Tilliden til de traditionelle nyhedsmedier er vokset under coronapandemien

Ny rapport om danskernes medievaner viser, at brugen af traditionelle nyhedsmedier er vokset under coronakrisen og at de samtidig bliver opfattet som mere troværdige, når man sammenligner med tidligere års rapporter.

59
procent af danskerne udtrykker i 2021 generel tillid til nyheder i Danmark.
59 procent af danskerne udtrykker i 2021 generel tillid til nyheder i Danmark.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thor Stefansson Hiis

Der er det seneste år sket en rehabilitering af de traditionelle nyhedsmedier.

Det viser en ny rapport om forandringerne i danskernes digitale medieforbrug og -vaner fra Roskilde Universitet, der årligt dykker ned i emnet i samarbejde med forskere fra Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford.

Flere af de tidligere rapporter har vist et stabilt højt niveau i nyhedsbrug på de sociale medier, men i år skiller de traditionelle medier sig ud. Det kan ifølge forskerne hænge sammen med covid19-situationen.

Rapporten viser for eksempel, at danskerne i større grad anvender de traditionelle medier fra de store danske nyhedsbrands. Blandt andet er brugen af tv-nyheder og onlinenyheder fra tv-kanalerne steget med fem procentpoint i forhold til 2020. Blandt de unge i aldersgruppen 18-24 år er stigningen på op mod ti procentpoint.

"At anerkendte nyhedsorganisationer står stærkere på tværs af aldersgrupper i forhold til brug, kunne tyde på, at Covid19-bekymrede danskere har haft et større behov for kuraterede og pålidelige nyhedsmedier under pandemien," siger Kim Schrøder, der er professor i Kommunikation på Roskilde Universitet, i en pressemeddelelse. 

Coronapandemien har styrket troen

Også når man kigger på tilliden til nyhedsmedierne, ser det ifølge forskerne ud til, at coronakrisen har haft en positiv effekt.

Med en stigning på omkring 13 procentpoint i forhold til sidste år, er det den højeste tillid der er mål, siden rapporten i 2016 begyndte at måle på det.

"Det er igen med til at underbygge, både at danske medier nyder en generelt høj tillid i befolkningen, men også at coronapandemien har forstærket denne i forvejen høje tillid," siger Mark Blach-Ørsten, der er professor i journalistik på Roskilde Universitet og medforfatter til rapporten.

Derudover viser rapporten, at befolkningens bekymringer for fake news er faldende. Seks procent er bekymrede for, at journalister eller nyhedsaktører spreder fake news. Det er et fald på seks procent, i forhold til sidste års rapport.

Den årlige rapport 'Danskernes brug af nyhedsmedier' kommer til at fortsætte i perioden 2022-2024 på baggrund af midler fra Dagspressens Fond.

Læs hele rapporten fra 2021 her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Christian Schrøder

Professor i kommunikation, Roskilde Universitet, medlem, Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation
cand.mag. i engelsk sprog og litteratur (Aarhus Uni.)

Mark Blach-Ørsten

Professor, Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab, Roskilde Universitet
ph.d. (Roskilde Uni. 2003), cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1999)

0:000:00