Analyse af 
Jakob Nielsen

Uffe Elbæks politiske børn er ved at dø – kan han nå at redde dem?  

Både Alternativet og Frie Grønne ligger under spærregrænsen, og hvis ikke der sker noget dramatisk, ryger partierne ud af Folketinget efter valget. Det kan blive en plet på Uffe Elbæks eftermæle – og nu kan det også koste rød blok magten.

Uffe Elbæk stopper i Folketinget efter det kommende valg. Meget tyder på, at de to partier, han har stiftet, ryger samme vej
Uffe Elbæk stopper i Folketinget efter det kommende valg. Meget tyder på, at de to partier, han har stiftet, ryger samme vej Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Ved det forestående folketingsvalg kan Uffe Elbæk sætte en usædvanlig politisk rekord: Han kan ryge ud af Folketinget med to partier på én gang!

Både Alternativet og Frie Grønne ligger under spærregrænsen i de seneste målinger – og begge partier har det tilfælles, at de er stiftet af Uffe Elbæk.

Og selv om han er medlem af Frie Grønne i dag, er der næppe tvivl om, at det er Alternativets nedtur, der gør mest ondt på ham.

Uffe Elbæks beslutning om at stifte et regulært venstrefløjsparti i 2020, kan være det, der ender med at koste venstrefløjen regeringsmagten

Jakob Nielsen, Chefredaktør

Senest har Uffe Elbæk i dagbladet Information rettet kritik mod en ny kampagne fra Frie Grønne og direkte opfordret de to partier til at finde sammen. Men signalerne har været der længe.  

Se for eksempel, hvad Uffe Elbæk udtalte til Altinget, da vi for tre uger siden skrev om en mulig sammenlægning:

“Jeg har selvfølgelig en holdning og mening til dynamikken og potentielt samarbejde mellem de små grønne partier. Holdninger og overvejelser, som jeg også har delt med både Franciska og Sikandar. Men det er nok klogest, at jeg holder det for mig selv her op til en valgkamp”, sagde Uffe Elbæk.  

Man kan også se på, hvordan Elbæk har prioriteret sin tid på det seneste. Han var ikke til at få øje på, da Frie Grønne forleden holdt sommergruppemøde, og på Folkemødet i juni dukkede Elbæk kun op til en svedig DJ-battle; han optrådte ikke ved et eneste arrangement om eller med Frie Grønne.

Ingen vilje til at gå sammen

Men som det også fremgik af Altingets artikel i begyndelsen af august, så er det intet, der tyder på, at sammenlægningen kommer til at ske. Tiden er for knap, personlighederne står i vejen, og måske er de to partier faktisk også for forskellige til at smelte sammen til et.

Det blev da også en meget klar afvisning, da Alternativet i et åbent brev i Politiken foreslog Frie Grønne og det nye parti Grøn Alliance at samle sig under Alternativets vinger.

”Alternativet er et midterparti. Frie Grønne er et venstrefløjsparti”, sagde Sikandar Siddique.

 

Uffe Elbæk på højdepunktet af den politiske karriere, da partiet ved valget i 2015 fejrede en stor valgsejr på Papirøen i København
Uffe Elbæk på højdepunktet af den politiske karriere, da partiet ved valget i 2015 fejrede en stor valgsejr på Papirøen i København Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Dermed tyder alt på, at valget 2022 bliver modpolen til den euforiske valgaften i 2015, da Uffe Elbæk snublede og vrøvlede sig igennem sit jublende svar, inden han udbrød ”hvor er det crazy, det her, mand!”.

Den her gang er det også crazy – bare på en helt anden måde.

For som meningsmålingerne ser ud, kan det faktisk være med til at tippe magten fra rød til blå blok, hvis hverken Alternativet eller Frie Grønne kommer ind, selv om cirka to procent af vælgerne har stemt på de to partier samt det nystiftede Grøn Alliance, der er en sammensmeltning af Veganerpartiet og De Grønne.

I det seneste vægtede snit af meningsmålingerne, som professor Kasper Møller Hansen laver for Altinget, står de tre partier til at få 1,4 procent af stemmerne – tilsammen.

Ser man på de løbende målinger, som Epinion foretager for DR og Altinget, så har Grøn Alliance ikke været over 1,0 procents tilslutning.

Frie Grønne toppede målingerne med 1,6 procent i maj 2022, men siden er partiet dykket kraftigt, og i den seneste måling står det til blot 0,5 procent af stemmerne.

