Ugen i dansk politik: Gebyr på tolkebistand og afslutningsdebat

OVERBLIK: Der skal indføres gebyr på tolkebistand, og folketingsåret lakker mod enden. Få overblik over den politiske uge her. 

Foto: Tariq Mikkel Khan/ Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Velkommen til endnu en uge i dansk politik. En uge, hvor vi lægger stærkt ud med et tætpakket program for det politiske Danmark. 

Mandag
Vi starter i transportafdelingen, hvor der er Malmø Femern Belt Days fra mandag til tirsdag med deltagelse fra transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA). Her skal han blandt andet mødes med sine udenlandske kollegaer Tomas Eneroth og Bernd Buchholz, der er transportministre i henholdsvis Sverige og Slesvig-Holsten.

På Femern Belt Days holder Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), og Malmøs borgmester, Katrin Stjernfeldt Jammeh, også et pressemøde, hvor de sammen præsenterer, hvordan de to byer vil sætte fart på arbejdet med at etablere en metro, der skal forbinde København og Malmø.

Der er også jubilæum på programmet. Og et ganske særligt et af slagsen. Det er nemlig 100 år siden, det første møde i Folketingssalen blev afholdt på det nuværende, tredje Christiansborg. I den anledning åbner satiretegningsudstillingen ”Hofnar eller folkestyrets vagthund – politiske satiretegninger gennem 100 år” officielt. Udstillingen, der vises i Rigsdagsgården, består af 50 satiretegninger, som er udvalgt af bladtegner Claus Seidel og ph.d.-stipendiat Hannibal Munk fra Museet for Dansk Bladtegning.

Mandagen byder på mere end et jubilæum. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) deltager i fejringen af dyrevelfærdsmærkets et-års fødselsdag på Frijsenborg Slot i Hammel. Ud over miljø- og fødevareministeren deltager blandt andre Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, og Henrik Biilmann, direktør i Danish Crown Friland.

Ugens første samråd handler om overgangen fra det grønlandske til det danske uddannelsessystem. Her er det undervisningsminister Merete Riisager (LA) og uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), der skal en tur i den varme stol. Her har Grønlandsudvalget bedt ministrene redegøre for, om de har i sinde at samarbejde med Naalakkersuisut, Grønlands regering, for at gøre overgangen nemmere for de studerende. 

Tirsdag
De Økonomiske Råds formandskab præsenterer tirsdag vismandsrapporten "Dansk økonomi, forår 2018" på et pressemøde. Blandt de emner, rapporten forventes at indeholde, er konjunkturer og offentlige finanser, finanspolitisk holdbarhed, analyser og uddannelse og SU og arbejdsindkomstbeskatning.

Så er der møde i salen, hvor flere love bliver behandlet. Det drejer sig blandt andet om en tredjebehandling af lovforslaget om at udvide kredsen af personer, som kan tildeles særlig adressebeskyttelse. Det skal nemlig også være muligt at give adressebeskyttelse til personer, der indgår i et exitprogram på grund af deres tilknytning til rocker- og bandemiljøet.

Tirsdag er der hele syv samråd på programmet.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er blandt andet kaldt i samråd på baggrund af analysen ’Mindre folkeskoleklasser giver milliardoverskud’. Her skal ministeren blandt andet forholde sig til, om det kan betale sig for samfundet at investere i mindre folkeskoleklasser. Derudover skal ministeren svare på, om hun vil ændre på klasseloftet.

Læs også

 Andre samråd:

  • Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er kaldt i samråd om Camp Century.
  • Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd om bemandingen på socialpædagogiske arbejdspladser.
  • Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd om forholdene på udrejsecenter Kærshovedgård.
  • Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) er kaldt i samråd om, hvilke initiativer regeringen har i sinde at tage for at nedbringe antallet af SU-udbetalinger, som er udbetalt på et forkert grundlag.
  • Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) er kaldt i samråd om dimensionsmodellen. Modellen skulle være blevet præsenteret i 2017, men er endnu ikke færdigevalueret.

Uden for Christiansborg indvier dronningen Danmarks femte nationalpark, Kongernes Nordsjælland, sammen med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Onsdag
Onsdag er der møde og afslutningsdebat i Folketingssalen. Afslutningsdebatten tager udgangspunkt i statsminister Lars Løkke Rasmussens redegørelse for den indenrigs- og udenrigspolitiske situation. Altinget følger debatten tæt med både live streaming og live blog.

Derudover er der den officielle åbning af Air Chinas nye rute fra København til Beijing, hvor erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) klipper båndet.

Torsdag
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) rejser torsdag til Virginia Beach for at deltage i den årlige "Warrior Week", der er et amerikansk arrangement, der anerkender veteraner og deres pårørende. Her skal ministeren mødes med Det Amerikansk Danske Erhvervsråd, The American-Danish Business Council. Ud over Troels Lund Poulsen deltager sårede danske krigsveteraner også i arrangementet.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) åbner torsdag DTU’s årlige Transport Summit. Her skal internationale forskere og repræsentanter fra den internationale transportindustri diskutere muligheder, forskning og udfordringer inden for transportsektoren.

Derudover er der møde i salen, hvor der behandles en række lovforslag. Der skal blandt andet sendes en ændring af sundhedsloven til tredjebehandling. Med ændring skal der indføres et gebyr for tolkebistand i sundhedsvæsenet for personer, der har været bosat i Danmark i mere end tre år. 

Torsdag er der kun et enkelt samråd på programmet. Her er det børne- og socialminister Mai Mercado (K) der skal i samråd om underretninger om børn. Hun skal blandt andet svare på, om hun mener, loven overholdes, når der i 45 procent af alle sager om gentagne og grove underretninger om børn ikke er iværksat nogen form for social børneforanstaltning fra kommunen op til to år efter en underretning.

Fredag
Så er deadlinen for indførslen af den amerikanske såkaldte straftold på europæisk stål og aluminium nået. Den amerikanske præsident Donald Trump udskød 1. maj beslutningen med en måned. Det betyder, at EU nu enten skal have forhandler sig frem til en frigørelse af tolden, ellers bliver EU-landene ramt fra 1. juni, hvis ikke præsidenten vælger at udskyde det endnu en gang.

Vi runder ugen af med et møde i salen, hvor der bliver behandlet en række love. Det drejer sig blandt andet om en tredjebehandling af et lovforslag, der skal give smidigere regler for frivilligt arbejde for udenlandsk arbejdskraft. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00