Ugen i dansk politik: To ministre skal i samråd om våbeneksport til Israel

Statsministeren styrker det europæiske samarbejde med Namibia og Sydafrika, Grønland fejrer nationaldag, og Blixenprisen uddeles for syvende gang. Få overblikket over ugen her.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) skal mandag i åbent samråd om våbeneksport, mens fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) kan se frem til et åbent samråd om vanvidsbilisten på Langebro på torsdag.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) skal mandag i åbent samråd om våbeneksport, mens fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) kan se frem til et åbent samråd om vanvidsbilisten på Langebro på torsdag.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Cindy Shummontien Green

Efter nogle spændende og begivenhedsrige dage på Folkemødet, er vi nu tilbage til en ny uge i dansk politik.

På Christiansborg er en række ministre indkaldt til åbent samråd om blandt andet våbeneksport, kinesiske overvågningskameraer og bankernes gældsinddrivelse.

Derudover skal Aalborgs nye socialdemokratiske borgmester iklædes borgmesterkæden for første gang, mens Grønland på onsdag kan fejre sin nationaldag.

Få overblikket over ugen i dansk politik her.

Mandag

  • Ugen starter ud med, at justitsminister Peter Hummelgaard (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) skal i åbent samråd om våbeneksport til Israel. Udenrigsudvalget vil blandt andet vide, om regeringen vil genoverveje tilladelsen til eksport af våben og militærmateriel til Israel i lyset af, at dansk militærudstyr har været brugt på bombetogter, hvor 75 børn i Gaza blev dræbt. Samrådet finder sted klokken 8.45.
  • Statsminister Mette Frederiksen (S) rejser til Namibia og Sydafrika sammen med Hollands premierminister Mark Rutte frem til onsdag 21. juni. Rejsen har til formål at styrke samarbejdet mellem de europæiske og afrikanske lande. I den forbindelse skal de to europæiske regeringschefer besøge den namibiske præsident, Hage Geingob, og den sydafrikanske præsident, Cyrial Ramaphosa.
  • Legater fra Crown Prince Frederik Fund uddeles til studerende, der ønsker at studere ét års samfundsvidenskabeligt studie ved Harvard Kennedy School – J. F. Kennedy School of Government. Kronprins Frederik overrækker legaterne i Frederik VIII's palæ klokken 14.00.
  • Region Syddanmark afholder regionsrådsmøde klokken 15.00 i Vejle.
  • Aalborgs nye borgmester Lasse Frimand Jensen (S) indvies som borgmester og får borgmesterkæde på. Det sker som første punkt på dagsordenen til byrådsmødet klokken 16.00.
  • EU's energiministre mødes i Luxembourg for at diskutere reformen af udformningen af EU's elektricitetsmarked.
  • 53. samling i FN's Menneskerettighedsråd løber af stablen i Genève, Schweiz, og varer indtil 14. juli. I løbet af ugerne skal der blandt andet drøftes løsninger på Rohingya-flygtningekrisen samt kønsbaseret vold mod kvinder og piger.

Tirsdag

  • Erhvervsminister Morten Bødskov (S) er indkaldt til åbent samråd om bankernes gældsinddrivelse. Ministeren skal redegøre for sin holdning til Berlingske og TV 2s afsløringer af bankernes fejlagtige gældsinddrivelse. Det sker klokken 13.15.
  • Nordisk næringsstofanbefalinger lanceres ved international begivenhed i Reykjavik, Island. Rapporten er den sjette udgave af de nordiske næringsstofanbefalinger og præsenterer for første gang videnskabelige anbefalinger om, hvilken mad der er gavnlig for både sundhed og miljø.
  • Regionsrådet i Region Hovedstaden mødes i Hillerød klokken 17.00.
  • Blixenprisen uddeles for syvende gang til danske forfattere. Ved prisoverrækelsen uddeles 15 priser, herunder årets roman, faglitterære udgivelse og børneudgivelse. Prisen uddeles af Danske Skønlitterære Forfatter og Dansk Forfatterforening.
  • EU's miljøministre mødes i Luxembourg for at diskutere naturgenopretning og emissionsnormer for tunge køretøjer.
  • EU-USA-møde om retlige og indre anliggender løber af stablen. Derfor mødes repræsentanter fra EU og USA i Stockholm både tirsdag og onsdag for at drøfte en fælles indsats mod Ruslands krig i Ukraine og bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet.

