Ugen i dansk politik: Obama kommer til Danmark

DET SKER: Løkke skal til FN’s generalforsamling i New York, Sophie Løhde kalder til forhandlinger om et opgør med statslige puljer, og Obama kommer til Kolding. Få overblik over den kommende uge.

Mandag
Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) indleder denne sidste septemberuge i New York. De skal nemlig deltage i FN's generalforsamling, som åbner mandag og varer ugen ud.

Løkke deltager blandt andet i et pressemøde i forbindelse med World Economic Forum topmødet 'Sustainable Development Impact Summit', hvor Danmark er et af værtslandene. Samuelsen deltager blandt andet i et møde med EU’s øvrige udenrigsministre, og Tørnæs deltager i aktiviteter om kvinders og pigers rettigheder.

Folketingets Social- Indenrigs- og Børneudvalg bruger ugen på en studietur i Grønland for at få mere viden om arbejdet med at forebygge omsorgssvigt og seksuelle overgreb over for børn og unge.

Hvis vi tager et hurtigt kig til Sverige, så samles Riksdagen denne mandag for første gang efter valget for at vælge formand. Traditionelt er det Riksdagens største parti – og det er fortsat Socialdemokraterna – eller største partikonstellation, der har posten. Men denne gang vil den borgerlige alliance stille med en modkandidat, som dog kun kan blive valgt med støtte fra Sverigedemokraterna. Dermed kan afstemningen blive en forsmag på regeringsdannelsen.

Tirsdag
Innovationsminister Sophie Løhde (V) præsenterede for nylig et mål om at afskaffe bureaukrati i den offentlige sektor. Og denne tirsdag har hun inviteret alle Folketingets partier til forhandlinger om et opgør med ansøgningspuljer. Regeringen foreslår at reducere antallet af kommunale og regionale ansøgningspuljer markant og sætte en grænse, så puljerne skal være på mindst 10 millioner kroner.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) kommer til at tilbringe en stor del af dagen i samråd – hele tre styk er han indkaldt til:

  • Først skal han svare på spørgsmål om hvidvask i kølvandet på TV 2-programmet "Operation X - Nordea og det store pengevaskeri".
  • I et samråd om Danske Bank umiddelbart efter skal han blandt andet fortælle, hvad han mener om bankens egen undersøgelse af hvidvasksagen.
  • Endelig har Sundhedsudvalget bedt ham svare på, hvad han vil gøre for at nedbringe antallet af mennesker, der kommer til skade med fyrværkeri.

Også forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal i samråd. Det handler om støj fra de nye kampfly.

Folketingets Brexit-følgegruppe rejser til Bruxelles for at se, hvor langt Storbritannien er i Brexit-forhandlingerne og for at drøfte en handlingsplan, hvis det ender i et 'no deal'-scenarie.

Og Finansudvalget rejser på studietur til Paris for at blive klogere på fransk økonomi og fremtidige reformer.

Onsdag
Midt i ugen bliver det miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensens tur. Han er kaldt i samråd om tilbagegangen i den danske biodiversitet, og om regeringen gør nok for at vende udviklingen.

Torsdag
Der er to samråd torsdag formiddag:

  • Ole Birk Olesen (LA) skal som transport-, bygnings- og boligminister svare på spørgsmål om en trafikulykke på Tjæreborg Station. I august sidste år omkom en ung mand, da han krydsede skinnerne for at komme til den anden side af perronen og blev ramt af et gennemkørende tog. Ministeren skal forklare, hvorfor Banedanmark stadig ikke har reageret på et forslag om bedre sikkerhed.
  • Bagefter er det skatteminister Karsten Lauritzen (V), som skal forklare sig. Han er kaldt i samråd om, hvorfor Undersøgelseskommissionen om Skat har måttet vente så længe på at få udleveret materiale fra Skatteministeriet og skattemyndighederne.

Fredag
Arbejdsugen slutter med store Obama-dag. Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama besøger SDU Kolding, hvor han deltager i "A conversation with President Barack Obama". Her mødes han med nogle af universitetets studerende og en række gæster fra erhvervslivet. Prinsesse Marie vil også deltage på mødet.

Og så er der møde i Europaudvalget med det kommende rådsmøde for økonomi og finans på dagsordenen.

Forrige artikel Det sker i EU: Blyantspenge, FN-uge og Mays skæbnetime Det sker i EU: Blyantspenge, FN-uge og Mays skæbnetime Næste artikel Seks ting vi lærte af weekendens kongres og landsråd Seks ting vi lærte af weekendens kongres og landsråd