Ugen i dansk politik: Studietur, fint besøg og sankthans hos Løkke

DET SKER: København får fint besøg, når blandt andet eks-vicepræsident Joe Biden og en række andre prominente gæster Anders Foghs demokrati-topmøde. Få overblik over ugen i dansk politik.

Lars Løkke Rasmussen inviterer på lørdag til sankthansaften i Marienborgs have. 
Lars Løkke Rasmussen inviterer på lørdag til sankthansaften i Marienborgs have. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Efter et veloverstået Folkemøde er det politiske Danmark så småt på vej på sommerferie. Men der er stadig ting i kalenderen for en række politikere. Medieforhandlingerne genoptages i denne uge efter stilstand, ligesom der forhandles nyt energiforlig.

Mandag
11 medlemmer af Forsvarsudvalget tager på tur, og de skal til USA for at se på F35-kampfly, som jo er den type, Danmark har købt 27 af. Derudover skal politikerne til Washington DC for at mødes med Raytheon, som er verdens største producent af såkaldte Guided Missiles, ligesom udvalget skal mødes med danske virksomheder inden for forsvarsindustrien for at høre om deres erfaringer med at drive virksomhed i USA. Programmet omfatter også møder i Kongressen og i Pentagon. Turen slutter lørdag.

Herhjemme bliver EU's miljøpriser 2018 uddelt. Konkurrencen har to niveauer – først nationale prisuddelinger og efterfølgende en konkurrence på europæisk niveau. Den danske bedømmelseskomité uddeler i år priser for miljøforbedringstiltag inden for kategorierne "Bæredygtige Produkter og Services", "Miljømanagement" og "Bæredygtige Processer".

Tirsdag
Københavns Byret ventes at afgøre, hvornår en straffesag mod to ledere fra Københavns Politi kan blive behandlet. De anklages for at have løjet for en dommer, da de i et retsmøde i 2013 blev udspurgt om politiets indsats ved et kinesisk statsbesøg.

Danske Regioner og Folketinget holder debatmøde i Fællessalen om, hvad EU's strukturfonde betyder for væksten i Danmark. Her vil blandt andre Peter Hummelgaard Thomsen (S) og Carsten Kissmeyer (V), der er formand for Danske Regioners Udvalg for Regional Udvikling, deltage.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd om overvågning af borgere med en funktionsnedsættelse, som for eksempel epilepsi. Her har Karina Adsbøl (DF) og Kirsten Normann Andersen (SF) bedt ministeren om tage stilling til, hvorvidt de får hjælp, og om hjælpen, de får, er tilstrækkelig.

Onsdag
S, DF og EL har kaldt miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om antallet af lange dyretransporter, hvor antallet af transporter er steget fra 1,9 millioner til 9,4 millioner grise de seneste ti år.

Derudover holder Statsrevisorerne deres sidste møde inden sommerferien.

Torsdag
Der er ikke mindre end fem samråd på torsdagsmenuen. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skal i samråd om sin departementschefs udtalelser om aktindsigter. Her skal Ammitzbøll-Bille blandt andet redegøre for, om han bifalder instruksen om at tilrettelægge ministeriets arbejdet på en måde, så der ikke er adgang til aktindsigt i henhold til offentlighedsloven.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i samråd om arveafgiften, hvor han blandt andet skal svare på, om finansloven for 2019 kommer til at indeholde forslag om at nedsætte arveafgiften.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd om regeringens ghettoudspil, hvor hun skal tage stilling til, om hun finder flere forslag fra udspillet nødvendige. Her er der blandt andet tale om forslagene om tidlig opsporing af udsatte børn, udvidet underretningspligt og bortfald af børnecheck.

Ud over de ovenstående skal transport- bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om overholdelse af køre-hvile-tids-regler, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal i samråd om Finanstilsynets undersøgelse af Danske Banks involvering i hvidvask og Finanstilsynets beføjelser.

Fredag
København får fint besøg, når blandt andre den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden og tidligere vicepremierminister i Storbritannien Nick Clegg gæster Anders Fogh Rasmussens demokrati-topmøde.

Det er Foghs fond The Alliance of Democracies Foundation, der afholder topmødet, og det vil have fokus på frihandel, demokratiske valg og teknologi. Mandag eftermiddag er den tidligere britiske premierminister Tone Blair også kommet på programmet som hovedtaler.

Lørdag
Det er sankthansaften, og i den anledning inviterer statsministeren til bål i Marienborgs have. Båltalen holdes af Løkke selv, ligesom der vil være tale af Eske Willerslev og musik af Anne Dorte Michelsen.

Søndag
Ugen slutter af med præsident- og parlamentsvalg i Tyrkiet. Her træder en ændring af den tyrkiske forfatning i kraft, som Erdogan fik vedtaget ved en folkeafstemning i 2017. Den giver landet en præsident, der fungerer som både statsoverhoved og regeringschef, og dermed får præsidenten langt mere vidtgående beføjelser end den overvejende ceremonielle karakter, som posten har i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00