Tre procent af Venstres vælgere er landmænd

Venstre skal vælge ny formand i en tid, hvor kun tre procent af partiets vælgere er landmænd, og hvor landets 7.500 fuldtidslandmænd ikke engang udgør et enkelt mandat. Alligevel skaber forslaget om en CO2-afgift på landbruget så stor modstand i partiet, at det rider partitoppen som en mare. Planen om at styrke Venstre i byerne er svær, når de delegerede primært kommer fra landområderne.

Jakob Ellemann-Jensen er historie, og Venstre er klar med en ny kandidat til formandsposten. Traktor-Troels, som han kaldes, er en af Venstres egne, selvom kun tre procent af partiets vælgere er landmænd.<br>
Jakob Ellemann-Jensen er historie, og Venstre er klar med en ny kandidat til formandsposten. Traktor-Troels, som han kaldes, er en af Venstres egne, selvom kun tre procent af partiets vælgere er landmænd.
Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix
Torben K. AndersenJens Reiermann

Hvis man nu skulle sætte Venstre på en formel, ville to faktorer være uomgængelige: De grønne gummistøvler og evnen til at malke en ko.

Det måtte den nu tidligere formand, Jakob Ellemann-Jensen, sande meget hurtigt. Kun 20 minutter efter han blev valgt som formand tilbage i 2019, måtte han svare på spørgsmålet: ‘Kan du malke en ko?’

Præcis samme spørgsmål blev stillet til hans far, Uffe Ellemann-Jensen, og i et nu legendarisk besøg på en gård i Sabro, en lille by uden for Aarhus, viste Ellemann-Jensen senior, at han rent faktisk mestrede kunsten at malke en ko. 

Den færdighed går tydeligvis ikke i arv. Jakob Ellemann-Jensen måtte svare nej på spørgsmålet. Til gengæld stillede han ofte sine storbyhvide sneakers på skohylden og trak i nogle tunge, grønne gummistøvler, når han turnerede i baglandet.

Nu er Ellemann-Jensen junior historie, og Venstre er klar med en ny kandidat til formandsposten.

Troels Lund Poulsen bliver, modsat de to gange Ellemann-Jensen, ikke stillet den slags spørgsmål om at malke en ko. Det virker unødvendigt, eftersom den formodede næste Venstreformand selv driver et mindre landbrug på 40 hektar sammen med sin kæreste.

Det er utroligt, at et parti som Venstre bygger sin identitet på de tre procent af partiets vælgere, som er landmænd

Kasper Møller Hansen
Professor, Københavns Universitet

I Landbrugsavisen omtales han som Traktor-Troels. Og på hans hjemmeside bliver han portrætteret siddende ved hjulet på en stor traktor. Iført grønne gummistøvler, naturligvis.

I Landbrugs-Venstre er der ingen tvivl: Troels Lund Poulsen er en af deres egne.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00