Debat

Lærer: Fagbladet Folkeskolen bør skamme sig over dækning af tysk-faget

En lærer har sat fut under debatten om tyskfagets fremtid med udtalelser om, at det ikke er så vigtigt at have tysk i folkeskolen. Hun udstiller uvidenhed og inkompetence, og det bør fagbladet stille hende til ansvar for, skriver Mikael Busch.

Du kan klare dig med engelsk, men du kommer længere med tysk, lød det engang fra Angela Merkel, og det skal vi huske på, skriver Mikael Busch.
Du kan klare dig med engelsk, men du kommer længere med tysk, lød det engang fra Angela Merkel, og det skal vi huske på, skriver Mikael Busch.Foto: Kay Nietfeld/Reuters/Ritzau Scanpix
Mikael Busch
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Nu er det altså 2021, og så er det sgu ikke så vigtigt at have tysk i folkeskolen", siger Tenna Bay.

Tenna befinder sig ikke på et værtshus klokken fire om morgenen. Citatet falder i et interview med fagbladet Folkeskolen. Tenna er lærer, dog ikke i tysk! Tenna mener også, at tysk er en "uddød kompetence".

En kompetence? Tysk er altså ikke et sprog, der repræsenterer en historie og en kultur? Nej, tysk er bare en uddød kompetence, siger Tenna uden at blive modsagt af sit fagblad.

Med tysk kommer man længere
Hvis man har et tilstrækkeligt skørt synspunkt, bliver man inviteret ind i Aftenshowet.

Her sad Tenna pludselig en helt almindelig onsdag aften og gentog sine opsigtsvækkende synspunkter på landsdækkende tv.

Hendes hovedargument for at fjerne tysk var nu, at der er mangel på tysklærere. Derfor er det smart at afskaffe tysk i folkeskolen. Den mere oplagte idé, at styrke tyskfaget, ligger formentlig uden for Tennas forestillingsverden.

Det er fagbladets ansvar, at en lærer, på uhørt tåkrummende vis, har udstillet sin uvidenhed og inkompetence.

Mikael Busch
Gymnasielærer, Kolding Gymnasium

Til gengæld fik Lykke Friis, Danmarks nok meste benyttede tysklandskender, lejlighed til at genfortælle sin anekdote om, at forbundskansler Angela Merkel kom hen til hende, og ikke alle de andre, fordi hun kunne begå sig på tysk: "Mit Englisch kommt man durch, mit Deutsch kommt man weiter."

Og det er jo så sandt, som det er sagt.

Fagbladet Folkeskolen er måske stolt af sit journalistiske scoop, som gav genlyd på nationalt tv, men man burde egentlig være en smule skamfuld. Det er fagbladets ansvar, at en lærer, på uhørt tåkrummende vis, har udstillet sin uvidenhed og inkompetence. Jeg har faktisk lidt ondt af Tenna. 

Fra Aftenshowet til tyske medier
I mellemtiden har historien nået tyske medier. Også den tyske ambassade har reageret på høflig og diplomatisk vis. Chefredaktører har udsendt tweets og så videre.

Måske er Tennas opsigtsvækkende budskab i virkeligheden god timing i forhold til debatten om tyskfagets fremtid? At tysk i øjeblikket har det skidt på alle niveauer, er ingen hemmelighed.

Som gymnasielærer i tysk i en menneskealder, og som medlem af universiteternes censorkorps i en halv snes år, har jeg været øjenvidne til fagets deroute på tætteste hold. Jeg siger tak til Tenna!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00