Tyrkisk stats-tv udbreder Paludans Koran-afbrændinger i Danmark

PROMOVERING: Et tv-indslag om Rasmus Paludans Koran-afbrændinger promoveres over for danske Twitter-brugere af tyrkisk stats-tv, der af ekspert betegnes som den tyrkiske præsident Erdogans talerør.

Rasmus Paludan brænder en koran i Fælledparken 1. maj.
Rasmus Paludan brænder en koran i Fælledparken 1. maj.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Tyrkisk stats-tv poster penge i at udbrede et tv-klip med Rasmus Paludans koran-afbrændinger. 

Den engelsksprogede kanal TRT World bruger nemlig Twitter til at målrette indslaget direkte til danskere på det sociale medie.

TRT er direkte talerør for den tyrkiske regering med præsident Recep Tayyip Erdogan i spidsen, forklarer forfatter og Tyrkiet-kender Deniz Serinci.

”Det er et talerør for den siddende tyrkiske regering. Det har det altid været. Men måske endnu mere nu end før. Under den nuværende præsident Erdogan har man nemlig set, at medierne er blevet underlagt ham,” forklarer Deniz Serinci, der sammenligner TRT World med den russiske stats-tv-kanal RT.

Befinder sig i Danmark
I det 59 sekunder lange videoklip ser man blandt andet en brændende koran samt Rasmus Paludan, der kaster med en koran. Klippet er lavet som et traditionelt nyhedsindslag med speak hen over billederne samt udtalelser fra en dansk ekspert.

Det blev først vist i TRT Worlds almindelige nyhedsfeed på Twitter, der har mere end 180.000 følgere, og derefter promoveret målrettet over for danske Twitter-brugere. Det fremgår tydeligt, når man klikker i øverste højre hjørne af annoncen. Her er det nemlig muligt at se, hvem TRT World ønsker at nå ud til med annoncen.

”Du ser muligvis denne annonce, fordi TRT World gerne vil nå ud til personer i alderen fra 18 til 49, som befinder sig her: Danmark,” står der under menupunktet ”Hvorfor ser jeg denne annonce”.

 

En ekspert er ikke i tvivl om, at tweetet er promoveret af TRT World.

”Man kan ikke lave et tweet, så det ser ud, som om det kommer fra andre,” fastslår digital rådgiver og ekspert i sociale medier Astrid Haug.

Modstå udenlandske forsøg
Regeringen fremlagde i september sidste år en handlingsplan, som skal ruste Danmark til bedre at modstå fjendtlige udenlandske forsøg på at påvirke vores demokrati og samfund. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fremhævede dengang begge, at de danske myndigheder løbende ser eksempler på udenlandsk informationspåvirkning.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, og dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, har ikke ønsket at kommentere sagen.

 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Haug

Selvstændig rådgiver, forfatter, forperson, Unicef Danmark, bestyrelsesmedlem, Symbion, Re-Zip, Nørrebro Teater, Gubra, medlem, ATVs digitale vismandsråd
cand.mag. i medievidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00