Kommentar af 
Rasmus Nielsen

Tre kvinder og to mænd giver bud på stort kvinde-portræt til Folketinget

Peter Martensen, Mie Mørkeberg, Mathilde Fenger, Maria Wandel og Anders Moseholm er navnene på de fem kunstnere, Folketinget nu giver chancen for at komme med et forslag til det store nye kvindeportræt til Samtaleværelset på Christiansborg.

Det er på den ene endevæg i Samtaleværelset på Christiansborg, at der skal gøres klar til ophængning af et gigantisk nyt værk, der vil forevige 30 kvinder med særlig betydning for dansk folkestyre siden 1915. Det vil fortrænge de seks mindre malerier af mænd.
Det er på den ene endevæg i Samtaleværelset på Christiansborg, at der skal gøres klar til ophængning af et gigantisk nyt værk, der vil forevige 30 kvinder med særlig betydning for dansk folkestyre siden 1915. Det vil fortrænge de seks mindre malerier af mænd. Foto: Anders Hviid for Folketinget

Udgiver af Altinget.dk.
Født 7. oktober 1960 i København.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole juni 1983.

Redaktør af EF-Kommissionens nordiske blade 1983-85. Freelance Danmarks Radio 1984-89 (interviewprogrammet Hvorfor nu det?), TV 2/Lorry 1989-93: studievært, redaktør af Set & Sket og ansvarlig for Kommunevalg 1993. Studievært Kommunevalg 2001.

1994-99: Etableret og drevet folketingsredaktion for TV 2-regionerne. Forfatter til Folketingets rapport "Grundlovsdebatten 1999-2003", august 2003
Januar 2000- Startet og udgivet Altinget.dk.

2004: Journalisthøjskolens eJour-pris
2007: Den danske Publicistklubs Jubilæumspris
2010: Bordings Mediepris fra Danske Specialmedier
2015: Den danske Publicistklubs nystiftede Public Service-pris
2017: Bordings Særpris
2018: Den Berlingske Fonds Journalistpris

Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De fem kunstnere, hvor den ældste er Peter Martensen (født 1953) og den yngste er Mie Mørkeberg (født 1980), er udpeget af Folketingets Rådgivende Kunstudvalg til en indbudt konkurrence. Hér skal de hver især komme med et skitse-bud på, hvordan det store, historiske kvindeportræt skal se ud. Oprindeligt ville man invitere tre kunstnere, men nu er det altså endt med fem.

I sit valg - og dermed fravalg - af danske nutidskunstnere har Kunstudvalget lagt vægt på, at "de fem kunstnere repræsenterer en bredde i alder, køn, erfaring og kunstnerisk praksis," oplyser Folketinget i en pressemeddelelse.

Folketingets politiske ledelse, Præsidiet, besluttede sidste år, at der skal males et portræt af 30 danske kvinder, som har haft særlig betydning for kvinders demokratiske virke siden 1915. En kæmpe, kompliceret opgave for enhver bllledkunstner. Udfordringen er bl.a. at bringe 30 individer fra forskellige tidsepoker - der typisk ikke har mødt hinanden, eller kunne være glødende uenige - sammen på ét lærred. Eneste fællesnævner er kønnet og et politisk virke.

De indbudte kunstnere får et travlt, måske endda forsømt forår, for de skal allerede om senest tre måneder, 1. juli, levere en skitse for, hvordan de vil løse opgaven med portrættet til bedømmelse i Folketingets Rådgivende Kunstudvalg.

Kunstudvalget vil bl.a. lægge vægt på, at "der er portrætlighed i værket, og at værket er tilpasset Samtaleværelsets æstetik og indretning", oplyses det. Kunstudvalget består traditionelt af ansatte i Folketinget med særlig kunstinteresse og af kunstfaglige fra museumsverdenen.

Vægtes en mand eller en kvinde?
Der nævnes derimod naturligvis ikke noget om, hvorvidt en kvinde eller en mand foretrækkes - men mon dog ikke det kommer til at spille ind? Mon ikke Kunstudvalget allerede har gjort sig tanker herom?

