Trods ekstra milliarder har hver fjerde kommune skåret i bevillingerne til velfærd

Mens regeringen over de seneste år har givet kommunerne mere end tre milliarder kroner ekstra at lægge budget for, så har et stort udsnit af landets kommunalbestyrelser reelt skåret i velfærdsbudgetterne. Vi har ikke råd til andet, siger borgmester.

Trods flere penge til kommunerne fra regeringen har omlægning af plejeboliger til ældreboliger og midlertidig lukning af plejeboliger været nødvendigt for at få budgettet i blandt andet Esbjerg Kommune til at hænge sammen.<br>
Trods flere penge til kommunerne fra regeringen har omlægning af plejeboliger til ældreboliger og midlertidig lukning af plejeboliger været nødvendigt for at få budgettet i blandt andet Esbjerg Kommune til at hænge sammen.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det er langt fra i alle kommuner, at regeringens ekstra milliarder fra økonomiaftaler og finanslov betyder større bevillinger til den lokale velfærd.

Ifølge Altingets gennemgang af de kommunale budgetter for 2024 er bevillingerne til velfærd reduceret i 24 kommuner sammenlignet med 2022.

Det til trods for, at regeringen i samme periode har givet kommunerne knap 3,4 milliarder kroner ekstra at lægge budget for.

I Frederikshavn Kommune er de såkaldte serviceudgifter i budgettet for 2024 lige knap 60 millioner kroner lavere end i 2022.

”Vi arbejder ud fra et mantra om, at vi skal leve, som vi har råd til. Og det har betydet, at vi alle de år, jeg har været borgmester, har måttet reducere vores serviceudgifter,” siger Birgit S. Hansen (S), der er borgmester i Frederikshavns Kommune.

I kroner og tal skæres årligt godt én procent af kommunens serviceudgifter svarende til omkring 30 millioner kroner.

I budgettet for 2024 betød det i Frederikshavns Kommune blandt andet besparelser på socialpsykiatrien og fritidsklubberne.

Ifølge Birgit S. Hansen skyldes de årlige nedskæringer først og fremmest, at kommunens befolkningstal er nedadgående.

Samtidig ligger borgernes gennemsnitlige indtægter – og dermed beskatningsgrundlaget – i den lave ende, mens udgifterne til blandt andet udsatte børn og unge ligger i den høje ende.

0:000:00