Læs også

Onsdag

  • Det er Grønlands nationaldag, hvor den grønlandske nationalidentitet fejres. På denne dag i 2009 fik Grønland selvstyre, og siden 2016 flages der også med det grønlandske flag, Erfalasorput, i Danmark.
  • Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er indkaldt til samråd om kommunernes brug af skærpede rådighedssanktioner. Ministeren skal redegøre for, hvad ministeren vil gøre i de sager, hvor kommunerne uretmæssigt har sanktioneret kontanthjælpsmodtagere for ikke at stå til rådighed. Det sker klokken 13.00.
  • Regionsrådet i Region Midtjylland mødes i Viborg klokken 13.00.
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) er indkaldt til samråd om Mærsks indflydelse på regeringens klimapolitik og forhandlinger i EU. Det sker klokken 13.30.
  • I Helsingør er der stormøde om danske kulturhuses relevans i samfundet, hvor kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), direktør i Kulturens analyseinstitut Esben Danielsen og direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme Jens Hausted deltager.
  • Liberal Alliances partiformand Alex Vanopslagh indtager K.B. Hallen på Frederiksberg for at tale om sin nye bog "Alex & ansvaret". I den forbindelse deltager blandt andre Lars Løkke Rasmussen, Casper Christensen og Özlem Cekic. Det starter klokken 19.00.

Torsdag

  • Justitsminister Peter Hummelgaard (S) får en travlt torsdag formiddag, hvor han er indkaldt til to åbne samråd. Det første samråd omhandler vanvidsbilisten på Langebro. Ministeren skal redegøre for, hvordan den tiltalte bilist angiveligt er løsladt mod kaution i Dubai på trods af en udleveringsaftale med De Forenede Arabiske Emirater. Det sker klokken 9.15.
  • Derefter er justitsminister Peter Hummelgaard (S) sammen med fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) indkaldt til åbent samråd om indkøb af kinesisk-producerede overvågningskameraer. Ministrene skal redegøre for om de indkøbte overvågningskameraer til Forsvaret, Politiet og Vejdirektoratet udgør en risiko for spionage og overvågning foretaget af den kinesiske stat. Det sker klokken 10.15.
  • Miljøministeren Magnus Heunicke (S) er indkaldt til åbent samråd om regeringens naturpolitiske mål og bidrag til EU's biodiversitetsstrategi. Ministeren skal redegøre for, hvordan arbejdet med natur- og biodiversitetsskov skrider frem. Det sker klokken 12.30.
  • Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er indkaldt til åbent samråd om ulovlig adoption. Ministeren skal forholde sig til FN's opfordring om uafhængige undersøgelser af ulovlig adoption samt redegøre for, om ministeren har til hensigt at indlede en uvildig undersøgelse af adoptionsformidlingen til Danmark. Det sker klokken 13.00.
  • Det økonomiske topmøde, "New Global Financing Pact", skydes i gang i Paris. I løbet af torsdag og fredag samles politiske ledere og repræsentanter fra finansielle institutioner for at drøfte, hvordan det økonomiske system kan bekæmpe ulighed og klimaforandring.

Fredag

  • DI Transport afholder konference om prisen for grøn omstilling af transport. Dansk Industri og Boston Consulting Group har udarbejdet en baseline for transportens emissioner frem mod 2045. Med afsæt i dette kommer de med konkrete anbefalinger til, hvordan transporten leverer CO2-reduktioner med hensyntagen til både klima og erhvervsliv. Det sker klokken 9.30 på Christiansborg.
  • En ny musical om dronning Margrethes liv har urpremiere på Det Kongelige Teater.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00