Udligningsreform og milliardløft sikrer ni ud af ti kommuner flere penge

KORT: Kommunerne får godt fire milliarder kroner i ekstra finansiering næste år. Men alligevel er der nogen kommuner, som får færre penge. Se hvor meget mere eller mindre din kommune får.

Forårets udligningsreform blev beregnet på baggrund af data for 2020. Resultatet for 2021 kan derfor falde noget anderledes ud.
Forårets udligningsreform blev beregnet på baggrund af data for 2020. Resultatet for 2021 kan derfor falde noget anderledes ud.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Trods et løft af den kommunale finansiering med over fire milliarder kroner, så får ni kommuner færre penge til at lægge budget for i 2021, end de har i indeværende år.

Det viser en opgørelse af kommunernes indtægter fra tilskud og udligning, som konsulentvirksomheden Dataproces har foretaget for Altinget.

Opgørelsen er baseret på Social- og Indenrigsministeriets tilskudsudmelding for 2021, og er renset for ekstra tilskud som følge af covid-19 og højere udgifter til et forventet stigende antal ledige.

En central forklaring på variationen på tværs af kommunerne er forårets reform af den kommunale udligningsordning, som ændrede på omfordelingen af det statslige bloktilskud mellem kommunerne.

Men også en række andre faktorer kan have lige så stor eller større betydning for udviklingen i den enkelte kommune.

”Udligning er en ting. Men der er en række andre forhold, der kan skabe lokale forskydninger fra et år til de næste,” siger Kasper Lund Nødgaard, der er ansvarlig for udligningsområdet i Dataproces.

Pulje forsvinder og nye kommer til
Konkret peger Kasper Lund Nødgaard blandt andet på ændringer i forhold som graden af social belastning, befolkningens størrelse og alderssammensætning, borgernes indtægter og dermed kommunens beskatningsgrundlag samt indtægter fra selskabsbeskatning

For en række kommuner trækker det også ned, at den særlige kompensationspulje til kommuner, som tabte på omlægningen af data bag kriteriet for udlændinges uddannelsesniveau, ophører i 2021.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00