Toppolitikere mister spindoktorer

SPIN-NYT: Den store regeringsændring betyder også nye regler for ministrenes brug af særlige rådgivere. Nu er det kun partilederne, som kan have to rådgivere.

Placeholder image
Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

De store regeringsændringer har også fået betydning for ministrenes brug af særlige rådgivere.

Det fremgår af reglerne for brug af særlige rådgivere, som blev opdateret mandag i forbindelse med regeringsdannelsen.

Og de nye regler betyder, at finansminister Kristian Jensen (V) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), som indtil nu har haft to rådgivere, nu kun må have en.

I de opdaterede regler for ansættelse af særlige rådgivere fremgår det nemlig, at det kun er partiledere, der nu kan ansætte to særlige rådgivere.

”Ministre kan ansætte én særlig rådgiver. Ministre, der er partiledere, kan dog ansætte op til to rådgivere,” står der i reglerne.

Farvel til to rådgivere
Under den smalle V-regering kunne medlemmer af Koordinationsudvalget (som før bestod af statsministeren, udenrigsministeren og finansministeren) have to særlige rådgivere, hvilket både Claus Hjort og Kristian Jensen benyttede sig af. Lars Løkke Rasmussen (V) har derimod kun haft én særlig rådgiver ansat, nemlig Jacob Bruun.

I Finansministeriet fortsætter Christopher Arzrouni som rådgiver for Kristian Jensen, mens Peter Høyer stopper.

På Facebook skriver Peter Høyer følgende:

”Så skete det igen. Har efterhånden prøvet det nogen gange. Det er nu alligevel lidt trist,” skriver han, og teksten er ledsaget af et billede af opsigelsen fra Udenrigsministeriet.

I Forsvarsministeriet er Claus Hjort Frederiksens særlige rådgiver, Jesper Beinov, rykket med, mens Lisbeth Mikkelsen dermed ikke længere er rådgiver for den nyudnævnte forsvarsminister.

Højere løn i K-udvalg
En særlig rådgiver må som hovedregel højest tjene 75 procent af ministerens lønniveau. Dog kan rådgivere for ministre, der er med i regeringens Koordinationsudvalg, modtage op til 85 procent af ministerens løn.

Rådgiver for Maksimalløn

  ekskl. pension inkl. pension
Statsministeren 1.071.000 kr. 1.254.000 kr.
Udenrigsministeren 947.000 kr. 1.110.000 kr.
Finansministeren 947.000 kr. 1.110.000 kr.
Ministre i K-udvalget i øvrigt 860.000 kr. 1.007.000 kr.
Ministre i øvrigt 757.000 kr. 887.000 kr.

Når regeringens nye ministre skal ansætte særlige rådgivere, skal rådgiverne være godkendt i regeringens ansættelsesudvalg.

Særlige rådgivere, der skifter med deres minister til et andet ministerium, skal dog ikke godkendes igen.

Allerede nu har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) for eksempel meddelt, at Anders Jacobsen, der har været rådgiver for hende, siden hun blev undervisningsminister i sommeren 2015, kommer med til Sundhedsministeriet.


Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser