Om  
Claus Thomsen
Poul Blaabjerg

Region Midt fyrer halvdelen af øverste hospitalsledelse efter kræftsag

Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg og lægefaglig direktør Claus Thomsen er blevet opsagt som følge af kritiske forløb om kræftsager på Aarhus Universitetshospital. Direktørerne har foretaget ”meget grove” og ”bevidste fejl”.

Foto: Rikke Kjær Poulsen
Lærke Møller Hansen

To direktører fra Aarhus Universitetshospital er blevet fyret på samme tid.

Det oplyser Pernille Blach Hansen, regionsdirektør i Region Midtjylland, på et pressemøde tirsdag.

Fyringerne sker på baggrund af sagen om overskridelse af de maksimale ventetider for en lang række kræftpatienter, som DR tidligere har afsløret.

Der er tale om hospitalsdirektør Poul Blaabjerg og lægefaglig direktør Claus Thomsen, som ifølge regionsrådsdirektøren har lavet bevidste fejl over en længere tidsperiode, da de har vægtet økonomi højere end hensynet til patienthensyn og lovgivning.

DR kunne i marts berette, at 293 patienter med tarmkræft har ventet for længe på at få en operation på Aarhus Universitetshospital. Det udfoldede sig fra januar 2022 til og med februar 2023. Siden dengang er tallet steget til 313.

De pågældende patienter har ventet op til otte uger på en operation, på trods af at de har lovkrav på at blive opereret senest to uger, efter at beslutningen er blevet taget.

Der bliver blandt andet peget på, at direktørerne ikke har videregivet tilstrækkelig information om problemerne med de overskredne ventetider, lyder det fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Meget grove og bevidste fejl

”Der er en tendens til, at vi har en kultur, som hedder, at man skal ordne tingene på det ledelsesniveau, man er på,” sagde regionsrådsformand Anders Kühnau på pressemødet.

Region Midtjylland har desuden haft Kammeradvokaten til at foretage en juridisk vurdering af forløbet fra start til slut.

”Aarhus Universitetshospitals administration af sundhedslovgivningens regler om maksimale ventetider” har været ”behæftet med en række retlige fejl”, fremgår det af en pressemeddelelse fra regionen.

Fejlene betegnes som ”meget grove”.

Samtidig lægges der vægt på, at de pågældende fejl er ”begået bevidst og fastholdt over en længere periode”, selvom flere løbende drøftelser har givet anledning til at foretage ændringer, lyder det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Thomsen

cand.med. (Aarhus Uni. 1987), ph.d. (1996), dr.med. (2006), speciallæge i intern medicin og medicinsk endokrinologi

Poul Blaabjerg

cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024