Tilfredshed med Høeghs håndtering af bakterie-sag

SIKKERHED: Fødevareministeren var kaldt i samråd om tarmbakterien E.Coli. Her oplyste han, at dialogen med de tyske myndigheder har været god, og at han afventer samme myndigheders evaluering af sagen. Oppositionen er tilfredse med ministerens håndtering.
På baggrunden af VTEC E.coli-udbruddet var fødevareminister Henrik Høegh (V) onsdag kaldt i samråd. Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht, bad ministeren redegøre for sagen om VTEC E.coli-udbruddet og opdatere omkring seneste nyt i arbejdet med at spore smittekilden. Endvidere ville Benny Engelbrecht have oplyst, om ministeren mener, at der er behov for at evaluere reglerne for mærkning og sporbarhed.

Fødevareministeren indledte med en gennemgang af sagsforløbet og understregede her, at forløbet har fået stor opmærksomhed af Fødevarestyrelsen:

"Et udbrud i det omfang, som vi har set nu, er meget alvorligt. Vi har reageret på de tyske advarsler, og kriser som denne får beredskabet i gang. Fødevarestyrelsen har løbende vurderet risikoen og givet informationen videre til forbrugeren," sagde ministeren og tilføjer:

"Jeg vil derfor også sørge for, at Fødevarestyrelsen sætter ekstra ind over for at kontrollere frugt og grønt."

Afventer tysk evaluering
Henrik Høegh tilføjede, at han ser frem til de tyske myndigheders evaluering af sagen:

"Der vil komme en tysk evaluering af forløbet og hvis der er nogen lektie, som kan drages, så skal den drages. Med så alvorlig en alarm er det klart, at der skal reageres. Så må vi efterfølgende se om der er grund til at ændre nogle af procedurerne. Det er vigtigt, at alle EU-landene lærer af krisen."

Benny Engelbrecht ville vide, om ministeren havde gjort sig tanker om, hvornår man skal reagere, hvis en lignende situation opstår i fremtiden, og hvordan den øgede kontrol af frugt og grønt skal finde sted i praksis.

"Der er allerede intensiveret kontrol på produkter, som vi ved kan indeholde smittefarlige bakterier, for eksempel thailandsk basilikum. Fødevarestyrelsen kan flytte fokus mellem de forskellige fødevaregrupper, og det er sådan, vi takler en situation som denne. Men ellers er det producentens ansvar, at varen er fri for bakterier," svarede ministeren.

Tysk protektionisme?
Socialdemokraternes fødevareordfører, Bjarne Laustsen, spurgte ind til, om man kunne klandre de tyske myndigheder for protektionisme i sagen, særligt i forbindelse med mistænkeliggørelsen af spanske agurker.

Det afviste Henrik Høegh blankt:

"Vi har intet materiale, der giver anledning til kritik af tyskernes håndtering af situationen i den retning. På grund af sagens alvorlighed har man valgt at informere, når man havde mistanke til en grøntsag, også selvom det ikke var endeligt bevist, at den var smittekilden."

Benny Engelbrecht var efterfølgende tilfreds med samrådet:

"Der har under hele forløbet været en fin dialog, hvor ministeren har været god til at give information. Det er også derfor, vi først har samråd nu. Der er meget, vi først kan få klarhed over senere, og der har ministeren lovet at stille sig til rådighed for flere spørgsmål."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

0:000:00