Traditionen fortsætter: Danmark får en uerfaren amerikansk ambassadør

NY AMBASSADØR: Donald Trump har udpeget erhvervskvinden og tidligere skuespiller Carla Sands som ny amerikansk ambassadør til Danmark. Dermed fortsætter USA's række af ambassadører uden diplomatisk erfaring.

Det er et ubeskrevet diplomatisk blad, der skal være Danmarks nye amerikanske ambassadør.

USA's præsident Donald Trump har udnævnt erhvervskvinden Carla Sands, der var en af hans økonomiske rådgivere under valgkampen. Og hun har ingen diplomatisk erfaring.

55-årige Carla Sands kommer derimod fra stilling som chef for investeringsvirksomheden Vintage Capital Group, grundlagt af hendes afdøde mand Fred Sands. Hun overtog ledelsen, da han døde i 2015.

Læs også: Rufus Giffords afløser er fundet

Ifølge USA-ekspert og redaktør på Kongressen.com Anders Agner er udnævnelsen af Carla Sands ikke usædvanlig for Danmarks forhold til USA.

”Det flugter med traditionen fra tidligere, at man som regel gerne i Danmark og lande tilsvarende Danmark, der har gode diplomatiske relationer til USA, udnævner ambassadører, som har støttet dig undervejs i valgkampen på den ene eller anden måde,” siger Anders Agner.

”Carla Sands hjalp Trump undervejs og var en af hans rådgivere. Nu får hun, som tak, den her fjer i hatten,” tilføjer han.

Rufus Gifford og hans to forgængere Laurie Fulton og James P. Cain havde heller ingen diplomatisk erfaring, da de kom til Danmark.

Kiropraktor med tv-karriere
Carla Sands har dog ikke altid været en loyal Trump-støtte. I starten af valgkampen i det republikanske parti støttede hun sammen med sin mand nemlig Donald Trumps modkandidat Ted Cruz, indtil hun i sensommeren 2016 sluttede sig til Trumps hold af økonomiske rådgivere.

Før hun fandt sin vej til Donald Trumps kampagnehold har Carla Sands også ifølge det amerikanske medie Institutional Investor især været et kendt ansigt i de sociale kredse i velhaverkvarteret i Bel Air i Los Angeles og på den offentlige scene i byen, hvor hun blandt andet har siddet i bestyrelsen for det klassiske orkester Los Angeles Philharmonic.

Foruden sit frivillige arbejde og lederjobbet i investeringsbranchen er hun uddannet kiropraktor, hvilket var hendes beskæftigelse i det meste af 90’erne.

Ligesom den tidligere ambassadør Rufus Gifford har hun også en fortid i underholdningsbranchen. Hun var i sine unge dage dage i slut-80'erne skuespiller i blandt andet tv-serien Glamour.

Store sko at fylde ud
Selvom Danmark har gode diplomatiske relationer til USA, tyder det på, at Carla Sands alligevel får nogle udfordringer i sit nye job som ambassadør.

Hun skal nemlig følge efter en amerikansk ambassadør, der har været historisk populær.

”Hun skal fylde nogle meget store sko ud, som Rufus Gifford efterlod sig. Det bliver i sig selv en udfordring, og det ville det være uanset, om det var Carla Sands eller nogen som helst anden, der var blevet udnævnt,” siger Anders Agner.

Dertil har hun en udfordring, som Rufus Gifford ikke skulle bøvle med i samme grad. Hun kommer nemlig til Danmark som repræsentant for Donald Trump. En præsident, der er utroligt upopulær blandt danskerne.

”Det er altid nemmere som ambassadør at repræsentere en præsident, som er vellidt i Danmark. Det var nemt for Rufus Gifford og Laurie Fulton at kunne repræsentere Obama, fordi han var så vellidt blandt danskerne. Der har Carla Sands en anden udfordring,” siger Anders Agner.

Længe ventet
Det snart ni måneder siden Rufus Gifford og ægtemanden Stephen DeVincent pakkede deres kufferter og forlod Rydhave, der er den amerikanske ambassadørbolig, i kølvandet på Donald Trump indsættelse som USA’s præsident.

Den seneste tid har Danmark derfor må klare sig uden en amerikansk ambassadør. Selvom det normalt tager et par måneder at få udpeget en ny ambassadør, har Danmark denne gang ventet ekstra længe, fortæller Anders Agner.

”Det skal forklares med, at det har været lidt kaotisk i udenrigsministeriet, siden Trump-administrationen tiltrådte, og siden Rex Tillerson blev udenrigsminister. Der har været en masse intern kaos, bøvl med jobs, der skulle besættes, og folk, der forlod ministeriet,” siger han.

Det er stadig uvist, hvornår Carla Sands kommer til Danmark. Da den tidligere ambassadør Laurie Fulton stoppede, blev Rufus Gifford formelt set udpeget i foråret 2012 og tiltrådte først i slutningen af august måned samme år. Det amerikanske senat skal først godkende Donald Trumps udnævnelse af Carla Sands, før hun kan drage mod Danmark, og der er endnu ikke sat dato for, hvornår det skal behandles.

Forrige artikel "Damen med håndtasken" fejrer 30 år i Folketinget Næste artikel Regeringen vil tillade større byggeri ved skoven Regeringen vil tillade større byggeri ved skoven