Til Søren Gades fødselsdagsfejring tog V-profil gæsterne tilbage til formandsopgøret i 2014: “Det var et vigtigt kort, der blev spillet”

Søren Gade har tilbragt omkring en tredjedel af sit liv i dansk og europæiske politik, og tirsdag blev der sat tyk streg under hans betydning for især Venstre. Partiprofiler, regeringspartnere og et bredt udsnit af Folketingets partier var mødt op for at fejre den nyvalgte formands runde fødselsdag. 

Søren Gade til sin 60-års fødselsdagsreception på Christiansborg.
Søren Gade til sin 60-års fødselsdagsreception på Christiansborg. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Ninna Gøbel Rønberg

Det var en tidlig morgenstund i 2014, da Troels Lund Poulsen, Herning-borgmester Lars Krarup, Lars Christian Lilleholt og Søren Gade mødtes i Gades lejlighed i København.

Et formandsopgør mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen truede med at splitte Venstre ad, og samme aften skulle partiets hovedbestyrelse mødes i Brejning for at finde en løsning.

I lejligheden lykkedes det de tre at overbevise Søren Gade om at stille op som formand for Venstre, hvis det blev nødvendigt. 

Læs også

"Det var et vigtigt kort, der blev spillet," lød det fra Venstres gruppeformand, Lars Christian Lilleholt, da han stod i Fællessalen på Christiansborg tirsdag eftermiddag.

Her han holdt tale i anledning af Søren Gades 60-års fødselsdagsreception.

Godt et årti efter det famøse formandsopgør, der som bekendt ikke gjorde Gade til formand, har han i knap fire måneder haft en anden formandstitel – nemlig som formand for Folketinget.

En titel, Venstre er stolt af at have erobret for første gang i 11 år, fremhævede både Lilleholt og partiets fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, i deres fødselsdagstaler til Gade.

Her blev der sat tyk streg under, at det var en V-profil med en central position i partiets hierarki, der fyldte år.

Der var også mødt mange nuværende og tidligere Venstre-pinger op for at uddele lykønskningsknus til fødselaren, heriblandt partinestor Claus Hjort Frederiksen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Blandt gæsterne var også mere overraskende ansigter. Omkring 40 minutter inde i receptionen troppede forsangeren fra D.A.D, Jesper Binzer, op med udslået hår og læderjakke i collegestil.

Han kom i følgeskab med TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt og "kød-Henrik", som Binzer omtalte sin og Søren Gades fælles ven, da Altinget spurgte, hvor han kendte festens midtpunkt fra.

Fra skovordfører til krigsminister

Det var ikke en del karriereplanen, at han på sin 60-års fødselsdag skulle være hele Folketingets tillidsmand, sagde Søren Gade selv i sin tale.

"Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at jeg skulle stå her på min 60-års fødselsdag og være formand for Folketinget," lød det.

Hans politiske karriere fik da også en lidt langsom start, da han for første gang i 2001 kom i Folketinget og blev skovordfører for Venstre.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

”Det var da helt grotesk, at Troels Lund – den knægt-røv – skulle være udenrigsordfører, og vi andre, der havde levet et liv gennem virksomheder og taget op til flere uddannelser, sad som ingenting,” sagde Søren Gade i sin tale med et smil på læben.

Han var endda parat til at forlade politik i 2004, "hvis der ikke snart skete noget", afslørede han til fejringen. Men næsten samme dag, udpegede daværende Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen ham til ny forsvarsminister.

"Jeg havde ét lovforslag, inden jeg blev krigsminister. Det var skovloven. Så hvis der nogle, der er sure over skovloven ...” sagde Søren Gade og fik sine gæster til at grine. 

Læs også

Symbol på SV-samarbejdet

Det er ikke mange måneder siden, at et bredt flertal i Folketinget pegede på Søren Gade til Danmarks anden mest prestigefyldte stilling efter den danske monark, dronning Margrethe. Blot et år forinden havde Søren Gade sin politiske dagligdag i Bruxelles som europaparlamentsmedlem for Venstre.

Nu er han blevet et symbol på den nye alliance hen over midten i dansk politik mellem Venstre og Socialdemokratiet med Moderaterne som tredje hjul.

En alliance, der under valgkampen flere gange blev afvist af Venstres nu sygemeldte formand, Jakob Ellemann-Jensen, men som Søren Gade åbnede en dør på klem for, efter at valgresultatet havde talt sit tydelige sprog og givet partiet sit værste valg i 30 år.

”Alting er et spørgsmål om prisen på grisen. Det handler om indflydelse. Det er formanden, der afgør det. Jeg er ikke afvisende over for noget som helst”, sagde Søren Gade til Jyllands-Posten.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck

SVM-alliancen var også godt repræsenteret til fødselsdagsreceptionen. En god håndfuld fra Socialdemokratiets seneste ministerhold var mødt op. Ligesom Moderaternes gruppeformand, Henrik Frandsen, kulturminister Jakob Engel-Schmidt og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard også kiggede forbi.

Men det var kun venstrefolk, der tog ordet for at holde tale. 

En af dem var Troels Lund Poulsen. Han var ikke overrasket over, at Søren Gade havde været en af de første Venstre-folk til at forsvare beslutningen om at gå i regering med Socialdemokratiet. 

"Du har offentligt argumenteret for, at det var en klog beslutning, der blev truffet – uagtet at der er mange, der mener noget andet," sagde han i sin tale.

Gade på stemmesedlen er lig med V i regering 

Stemmeslugeren fra Holstebro har ad tre omgange været stillet op til Folketinget for Venstre og én gang til Europaparlamentsvalget. Tre ud af fire gange, lyder fortællingen, blev han opfordret til det.

Og ifølge Troels Lund Poulsen har Gades kandidatur hver gang gjort en forskel for valgenes udfald – selv om resultaterne i 2022 ikke var "prangende".

"Vi må holde øje med, hvor mange gange du stiller op til Folketinget igen. Det er jo en vigtig strømpil for vores videre politiske liv," sagde Lund Poulsen i sin tale.

Det fik salen til at grine.

”Hver gang, Søren Gade vælger at stille op til Folketinget, er der én ting, der er sikkert. Det betyder, at Venstre går i regering."

Generelt var ordene knappe omkring Venstres aktuelle situation. Måske var det heller ikke lige dagen, da der jo var tale om en fødselsdagsfejring. Og som Søren Gade sagde til sidst i sin tale:

"Nu skal vi hygge os." 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Troels Lund Poulsen

Fungerende forsvarsminister, MF (V)
student (Tørring Amtsgymnasium 1995)