Slutspurt i Folketinget: Lovforslag skal vedtages inden jul, og klimaministeren skal stå skoleret

FORHANDLINGER: Folketinget får travlt op til jul, hvor lovforslag står i kø for at blive endeligt vedtaget. Derudover skal klimaminister Dan Jørgensen også nå at redegøre for regeringens klimapolitik. Få et kort overblik over folketingsmedlemmernes program inden juleferien.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

Dagene op til jul bliver hektiske for Folketinget.

Der er adskillige lovforslag på dagsordenen, når folketingsmedlemmerne møder op i Folketingssalen mandag og tirsdag for at stemme om ikke mindre end 18 lovforslag og en hel finanslov.  

Men lovforslag er ikke det eneste på dagsordenen. Et af de store punkter på dagsordenen er nemlig, når klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) mandag skal redegøre for regeringens planer på klimaområdet.

Efterfølgende har partierne i Folketinget mulighed for at ”grille” ministeren og tage stilling til, om de mener, at regeringen er på rette vej mod Danmarks 2030-mål om 70 procents reduktion af CO2.

Få overblik over ugen nedenfor.

Mandag
Foruden Dan Jørgensens klimaeksamen byder ugens første dag på behandling af en lang række lovforslag. Størstedelen er tredje behandlinger, hvilket betyder, at det er sidste gang, lovforslaget skal drøftes, inden det skal endeligt stemmes igennem.

Det drejer sig blandt andet om regeringens lovforslag om et midlertidigt forbud mod mink i Danmark, som forventes at blive vedtaget i dag.

Det er også i dag, at forslaget om retten til tidlig pension skal igennem sin sidste behandling og vedtages.

Derudover skal der også stemmes om følgende forslag:

  • Et forslag om ændring af forældreansvarsloven, der betyder, at en forælder, der er dømt for overtrædelse af straffelovens terrorbestemmelser, ikke kan have forældremyndigheden over barnet eller have kontakt og samvær med barnet, hvis den anden forælder ikke ønsker det.
  • Lovforslag om et forbud mod forskelsbehandling på grund af handicap, men i stedet en tilpasning, så børn og unge med handicap får samme muligheder for at blive inkluderet og behandlet lige i samfundet.
  • Et forslag, der skal sikre, at unge med betydeligt nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne bliver forberedt bedre på voksenlivet af kommunerne, end det er tilfældet i dag.

Tirsdag
Hvis partierne ønsker at stemme om en såkaldt vedtagelsestekst i kølvandet på Dan Jørgensens klimaforespørgsel, vil det være på programmet i dag. Det vil være her, at Folketinget kan tage stilling til, om regeringens klimatiltag er tilfredsstillende, eller om regeringen skal pålægges at yde en ekstra indsats.

Ellers er det også på årets sidste mødedag, at Folketinget skal stemme om finansloven for næste år. Den forventes at blive vedtaget, eftersom der står et flertal bag finanslovsaftalen.

Endelig skal folketingsmedlemmerne også stemme om en fastsættelse af udgiftsloftet for stat, kommuner og regioner i 2021, 2022 og 2023.

Du kan få det fulde overblik over begge dages dagsordener her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)









0:000:00