Guldborgsundlistens John Brædder beholder borgmesterposten i Guldborgsund. (Foto: Ib Geertsen)

To borgmesterposter går til lokal-lister

21. november 2013 kl. 7:12
KV13: De lokale lister holder skindet på næsen. Lokallister får borgmester-posten i to kommuner og sikrer sig repræsentation i mange byråd.
| Flere

Lokal-listerne fik omkring 4 procent af alle stemmer ved tirsdagens kommunalvalg. I to kommuner sikrer lokale lister sig endda borgmesterposten. Ved valget i 2009 blev det til 4,6 procent (inklusive stemmerne på Slesvigsk Parti) og tre lokalliste-borgmestre.

Den ene af tirsdagens borgmesterposter faldt i Guldborgssund, hvor John Brædder kan fortsætte som borgmester, efter hans Guldborgsundliste fik 18,1 procent af stemmerne. Det rækker til seks mandater. En kort periode så det ellers ud til, at Dansk Folkeparti med René Christensen og i alt syv mandater ville snuppe borgmesterkæden.

Lokal-listernes anden borgmester blev fundet på Læsø, hvor Tobias Birch Johansen fra Læsø-listen afløser sin listefælle, Thomas W. Olsen, som borgmester. Læsø-listen fik to ud af ni mandater i byrådet, hvor også Læsø Borgerliste og Samarbejdslisten fik hver et mandat.

Lokale står stærkt på øerne
I det hele taget er de lokale lister godt repræsenteret i ø-kommunerne. På Samsø fik Fælleslisten Samsø et enkelt mandat, mens to lister fik plads på Ærø. Det gælder Ærø Plus og Ærøs Fremtid, som hver fik to mandater ud af de i alt 15 mandater på øen.

På Langeland fik Borgerlisten Langeland fire mandater, mens både Fanø Lokalliste og Miljølisten blev valgt ind på Fanø med henholdsvis 1 og 2 mandater.

Men det er ikke kun på øerne, at de lokale lister har gjort sig gældende. I Morsø fik Demokratisk Balance, som blandt andet består af SF-udbrydere, 20,1 procent af stemmerne.

I Ikast-Brande gik Fælleslisten 8 procentpoint tilbage, men fik 23,3 procent af stemmerne. I Rudersdal fik Lokallisten 18 procent, mens den nye liste Nyt Gribskov i Gribskov fik 14,5 procent. I Dragør fik Tværpolitisk Forening 22 procent og tre mandater, mens Amagerlisten snuppede et enkelt mandat. Endelig fik Borgerlisten i Kerteminde et godt valg med 20,1 procent af stemmerne.

Mindre godt gik det for Fælleslisten i Sønderborg, som gik 15,8 procentpoint tilbage til 7 procent og som derfor må afgive den borgmesterpost, som Aase Nyegaard erobrede i 2009. Ny borgmester i Sønderborg bliver Erik Lauritzen (S).

Slesvigsk Parti blev repræsenteret i Sønderborg med 3 mandater, i Tønder ligeledes med 3 mandater og i Aabenraa med to mandater. 

 
Altinget | Kommunal

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK