Ugen i dansk politik: Partilederdebat, håndtryk, vilde heste og Løkke i Indien

DET SKER: Der er både heste, indere og Europa på dagsordenen i denne uge i dansk politik. Derudover skal Folketinget også for første gang prøve kræfter med en partilederdebat i Folketingssalen. Få hele dit overblik lige her.

Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mandag
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) tager hul på denne uge i dansk politik med at besøge vilde heste på Møn, der blev sat ud i Ulvshale Skov på den sydsjællandske ø i november 2018.

I Odense kickstarter kulturminister Mette Bock (LA) arbejdet med kulturprojekter til børn og unge i udsatte boligområder.

Mens miljøministeren ser på heste, samles politikere, erhvervsfolk og internationale eksperter til Europabevægelsens årlige Europakonference, der afholdes i Industriens Hus. På talerlisten er både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), S-formand Mette Frederiksen og EU-kommissær Margrethe Vestager (R).

Tirsdag
Dagens møde i Folketingssalen er helt særligt, fordi det er første gang, at folketingsmedlemmerne skal prøve kræfter med den nye partilederdebat, som folketingsformand Pia Kjærsgaard har indført ved årsskiftet.

Uden for Folketingssalen er der også indtil flere ting på programmet. Christiansborgs Fællessal danner rammen om hele to arrangementer. Det ene afholdes af Internationale Universitetsstudier (EDU) og handler om værdien i, at danske studerende tager en del af deres uddannelse i udlandet.

Det andet er et gå-hjem-møde, der afholdes af Toft Kommunikation og Vase Consulting. Det handler om ministeriernes og Folketingets troværdighed og villighed til at samarbejde.

Ovre i Finansministeriet er der inviteret til pressemøde, hvor finansminister Kristian Jensen og OECD's vicegeneralsekretær Ludger Schuknecht vil præsentere OECD's anbefalinger til Danmark og den nyeste vurdering af vores økonomi.

Derudover er Dansk Kunstnerråd også vært for en kunst- og kulturoptakt til folketingsvalget, hvor Mogens Jensen (S), Bertel Haarder (V), Nikolaj Bøgh (K) og Søren Søndergaard (EL) vil deltage.

Onsdag
Der er møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid.

Tre af regeringens ministre skal også bruge dagen på samråd. Det drejer sig om udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der skal i samråd om suspendering af eksport og salg af våben og dual-use-udstyr til Saudi-Arabien.

Den tredje minister, der skal stå skoleret, er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der skal i åbent samråd om mineraluld. Her skal han blandt andet forholde sig til oplysningerne om, at Arbejdstilsynet efter pres fra producenten ændrede holdning til stoffet mineraluld, der er under mistanke for at være kræftfremkaldende.

Foruden det byder dagen også på en åben høring om spildevandsindsatsen i det åbne land. Det bliver afholdt af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg og har blandt andet til formål at få mere viden om kommunernes forvaltning af de nuværende regler for spildevand.

På den anden side af Øresund har svenskerne stadig ikke fået en ny regering siden riksdagsvalget i starten af september 2018. Og nu skal de svenske politikere i Riksdagen for tredje gang stemme om en statsministerkandidat. Der bliver automatisk udskrevet nyvalg, når der er blevet nedstemt en kandidat fire gange, men denne gang tyder det på, at den fungerende statsminister Stefan Löfven er lykkes med at finde et flertal bag en ny regering ledet af ham.

Torsdag
Under dagens møde i Folketingssalen skal folketingsmedlemmerne blandt andet behandle forslag om at ændre udbudsregler vedrørende virksomheder i skattely i både Danmark og EU.

Ellers er der igen to samråd på dagsordenen. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) skal en tur i samråd om regeringens rolle i forhold til Klimarådets arbejde, hvor han blandt andet skal redegøre for, om regeringen direkte har opfordret Klimarådet til at undlade at kritisere regeringens politik.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd sammen med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen om kommunernes praksis for tildeling af BPA-ordninger til handicappede borgere.

Endelig holder Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg i samarbejde med Bygge-, Anlægs- og Trækartellet en høring om udbud i byggeriet med fokus på sociale- og arbejdsklausuler.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er vært for den første ceremoni for nye danske statsborgere. Grundlovsceremonien er en del af de nye regler for indfødsret, og den har vakt en del opsigt, da den blandt andet pålægger de nye statsborgere at give hånd til de myndighedspersoner, der er vært for ceremonien.

Fredag
Ugens sidste møde i Folketingssalen byder blandt andet på et beslutningsforslag fra Martin Henriksen om den fremtidige opgørelse af indvandrere og deres efterkommere.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har pakket kufferten og drager mod Indien, hvor han fra i dag og resten af weekenden skal stå i spidsen for et erhvervsfremstød. Han får selskab af flere topchefer og repræsentanter fra Dansk Industri og skal deltage i investeringsmessen Vibrant Guiarat.

Foruden messen skal statsministeren også mødes med Indiens premierminister, Narendra Modi, indvie den nybyggede danske ambassadebygning i New Delhi og åbne det nyetablerede Danske Kulturinstitut i Indien.

Hjemme i Danmark vil Københavns Byret i dag afsige dom i straffesagen mod JP/Politikens Hus. Sagen er anlagt af PET, efter Politiken offentliggjorde den tidligere PET-chef Jakob Scharfs bog ”Syv år for PET”, selvom der var nedlagt et forbud.

Endelig byder dagen også på en rund fødselar. Dansk Folkepartis folketingsmedlem Hans Kristian Skibby fylder 50 år. Der skal lyde et tillykke herfra!

Weekenden
Statsministerens besøg i Indien fortsætter hele weekenden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00