Tvivl om S-SF's spareforslag

NORSKE TILSTANDE: S og SF vil både have lige så lave medicinpriser som i Norge og samtidig sikre bedre vilkår for medicinalindustrien. Ekspert mener, det er som at blæse med mel i munden.
Foto: colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Kan man presse medicinpriserne lige så langt ned, som det er lykkedes nordmændene, og samtidig forbedre den danske medicinalindustris vilkår?

Det spørgsmål står igen og blinker, efter at Danske Regioner relancerede deres forslag om, at man ligesom i Norge skal indføre et system, hvor myndighederne sætter en maks.-pris på baggrund af priserne på de samme præparater i sammenlignelige lande.

Ifølge Danske Regioner vil man i så fald kunne spare omkring 170 millioner kroner årligt på medicinudgifter.

S og SF er helt med på den ide. I et sundhedsudspil fra marts 2010 foreslår de to partier i et fælles udspil netop dette:
"Danske sygehuse skal desuden ikke betale mere for medicinen end i andre lande. Det opnår vi ved at indføre et referenceprissystem som i Norge, der ifølge Sundhedsministeriets eksperter betaler væsentlig mindre for medicinen end Danmark." (Se linkboks).

Vi vil jo også lave en dansk udgave af det norske referenceprissystem.

Jonas Dahl (SF)
Sundhedsordfører

IRF-direktør tvivler
Men så sent som i januar i år udsendte SF et vækstudspil, der var koordineret med Socialdemokraterne.

Her blev medicinal- og velfærdsteknologi-industrien udråbt til at være blandt de sektorer, som skal sikre Danmark vækst i fremtiden.

I udspillet var mantraet, at det offentlige i højere grad skal have mod på at købe dyrere produkter, hvis de er innovative, eller hvis de samlet set er billigere.

Men kan man både fra statens side tvinge medicinpriserne lige så langt ned som i Norge og samtidig gøre Danmark til et mekka for medicinalindustrien?

Ja, lyder det fra SF's sundhedsordfører, mens to eksperter er mindre overbeviste.

Direktør for Rationel Farmakoterapi Steffen Thirstrup mener, initiativerne trækker i hver sin retning.
"Jeg har svært ved at se, hvordan man vil få de to ender til at nå sammen. Det er muligt at kopiere den norske model. Men et sådant tiltag vil gøre ondt på den danske medicinalindustri. Og man risikerer, at de flytter til andre lande. Mange af virksomhederne kan lige så godt have til huse i USA eller Sverige," siger Steffen Thirstrup.

Han peger også på, at den danske medicinalindustri sikrer mange danske arbejdspladser og store eksportindtægter.
Her gør han opmærksom på, at Regionerne har oprettet Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS). Rådet skal sikre en mere ensrettet brug af sygehusmedicin, og at man får den bedste behandling til den billigste pris.
"Måske man skulle afvente effekten af RADS, før man kastede sig over endnu et tiltag," siger Steffen Thirstrup.

Mere begavet støtte er mulig
Senior projektleder hos Dansk Sundhedsinstitut Jakob Kjellberg afviser også, at medicinalindustrien i Danmark vil være upåvirket af at indføre "norske tilstande".

Den overpris Danmark betaler i forhold til i Norge, kan man ifølge ham groft sagt godt kalde for en slags statsstøtte.
"Der er ingen tvivl om, at det vil irritere industrien kraftigt, hvis man sænker priserne til norsk niveau," siger Jakob Kjellberg.
Han peger dog på, at politikerne kunne bruge overbetalingen mere intelligent.

"Den merpris, man giver i forhold til Norge, er jo spredt ud på al medicin. Man kunne jo bruge de penge mere målrettet, hvis man nu sænkede priserne som i Norge og placerede pengene i en fond. Her kunne man så kanalisere pengene tilbage til industrien. Men på en måde, så man sikrer, at man gavner de virksomheder, som vitterligt har forskning i Danmark, eller som udvikler lægemidler, der er særligt gavnlige for patienterne eller samfundet," siger Jakob Kjellberg.

Mel i munden?
SF's sundhedsordfører synes ikke, at SF og Socialdemokraterne blæser og har mel i munden ved både at ville satse på medicinalindustrien og samtidig kopiere den norske model.

"Vi vil jo også lave en dansk udgave af det norske referenceprissystem, der tager højde for de danske forhold," siger Jonas Dahl.

Men det lyder næsten for godt til at være sandt. Kan man virkelig spare præcis lige så mange penge på medicin som nordmændene og så samtidig styrke medicinalindustrien?

"Det vil vi mene, man kan, fordi man skal adskille tingene. Vi mener helt klart, at man skal turde gå efter de innovative produkter og den medicin, som måske er dyrere i indkøb, men som i længden er billigere," siger Jonas Dahl.

Han peger på, at andre producenter til gengæld skal forvente, at presset for at sænke priserne vil stige.

"Der, hvor vi mener, at man kan presse prisen, det er, hvor der er flere produkter med samme virkning eller kopipræparater," siger Jonas Dahl. Han peger på, at danske myndigheders fokus på brugen af insulin i forrige århundrede har været med til at sikre Novo Nordisk en førerposition på området.
Lægemiddelindustriforeningen har advaret kraftigt mod at indføre den norske model, men har rost SF for deres vækstudspil.

Sundhedsminister Bertel Haarder (V) erklærer sig i Morgenavisen Jyllands-Posten villig til at overveje en ny model for prissætningen på medicin i Danmark.

I 2008 foreslog et ministerielt udvalg et referencesystem i stil med det norske. Daværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) indgik dog i stedet en aftale med Lægemiddelindustrien om at sænke priserne med fem procent i 2010.

Til Jyllands-Posten slår Bertel Haarder fast, at det i år skal besluttes, om aftalen skal genforhandles, eller om der skal indføres et nyt prissætningssystem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Dahl

Regionsdirektør, Region Midtjylland. Bestyrelsesformand, Egmont Højskolen, bestyrelsesformand, Randers Statsskole og bestyrelsesmedlem Aarhus Universitet
cand.mag. i samfundsfag og historie (Aarhus Uni. 2007), INSEAD Executive Management Program (2018)

Steffen Thirstrup

Medicinaldirektør (chief medical officer), Det Europæiske Lægemiddelagentur
ph.d. (Aarhus Uni. 1998), cand.med. (Aarhus Uni. 1993)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00