David Trads: Messerschmidt kammer over i populistisk pladder

KLUMME: Det er svært at lade være med at grine, mens man læser über-populisten forsøge at puste sig op som en økonomisk kapacitet, skriver David Trads om Morten Messerschmidts nylige opfordring til, at Danmark skal følge England ud af EU.

Lad mig lige minde om, at Morten Messerschmidt, Dansk Folkepartis eks-wunderkind, virkelig er en mand med ryggen mod muren:

Messerschmidt blev sidste år grebet med snabelen dybt nede i EU-kassen. Han havde fuppet løs for at få tiltusket sig skatteborgernes penge. Et sommermøde i Dansk Folkeparti blev eksempelvis omdøbt til et EU-seminar – og vupti, så betalte EU’s skatteborgere for den fest.

Dansk Folkeparti har allerede sendt millioner, som de havde snydt sig til, tilbage til Bruxelles, men EU’s svindelagenturer er fortsat i fuld gang med at undersøge sagen, som sagtens kan udvikle sig endnu værre. Duksedrengen er af samme årsag smidt ud af partiledelsen.

Pia Kjærsgaard, partiets stifter, var så vred, da skandalen brød ud, at hun i et interview med TV 2 talte om, at sagen ’næsten ikke er til at bære’; at der er tale om ’sjusk og rod og slendrian’, og at Messerschmidt er en ’kreativ sjæl’, som ’ikke rigtigt har styr på det økonomiske.’

Midt under afsløringerne, som førte til et dramatisk fald i meningsmålingerne for Dansk Folkeparti, gik Messerschmidt ned med flaget, sygemeldte sig i månedsvis og ingen anede rigtigt, om han ville komme tilbage. Det gjorde han – men som noget af en vingeskudt and.

Lige indtil i denne uge, hvor han ryddede Børsens forside med et dramatisk budskab:

”Danmark skal ud af EUs taberklub.”

Messerschmidt, der har hungret efter opmærksomhed, vil pludselig – og komplet overraskende – have Danmark helt ud af EU. Vi bør, siger han, følge Storbritannien ud. Hvad er så politikerens hovedargument? Se bare, hvad han udbasunerer her:

”Økonomisk performer EU slet ikke”, siger han; ”recession præger store områder,” tilføjer han; og så konkluderer han, at ”økonomisk leverer det ikke varen.”

Det er svært at lade være med at grine, mens man læser über-populisten forsøge at puste sig op som en økonomisk kapacitet, når man ihukommer sig, at Pia Kjærsgaard for så kort tid siden affejede ham som en, nå, ja, ’kreativ sjæl’, som ’ikke rigtigt har styr på det økonomiske.’

Den gode Messerschmidt går linen ud – for der er stort set ikke det, som ikke er galt med det EU, som har givet ham tandtykt smør på brødet (og østers) i så mange år. ’Taberklub’ er hans nye betegnelse for EU – fordi han synes, det er en rigtig ’rammende beskrivelse’:

”Man prøver stadig at overtage mere magt fra medlemslandene. Når det kommer til den folkelige opbakning til EU-projektet, er skepsissen fortsat stigende. Hele EU-konstruktionen har spillet fallit som et overreguleret, ufolkeligt og udemokratisk projekt.”

Store ord – især fra en mand, der indtil han blev grebet i fusk, aldrig talte om, at Danmark skulle melde sig ud af EU. Se bare disse to centrale citater:

”Jeg har tegnet partiets EU-politik siden 2005, og i den tid har det i hvert fald ligget klart, at det ikke var en udmeldelse, der var på programmet,” sagde han under valgkampen til Europa-Parlamentet i sommeren 2014 i en blank afvisning af, at Danmark skulle melde sig ud.

”At følge Storbritannien vil ikke gavne danske interesser, uanset at DF ønsker et EU, som fremover alene koncentrerer sig om sine kernefunktioner,” fastslog han inden den britiske folkeafstemning i 2015, der som bekendt førte til Brexit.

Jeg har talt med Messerschmidt et utal af gange. Mange, mange gange har jeg spurgt ham – også til citat – om han ønskede Danmark ud af EU. Altid har han vredt afvist det. DF’s drøm, sagde han altid, var at føre EU tilbage til midt 1980’erne, da det Indre Marked kom.

Når han nu – ud af det blå – bombastisk ændrer kurs, er det svært at se som andet end populistisk pladder. Manden er i knæ, søger opmærksomheden, får den. For Messerschmidt handler det ikke om EU. Det handler om ham selv. Messerschmidt var en stjerne på den politiske himmel, som kunne gå på vandet. Lige nu forsøger han at nå havets overflade i et comeback.

Det er i det lys, at den nye EU-melding skal ses. Heldigvis har han ikke folket med sig længere. Målinger viser, at opbakningen til EU er stigende. Det er heller ikke så mærkeligt i en tid, hvor EU igen viser handlekraft.

.......

David Trads er skribent, Altinget m.fl., studievært, Radio24Syv, fhv. udviklingsdirektør, Metro International. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Aslan: Jo, kvindelige politikere skal finde sig i mere lort end vi mænd Aslan: Jo, kvindelige politikere skal finde sig i mere lort end vi mænd Næste artikel Cordua: Hvad mener DF egentlig om EU? Cordua: Hvad mener DF egentlig om EU?