En mand kan foretrækkes i ligestillingens navn, fordi det spiller op mod, at det alene er kvinder, der skal foreviges. Men man kan også argumentere for, at Folketinget i forvejen ikke har megen kunst skabt af kvinder, og at chancen nu endelig er der for at få et større værk af en kvinde. 

Man må håbe, at Kunstudvalget vælger det bedste forslag - uanset kunstnerens køn. Og at man professionelt ser bort fra hensyn til samtidens tendens til offentlig udskamning, uanset hvad man vælger. Der er jo alligevel ingen, der står over eller ved siden af Folketinget.

Efter sommerferien udpeger Kunstudvalget så vinderen af konkurrencen, som forventes at blive offentliggjort i september 2022. Når kunstneren er udpeget, begynder processen med at skabe det nye, store kvindeportræt til det ikoniske samtaleværelse i Folketinget. Processen forventes at vare ét til halvandet år. Hvis det ender med at kunne gøre det ...

Portrættet skal hænge overfor Herman Vedels (1875-1948) store gruppeportræt, der viser 30 mænd, som forbereder den grundlovsændring, der gav kvinder valgret.

Det bliver det største bestillingsportræt til Christiansborg i mands minde, nok kun overgået af Bjørn Nørgaards danmarks-historiske gobeliner til Riddersalen. Det kommende kvindeportræt bliver da også omtrent lige så stort som Herman Vedels omtalte, kæmpe maleri ”Fra forhandlingerne om grundloven af 5. juni 1915”, som måler 3,67 x 5,88 m og har hængt i Samtaleværelset, siden værelset blev taget i brug i 1917.

Dam Kristensen: Kønsmæssig balance
Hensigten med de to nogenlunde ens formater er, at der skal skabes en form for kunstnerisk dialog mellem de to portrætter, hvor det nye maleri kan ses som et svar på, hvad der bl.a. kom ud af 1915-grundloven.

"Med det nye maleri skaber vi en bedre kønsmæssig balance i udsmykningen af Samtaleværelset, hvor mændene lige nu er i overtal. Maleriet vil stå for eftertiden som et vidnesbyrd om kvinder, som har haft en særlig betydning for Folketingets virke", siger Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S). 

Debat om valget af kvinder
Da det ved juletid sidste år blev offentliggjort, at 30 kvinder er udvalgt til et samlet, historisk portræt til Folketinget, vakte det naturligvis debat, hvem der var med, og hvem der dermed var fravalgt.

Blandt andet blev der talt om, at der er markant flere "røde" navne end "blå" blandt de udvalgte, og at vægten især er lagt på kvindelige politikere fra de seneste årtier, herunder mange nulevende. Fra- og tilvalg var foretaget af et udvalg under ledelse af den forhenværende chefredaktør ved Politiken, historiker og forfatter, dr.phil. Bo Lidegaard.

Under alle omstændigheder er de 30 navne fra dansk politik i 100 år, de fem udvalgte kunstnere nu skal skabe en samlet skitse af, følgende:

Elna Munch (R)
Helga Larsen (S)
Mathilde Hauschultz (K)
Nina Bang (S)
Ingeborg Hansen (S)
Bodil Koch (S)
Helga Pedersen (V)
Lis Groes (S)
Nathalie Lind (V)
Hanne Reintoft (SF, VS, DKP)
Ritt Bjerregaard (S)
Eva Gredal (S)
Birte Weiss (S)
Ebba Strange (SF)
Lone Dybkær (R)
Dorte Bennedsen (S)
Mimi Jakobsen (CD)
Pia Kjærsgaard (DF)
Connie Hedegaard (K)
Marianne Jelved (R)
Marita Petersen (Javnaðarflokkurin)
Mariann Fischer Boel (V)
Lene Espersen (K)
Ruth Heilmann (Siumut)
Margrethe Vestager (R)
Mette Frederiksen (S)
Helle Thorning-Schmidt (S)
Pia Olsen Dyhr (SF)
Özlem Cekic (SF)
Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

 

Omtalte personer

Peter Martensen

Kunstmaler, grafiker
kunstmaler (Det Fynske Kunstakademi 1977)

Mie Mørkeberg

Billedkunstner
Det Kongelige Danske Kunstakademi (2006)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion