerne.

7. oktober 2020
En kompensationsordning til de mange minkavlere falder på plads. Mere end 150 minkbesætninger skal aflives. Minkavlerne kan vælge at få kompensationen udbetalt med det samme ud fra en standardiseret tabspris eller modtage et á conto beløb, som vil blive endeligt opgjort, når næste års priser på minkskind kendes.

5. oktober 2020
Fødevarestyrelsen begynder nu aflivningen af minkbesætninger med smitte og besætninger, som ligger inden for en zone af 7,8 km af en smittet farm. 5. oktober er 48 minkbesætninger smittet med covid-19. 25 minkbesætninger er under mistanke for at være smittet.

1. oktober 2020
Regeringen omlægger nu sin strategi og vil igen begynde på at aflive smittede minkbesætninger. 2. oktober var der 41 smittede minkbesætninger og mistanke for yderligere 20 smittede besætninger. Smittespredningen er nu blevet så stor, at regeringen ændrer kurs og altså begynder at aflive besætninger med smitte, besætninger hvor der er mistanke om smitte, og besætninger i den umiddelbare nærhed af de smittede besætninger.

21. september 2020
Fødevareminister Mogens Jensen (S) strammer nu kontrollen af landets minkfarme. På grund af den stigende smitte blandt minkfarme i landet indfører han en skærpet kontrol af minkfarmene, der betyder, at landets minkfarme kan få uanmeldt kontrolbesøg af Fødevarestyrelsen.

20. september 2020
På Twitter skriver Enhedslistens landbrugs- og fødevareordfører Søren Egge Rasmussen, at Enhedslisten er klar til at lukke minkproduktionen i Danmark:

18. september 2020
20 minkbesætninger i Danmark er registreret smittede med covid-19, heraf 17 besætninger i Hjørring Kommune og tre besætninger i Frederikshavn Kommune. Tre af disse besætninger blev aflivet i juni 2020 – to besætninger i Hjørring Kommune og en i Frederikshavn Kommune.

27. juli 2020
SSI skriver, at de i videre undersøgelser af forholdene på de tre smitteudbrud på minkfarme i Nordjylland har fundet, at minkene i første omgang er blevet smitte af et menneske på farm 1. Undersøgelserne viser også, at der er sket mutationer af virussen, så den har tilpasset sig mink. Derudover fremgår det, at alle de inficerede mink er blevet aflivet, og at det er lykkedes at sætte et stop for smittekæden.

7. juli 2020
Regeringen iværksætter en ny strategi, hor alle minkfarme i landet skal testes. Derudover indeholder strategien en række nye tiltag, der skal forebygge smitte. Tiltagene indebærer, at alle medarbejdere på minkfarme skal bære værnemidler. Der kommer derudover nye retningslinjer for hygiejne for alle, der kommer på minkfarme. De nye forbyggende tiltag betyder, at smittede minkbesætninger ikke fremover vil blive aflivet. De nye tiltag forventes at træde i kraft i løbet af juli.

1. juli 2020
Fødevarestyrelsen finder covid-19 i den tredje minkfarm. Farmen ligger i Hjørring Kommune, og test af mink fra besætningen på cirka 5000 mink viser, at over halvdelen er smittede. Regeringen beslutter ud fra et forsigtighedsprincip at aflive besætningen.

29. juni 2020
På den anden minkfarm, hvor man konstaterede smittede mink, bliver hele besætningen nu aflivet ud fra et forsigtighedsprincip. Da minkbesætningen blev testet anden gang, viste det sig, at over halvdelen af minkene var smittet med covid-19. Regeringen valgte derfor at aflive hele besætningen.

19. juni 2020 
SSI skriver, at der er konstateret smitte blandt mink og mennesker i Hjørring Kommune. SSI undersøger smitten og konstaterer, at de smittede mink og personer på farmen har smittet hinanden. Smitten involverer desuden flere beboere på Vendelbocenteret. Det er ikke til at sige, om minkene har smittet menneskene eller omvendt. Undersøgelserne finder også, at de smittede mink og mennesker i Sindal har en særlig mutation af covid-19 tilfælles, som ikke findes andre steder i Danmark eller Europa.

17. juni 2020
I midten af juni bliver en minkavler i Hjørring Kommune konstateret smittet med covid-19. Det er dog ikke kun minkfarmeren og hans familie, der er smittet. Adskillige af hans 10.000 mink bliver også konstateret smittet, og farmen bliver kendt som farm 1. Regeringen beslutter ud fra et forsigtighedsprincip, at den smittede minkbesætning skal aflives. Kort tid efter bliver to farme i nærheden også inficeret, skriver Information.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00