Lidt bedre ser det ud for Alternativet, der stod til 1,4 procent i juli og 1,3 i august.

Konklusionen er svær at komme udenom: det mest sandsynlige er, at ingen af de tre partier kommer over spærregrænsen, medmindre der sker noget helt uventet. Og hvis det skal ske, ser Alternativet alt andet lige ud til at have de bedste chancer for at nå de magiske 2 procent, som giver adgang til Folketinget.

Alternativet er løbet tør for medvind

Et farvel til både Frie Grønne og Alternativet vil være en besynderlig slutning på Uffe Elbæks politiske eventyr, der begyndte i den radikale gruppe i byrådet i Aarhus, fortsatte i Kulturministeriet og kulminerede med Alternativets valgsejr i 2015.

Som den iværksætter og innovatør, han er, skrev Elbæk politisk danmarkshistorie, da han fik Alternativet i Folketinget på en dobbelt dagsorden om langt mere ambitiøse klimamål og en ny politisk kultur.

I dag er klimadagsordenen højt prioriteret af stort set alle andre partier, og løftet om en ny politisk kultur endte som en parodi, da Alternativet selv brød sammen efter en stribe spektakulære kriser, der alle bundede i uklar eller direkte dårlig ledelse.

Ikke desto mindre er det lykkedes for den lille skare af tilbageværende aktive at holde liv i projektet. Det eneste tilbageværende folketingsmedlem, Torsten Gejl, knokler sammen med partiets forperson Franciska Rosenkilde og en stribe ganske ukendte kandidater for at holde partiet i Folketinget.

Under forårets folkeafstemning om forsvarsforbeholdet viste Alternativet med en meget kreativ kampagne, at det stadig har lidt af den gamle karisma, men alligevel er det svært at se, hvordan partiet skal vinde et helt procentpoint i en valgkamp, hvor der i forvejen er så usædvanlig hård kamp om opmærksomheden.

Hvor hører Elbæk selv til?

Det er her, Uffe Elbæk og hans eftermæle kommer ind i billedet.

Ingen kan være i tvivl om, at Uffe Elbæk i dag identificerer sig langt mere med Alternativet end med Frie Grønne. Sidstnævnte omtaler sig selv som et ”solidarisk anarkistisk” og ”post-kapitalistisk” parti med en revolutionær dagsorden.

Det lyder som et ekko af nogle af de venstrefløjsbevægelser, som Uffe Elbæk var medlem af i sin ungdom, men det er meget langt fra de socialliberale og globaliserings-positive partier, som han siden har repræsenteret.

Elbæk har uden tvivl både forståelse og sympati for Sikandar Siddiques fokus på antiracisme, men han ved udmærket, at den dagsorden i langt mindre grad end klimakampen kan bruges til at mobilisere de unge vælgere.

Kan koste Frederiksen magten

Det er i det lys, man skal se Uffe Elbæks kamp på de indre linjer for at få de to partier til at slå sig sammen igen. Men spørgsmålet er, hvad han gør, nu da den ambition åbenlyst ikke kan indfries?

Det mest sandsynlige er, at Uffe Elbæk ikke gør noget særligt, og at både Frie Grønne og Alternativet glider ud af Folketinget efter det kommende valg.

Det mindst sandsynlige er, at Uffe Elbæk fortryder sin beslutning om at stoppe i politik og i stedet tager en tur mere som kandidat – men i givet fald ville det nok nærmere blive for Alternativet end for Frie Grønne.

Midt imellem de to yderpunkter ligger til gengæld en masse muligheder, man ikke helt kan udelukke. Hvis det lykkes for Alternativet at løfte sig derop, hvor spærregrænsen er inden for rækkevidde, så kan Uffe Elbæks karisma og kendisfaktor være lige præcis det, de skal bruge, for at hive partiet op over de to procent.

Men det mest sandsynlige er fortsat, at Uffe Elbæk må se begge sine børn forlade Folketinget sammen med sig selv. Og på den måde vil han bekræfte den generelle regel om, at nye partier, som er stiftet af karismatiske personligheder, meget sjældent formår at overleve partistifteren.

På den måde er situationen den paradoksale, at Uffe Elbæks beslutning om at stifte et regulært venstrefløjsparti i 2020, kan være det, der i kraft af stemmespild ender med at koste venstrefløjen regeringsmagten i 2022. 

Omtalte personer

Uffe Elbæk

MF, Alternativet
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

Franciska Rosenkilde

Politisk leder, Alternativet
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Sikandar Siddique

MF, politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion