Traktordemo påvirker ikke politikerne

LANDBRUG: En gruppe vrede landmænd står bag en planlagt traktordemonstration i København, der skal råbe politikerne op og få dem til at lempe vandplanerne yderligere. Men demonstranternes opråb preller af på politikerne.
Der bliver trængsel i de københavnske gader, når flere hundrede traktorer i dag samles foran Christiansborg til protest mod Grøn Vækst.
Der bliver trængsel i de københavnske gader, når flere hundrede traktorer i dag samles foran Christiansborg til protest mod Grøn Vækst.Foto: DN
Anne Burlund
Hundredvis af traktorer med landmænd bag rattet indtager i eftermiddag de københavnske gader og Christiansborg Slotsplads i protest mod regeringens Grøn Vækst-aftale. Men traktorprotesten får ikke politikerne bag Borgens tykke mure til at ændre deres syn på dansk landbrugspolitik.

"Hvis de synes, det er godt vejr at køre traktor i, så lad dem da køre den tur, det har jeg det fint med," siger Konservatives miljøordfører, Tage Leegaard, der endnu ikke har afgjort, om han vil mødes med demonstranterne, da de alligevel ikke kommer til at flytte hans holdning.

En håndfuld frustrerede landmænd har taget initiativ til traktordemonstrationen, der skal finde sted samtidig med en konference på Christiansborg, der er arrangeret af Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug. Her skal ordførere fra flere partier deltage i en debat om, hvordan naturen kan bevares samtidig med, at landbrugets rolle fremtidssikres.

Demonstration får ikke betydning
Bæredygtigt Landmænd har flere steder udtalt, at organisationen ikke er medarrangør af demonstrationen, selv om den har samme dagsorden som de vrede landmænd. Begge ønsker at råbe politikerne op - og at Grøn Vækst bliver taget af bordet, da de ellers frygter, at de danske landmænd får ulige konkurrencevilkår i EU. Men dagens demonstration og landmændenes krav ser ud til at prelle af på flere af de politikere, der skal deltage i konferencen:

"Man skal altid lytte til alle aktører, men bare fordi de kører en masse traktorer ind på Slotspladsen, betyder det ikke, at jeg lytter hverken mere eller mindre til dem. Jeg vil lytte til deres argumenter, men det er ikke det samme som, at jeg vil ændre holdning," siger Pia Olsen Dyhr fra SF.

Man skal altid lytte til alle aktører, men bare fordi, de kører en masse traktorer ind på Slotspladsen, betyder det ikke, at jeg lytter hverken mere eller mindre til dem. Jeg vil lytte til deres argumenter, men det er ikke det samme som, at jeg vil ændre holdning.

Pia Olsen Dyhr
(SF)

Miljøkrav skal overholdes
Den socialdemokratiske miljøordfører, Mette Gjerskov, er villig til at se på, om tingene kan gøres på en smartere måde, så landbruget, der lige nu står i en krisesituation, lider mindst muligt skade - men der er ikke meget, der tyder på, at dagens demonstration vil ændre hendes grundlæggende syn på landbrugspolitikken:

"Jeg lytter selvfølgelig til deres protest, men jeg holder fast i, at min politik er, at vi skal have mere og ikke mindre natur - og det betyder, at der er nogle miljøkrav, der skal overholdes, og det er uanset, hvor mange traktorer der kommer til København," siger Mette Gjerskov.

LA støtter landmænds krav
Kun Liberal Alliance bakker op om demonstranterne og Bæredygtigt Landbrugs krav om, at vandplanerne skal lempes yderligere. Folketingskandidat Mette Bock har igennem de seneste måneder deltaget i flere møder med landmændene og er derigennem blevet opmærksom på konsekvenserne af Grøn Vækst.

"Flere og flere ting peger i retning af, at det saglige grundlag for lovforslagene ikke er i orden, og at man ikke har overblik over de økonomiske konsekvenser af at gennemføre det. Det er kritisabelt, hvis politik ikke bygger på et sagligt grundlag," siger Mette Bock, der derfor bakker fuldt op om kravet om, at de belastende dele af Grøn Vækst skal fjernes.

L&F bakker ikke op om demonstration
Landmændenes egen brancheorganisation, Landbrug & Fødevarer, bakker ikke op om demonstrationen, da organisationen ikke mener, at traktordemonstrationer sender de rigtige signaler over for politikerne og omverdenen:

"Jeg har forståelse for landmændenes frustration i forbindelse med Grøn Vækst. Det er en frustration, vi deler. Men vi tror ikke på, at demonstrationer i København eller i resten af landet er vejen frem," siger fungerende formand i Landbrug & Fødevarer, Niels Jørgen Pedersen, der mener, at strategien bør være konstruktiv dialog frem for ultimative krav.

Ingen forståelse for Ellemanns afbud
Miljøminister Karen Ellemann (V) skulle også have deltaget i Bæredygtig Landbrugs konference, men meldte for få dage siden afbud, fordi hun ikke vil ligge under for pres og trusler fra landbruget - og fordi konferencen, ifølge ministeren, bliver afsporet af den planlagte traktordemonstrationen.

Men det argument møder ingen forståelse hos flere af ordførerne, der mener, at en lovligt anmeldt demonstration er en del af et demokrati.

"Jeg er helt uforstående over for, at Karen Ellemann har meldt afbud - og jeg synes, at det er rigtig ærgerligt og uklogt. Der er nogle mennesker, der gerne vil i dialog og have ministeren i tale, så det er en skam, at hun ikke møder op," siger Mette Bock, der mener, at det er demokratisk problem, hvis politikerne ikke er villige til at stille op til en samtale med borgerne.

SF: Vi har ytringsfrihed i Danmark
Også Socialdemokraterne og SF har svært ved at forstå, hvorfor Karen Ellemann afviser at deltage i konferencen, fordi der samtidig bliver afholdt en demonstration udenfor.

"Det er da tankevækkende, at ministeren lader sig påvirke af, at det kommer 500 traktorer til byen. Der er ytringsfrihed, og de forsøger jo bare at gøre opmærksom på deres problemer," siger Pia Olsen Dyhr, der aldrig har hørt om en udenrigsminister, der ikke ville dukke op til en debat i folketingssalen, fordi der står tamiler og demonstrerer nede på Slotspladsen.

Ellemann: Der er tale om regulært boykut
Men Karen Ellemann mener slet ikke, at man kan sammenligne hendes afbud til konferencen med et afbud til en folketingsdebat:

"Her er det Bæredygtigt Landbrug, der først inviterer til konference, og bagefter arrangerer de en demonstration mod regeringens politik, som de så ikke engang vil stå ved, at de arrangerer. Det er useriøst, og jeg vil ikke være med til at legitimere den fremgangsmåde," siger miljøministeren og fortsætter:

"Der er tale om et regulært boykot fra min side. Jeg har haft en omfattende dialog med landbruget, og det har jeg tænkt mig at fortsætte med, men det kommer ikke til at ske på et bagtæppe af buldrende traktorer, og det er min demokratiske ret," siger Karen Ellemann.

Efter ministerens afbud til konferencen har Bæredygtigt Landbrug bedt Karen Ellemann om et dialogmøde, som ministeren har sagt ja til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00