Uffe Elbæk får Ting-Prisen 2015

PRIS: Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, får Ting-Prisen 2015 for sin helt særlige, ærlige evne til at kommunikere. Se tv-klip nederst.

Uffe Elbæk vinder året Ting-Pris.
Uffe Elbæk vinder året Ting-Pris.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Redaktionen

Alternativets initiativtager og politiske leder Uffe Elbæk modtager Ting-Prisen 2015 for sin særlige evne til at kommunikere, så Christiansborg kommer tættere på borgerne.

Prisen, der er indstiftet af netavisen Altinget, blev overrakt fredag på Christiansborg, og med Ting-Prisen følger en bronzeskulptur af Steffan Herrik.

Pris-komiteen består af selvstændig kommunikationsrådgiver Søs Marie Serup, public affairs-direktør, Jan Juul Christensen, Rud Pedersen samt Altingets chefredaktør, Rasmus Nielsen, og de havde på forhånd nomineret tre politikere, der udover Uffe Elbæk talte Enhedslistens Pernille Skipper og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. 

"Han er det, han sælger"
I sin motivation for at vælge Uffe Elbæk sagde Søs Marie Serup blandt andet:

Fakta
Om de nominerede:
Uffe Elbæk (ALT) er ikke i traditionel forstand en stor kommunikator, men det er indiskutabelt, at 61-årige Elbæk har formået at bringe Christiansborg tættere på danskerne med sin kommunikationsform. Uffe Elbæks kommunikation er en formidling af følelser, stemninger og grundlæggende værdier renset for traditionel politisk kommunikation. Han nomineres, fordi han ER det, han sælger.

Pernille Skipper (EL) formår at få selv meget komplicerede emner kommunikeret klart - og vel at mærke uden at klippe en tå og hakke en hæl. Med viden og saglighed lægger 31-årige Skipper til grund, at danskerne er begavede mennesker, der forstår og interesserer sig for den politiske substans. Hun er et bevis på, at vælgerne hverken er dumme eller ligeglade. Hun nomineres, fordi hun taler op til folk.

Kristian Thulesen Dahl (DF) 
er nomineret for tredje år i træk. Han er en klassisk dygtig kommunikator, der med personlig patos, veltilrettelagte og veltimede budskaber brager igennem til stadigt større vælgergrupper. God kommunikation kan måles - og 46-årige Kristian Thulesen Dahls succes er ikke til at tage fejl af. Han nomineres, fordi han rammer sin målgruppe rent og effektivt. 

"Jeg synes faktisk, det har været lidt svært at forsvare overfor mig selv, hvorfor modtageren af Ting-Prisen 2015 skulle gå til den, der nu får den. Og samtidigt kunne det ikke være anderledes.

Uffe Elbæk passer ikke ind i formen for en dygtig kommunikator. Der findes ingen kommunikationsmanual, der ligefrem lægger op til uendelige rækker af indskudte bisætninger, afbrydelser af sig selv og sin egen tankerække og store mængder indrømmelser af modpartens fortræffeligheder i en sammenhæng, hvor det handler om at skille sig ud fra mængden. På mange måder er Uffe Elbæk anti- kommunikatoren," sagde Søs Marie Serup og fortsatte:

"Alligevel er der noget, der virker. Uanset om det kommunikeres på Uffes sweatshirts, på sociale medier eller i Alternativets workshops. Samtidig kan vælgerne godt lide originaler, folk, der er sig selv - eller som vi i hvert fald tror på er ægte. Vi kan også godt lide drømmere og idealister. Vi vil have holdningsmennesker fremfor kyniske taktikere. Sådan et mennesker er Uffe Elbæk! 

Uffe Elbæk tildeles Ting-Prisen 2015, fordi han kan engagere mennesker i et fantastisk projekt. Fordi han sprænger rammerne og udfordrer etablissementet. Fordi man kan mærke ham - og tror på ham. Fordi han ER det, han sælger.”

Kommunikation à la Elbæk
Selv siger prisvinderen:


“Min grundholdning, når jeg kommunikerer, er, at: 1) det, der kommer fra hjertet, når hjertet, 2) være tydelig med min intention, 3) skabe værdi for dem, jeg kommunikerer med, 4) droppe det at "sælge" og fokusere på at skabe fælles ny viden og indsigt," siger Uffe Elbæk og fortsætter:

"Cirka sådan har jeg det med god kommunikation.”

Se sammendrag fra overdragelsen her: (10 min)

 

Dokumentation

Tidligere modtagere af Ting-Prisen:
2004: Lene Espersen (K)
2005: Helle Thorning-Schmidt (S)
2006: Villy Søvndal (SF)
2007: Pia Kjærsgaard (DF)
2008: Morten Østergaard (R)
2009: Bertel Haarder (V)
2010: Søren Pind (V)
2011: Johanne Schmidt-Nielsen (EL)
2012: Mette Frederiksen (S)
2013: Henrik Sass Larsen (S)
2014: Pia Kjærsgaard (DF) igen
2015: Uffe Elbæk (ALT)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00