Udskældt klimafond har fortsat store problemer

GGGI: Trods fremskridt har den danskstøttede klimaorganisation GGGI fortsat massive pengeproblemer, og arbejdet med organisationens fremtidige strategi går dårligt, skriver Udenrigsministeriet i ny rapport. Alligevel er der udsigt til fortsat dansk støtte.
Arbejdet med at håndtere sagen om Lars Løkke Rasmussens (V) rejseudgifter har fjernet fokus fra andre vigtige spørgsmål i klimaorganisationen GGGI.
Arbejdet med at håndtere sagen om Lars Løkke Rasmussens (V) rejseudgifter har fjernet fokus fra andre vigtige spørgsmål i klimaorganisationen GGGI.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget.dk
Lasse Lange
Den omstridte og danskstøttede klimaorganisation GGGI har fortsat store økonomiske og strategiske problemer.

Likviditeten er helt i bund, og arbejdet med at rydde op og håndtere sagen om formand Lars Løkke Rasmussens rejseudgifter har fjernet ledelsens fokus fra arbejdet med at skabe en ny strategi for GGGI, der arbejder med grøn, klimavenlig vækst.

Det fremgår af en ny rapport, Udenrigsministeriet har sendt til Folketinget, netop som sagen om klimaorganisationens arbejde og formand Lars Løkke Rasmussens rejseudgifter igen er blusset op.

"GGGI står over for svære likviditetsproblemer," skriver Udenrigsministeriet i rapporten, der fortsætter:

"Truslen er øjeblikkeligt og påvirker allerede organisationens arbejde negativt."

Ledelse og bestyrelse har haft travlt med 'oprydningsprocesen', så vigtige spørgsmål om, hvilken organisation, GGGI ønsker at være, er forblevet ubesvarede.

Udenrigsministeriets rapport "Appraisal of Danish core contribution to Global Green Growth Institute 2014-2016"
-

Rapporten er en såkaldt appraisal, der skal danne grundlag for den formelle godkendelse af regeringens beslutning om at bevilge yderligere 90 millioner danske kroner til organisationen over de kommende år.

Underfinansierede planer
Trods mere end et halvt års skriverier i danske og sydkoreanske medier om problemerne i den internationale klimaorganisation er det endnu ikke gået op for alle i organisationen, hvor kritisk den økonomiske situation er, bemærker Udenrigsministeriet i rapporten.

"Ledelse og medarbejdere ser dette som en midlertidig situation," noterer Udenrigsministeriet i rapporten.

De økonomiske vanskeligheder stikker dog dybere end som så, og de skyldes ud over "forhold vedrørende intern budgettering og udgifter", at klimaorganisationer har underfinansieret sine ambitiøse planer, fremgår det af rapporten, hvori det også bemærkes, at organisationen ikke har nogen reserver.

Der er dog også lyspunkter. GGGI roses blandt andet for at have rekrutteret mange dygtige medarbejdere, for at være en betroet samarbejdspartner, der har bidraget til strategier for grøn vækst i flere lande, og for at have ryddet så godt op i sin administration, at stort set alle kritikpunkter i forhold til organisationens administrative og finansielle styring er efterkommet, så GGGI inden for de kritiserede områder i dag er godt på vej til at have systemer og procedurer, der er "fit for purpose", fremgår det af rapporten.

Oprydning har fjernet fokus
Arbejdet med at rydde op i administrationen og håndtere den megen uro omkring organisationen har dog fyldt så meget, at centrale spørgsmål om klimaorganisationens fremtid er blevet underprioriteret.

"GGGI's ledelse har i løbet af det seneste år været travlt optaget, først med at etablere forbedrede systemer til den administrative og finansielle ledelse, siden med mediestormen vedrørende den danske formands rejseudgifter og senest med den truende likviditetsmæssige situation," skriver Udenrigsministeriet i rapporten.

Det er blandt andet gået ud over arbejdet med at finde frem til en ny strategi for klimaorganisationen.

"Ledelse og bestyrelse har haft travlt med 'oprydningsprocesen', så vigtige spørgsmål om, hvilken organisation GGGI ønsker at være, er forblevet ubesvarede," skriver Udenrigsministeriet, der også kritiserer GGGI på en række andre punkter i forhold til organisationens indretning, medarbejdernes mangelfulde forståelse for forbindelsen mellem fattigdomsbekæmpelse og grøn vækst og flere andre ting.

Udenrigsministeriets rapport, der er en såkaldt appraisal, skal sammen med en konceptnote fra april, der fremhævede flere af bekymringerne nævnt i den nye skrivelse, danne grundlag for Danidas Bevillingskomites udviklingsfaglige vurdering af bevillingen. Dernæst skal bevillingen stemmes igennem Folketingets Finansudvalg.

Danidas Bevillingskomite bemandes blandt andet andet af fire eksterne udviklingseksperter, herunder Mellemfolkeligt Samvirkes forkvinde Helle Munk Ravnborg og Folkekirkens Nødhjælps regionalchef Christian Balslev-Olesen. I et fælles høringssvar med Red Barnet og Ibis opfordrede de to organisationer tidligere på foråret udviklingsminister Mogens Jensen (S) til at afbryde samarbejdet med GGGI.

Fortsat flertal
Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl er uforstående over for, at regeringen tilsyneladende fastholder planen om at fortsætte støtten til den omdiskuterede organisation.

"Regeringen har i det her spørgsmål været uacceptabelt tonedøve og ukritiske. Jeg kan ikke fatte, hvorfor i alverden man vil blive ved med at have med den organisation at gøre," siger Christian Juhl, der endnu ikke har nået at læse det netop fremsendte dokument.

Ud over Enhedslisten vil også Dansk Folkeparti og SF give GGGI kniven, mens Venstre, hvis formand, Lars Løkke Rasmussen, også er formand for GGGI indtil oktober, indtil videre har bakket op om den fornyede bevilling.

I en skriftlig kommentar til Altinget.dk skriver handels- og udviklingsminister Mogens Jensen:

"Jeg er tilfreds med den grundige appraisal, der er blevet lavet. Den vil indgå som led i den videre proces, som jeg ser frem til at orientere Udenrigsudvalget om og drøfte med GGGI's nye administrerende direktør Yvo de Boer."

GGGI er på dagsordenen i Folketingets udenrigsudvalg onsdag, mens GGGI's direktør kommer til Danmark fredag i næste uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00