Udspil på vej: Regeringen vil regulere sociale medier for at beskytte børn

MEDIER: I løbet af efteråret vil regeringen forberede et udspil til nye regler, der skal regulere sociale medier og beskytte børn og unge mod skadeligt indhold. Mærkningsordninger og redaktøransvar hos sociale medier og influencere er i spil.

Foto: David Leth Williams/Ritzau Scanpix
Chris LehmannSimon Lessel

Skal Fie Laursen pålægges et redaktørlignende ansvar på sociale medier i stil med de presseetiske regler? Skal der etableres et etisk regelsæt, som influencere og bloggere skal overholde? Og skal der laves særskilte, nationale regler for, hvornår techgiganter som Facebook og Youtube skal fjerne ulovligt indhold?

Det er nogle af de spørgsmål, som regeringen har bedt to arbejdsgrupper om at levere deres bud på i løbet af de næste par måneder.

Fakta
Politiske forslag om at regulere sociale medier:
DF har foreslået en lov, der pålægger sociale medier at fjerne billeder af skadeligt indhold inden for 24 timer.

Flere partier vil undersøge muligheden for at forbyde de såkaldt streaks på Snapchat, hvor børn dagligt skal sende beskeder til hinanden for at holde en stime af billeder kørende, der er virtuelt udtryk for deres venskab.

Og flere partier har tidligere villet forbyde reklamer fra influencere om kosmetiske operationer, fordi Fie Laursen i januar reklamerede for brazilian butt lift på sin Instagram. 


Emnet er også havnet på sundhedsministerens bord, fordi Ellen Trane Nørby har bedt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), om de såkaldte snapstreaks udgør en risiko for børns sundhed og udvikling.

Kilde: Egen research

Løsningsforslagene skal munde ud i et regeringsudspil, som derefter skal forhandles med Folketingets partier, oplyser børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et nyt folketingssvar.

Formålet med udspillet bliver at skærme børn og unge fra ulovligt indhold på sociale medier og at placere et ansvar hos de store, internationale spillere på området for det indhold, som børn og unge møder på deres platforme. Det fremgår af folketingssvaret og af kommissorierne for arbejdsgrupperne.

Features, der skaber afhængighed
"Spørgsmålet om børn og unges digitale liv, herunder hvordan vi sikrer, at vi i højere grad beskytter børn og unge, når de færdes på sociale medier, er et spørgsmål, som regeringen er meget optaget af," skriver Rosenkrantz-Theil i svaret til Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), som har spurgt, om ministeren vil overveje at forbyde udbydere som eksempelvis Snapchat at bruge "afhængighedsskabende features". Det kan eksempelvis være de såkaldte snap-streaks i Snapchat, en belønning til brugere af appen, der har sendt billeder til hinanden mange dage i streg.

Hvad mener Venstre og SF om idéen om mere regulering af sociale medier? Det kan du læse om i originalartiklen på Altinget Børn eller Altinget Digital, hvor du også får to eksperters bud på, hvad man kan gøre inden for den eksisterende lovgivning - og hvorfor det kan blive svært for regeringen at regulere sociale medier.

Læs også

Dokumentation

Det skal arbejdsgrupperne undersøge

Arbejdsgruppe 1: 

- Har til formål at forberede et samlet beslutningsoplæg til regeringen indeholdende konkrete initiativer til regulering af indhold på sociale medier samt placering af ansvar. Samtidig skal arbejdsgruppen komme med bud på, om der skal fastsættes regler for nedtagning af ulovligt indhold.

- Skal afdække problemstillinger knyttet til sociale medier og behovet for at indføre regulering på områder. Skal samtidig afdække initiativernes forhold til EU-retten.

- Arbejdsgruppen skal også tage stilling til, om national regulering af sociale medier kan ramme danske virksomheder på pengepungen.

Følgende ministerier deltager: Justitsministeriet, Erhvervsministeriet, Kulturministeriet, Udenrigsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet og Børne- og Undervisningsministeriet.

Arbejdsgruppe 2:

- Denne arbejdsgruppe har også til formål at forberede et regeringsudspil om børns digitale liv samt tiltag, der skal begrænse børn og unges eksponering for skadeligt indhold på sociale medier.

- Arbejdsgruppen skal samtidig skabe overblik over allerede eksisterende indsatser på området.

- Skal afsøge muligheden for at etablere et redaktørlignende ansvar på sociale medier, videdelingstjenester og blogs. Og afsøge muligheden for at etablere et etisk regelsæt rettet mod influencere og digitale platforme, der producerer indhold rettet mod børn og unge. Arbejdsgruppen skal også se på muligheden for at lave en mærkningsordning og alderstilpasning af indhold.

Læs kommissorierne her og her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00