Troels Lund vil have redegørelse for Ellemanns omstridte våbenindkøb

Efter Altinget har afsløret, hvordan Jakob Ellemann-Jensen kan have vildledt om milliardindkøb af israelske våben, vil Troels Lund Poulsen have redegjort for forløbet. 

Selma Hildebrand FrederiksenMalte Bruhn

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har besluttet at lave en redegørelse for sagen om Ellemann-Jensens omstridte våbenindkøb, som Altinget har kunnet beskrive den seneste uge. 

Det fortæller han på et pressemøde tirsdag, hvor regeringens nye udspil til det kommende forsvarsforlig bliver præsenteret.  

"Der er rejst nogle spørgsmål på baggrund af Altingets artikler, og derfor har jeg besluttet, at når jeg senere i dag mødes med forsvarsforligskredsen, så vil jeg fortælle dem, at jeg på baggrund af at være blevet indkaldt til samråd vil bede om at få en redegørelse, så vi får beskrevet forløbet."

Kan have brudt loven

Sagen handler om, at Jakob Ellemann-Jensen kan have brudt loven, da han på få timer pressede et køb af israelske våben igennem Folketinget. 

Det afslørede Altinget i sidste uge. Tilbuddet fra den israelske våbenfabrikant Elbit Systems udløber nemlig først ved udgangen af juni i år. 

Men den information fik Finansudvalgets medlemmer ikke i januar, da den nu sygemeldte forsvarsminister og V-formand Jakob Ellemann-Jensen gav Folketinget få timer til at godkende købene for i alt 1,74 milliarder kroner. 

Læs også

"Jeg hedder Troels Lund"

Troels Lund Poulsen ser med stor alvor på, hvordan det kan sikres, at Finansudvalget fremover får de rigtige oplysninger. Og han beklager, at Folketinget fik kort tid til at forholde sig til indkøb af israelsk artilleri, lyder det på pressemødet.

Samtidig understreger han, at der er dele af sagen, han ikke kan svare på, da han ikke var forsvarsminister, da indkøbene fandt sted.  

"Jeg er ikke Jakob Ellemann. Jeg hedder Troels Lund," lød det fra Troels Lund Poulsen. 

"Det var Jakob, der fremlagde aktstykkerne i Finansudvalget. Derfor er det det mest rigtige, at vi nu får en redegørelse, der beskriver, hvad der er op og ned i den, og så får vi rig lejlighed til at diskutere det her." 

"Jeg noterer mig, at der er rejst kritik fra Finansudvalgets side. Det er helt fair, at der bliver stillet nogle spørgsmål. Det bliver jo så min opgave at svare på dem, og den diskussion må vi så tage, når jeg skal i samråd."

Læs også

Partier indkalder til samråd 

Danmarksdemokraterne har indkaldt til samråd om sagen. Datoen er endnu ikke offentliggjort. 
Enhedslisten har også varslet, at de vil indkalde til samråd, men de har endnu ikke besluttet, om det bliver før eller efter sommerferien.  

Hvis samrådet først falder efter sommerferien, vil det være Jakob Ellemann-Jensen, der skal stå skoleret.  

Hvad Ellemann-Jensen selv siger til sagen, er endnu uvist. Han er sygemeldt med stress og kommer tilbage til Forsvarsministeriet og Folketinget til august. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024