Ugen i dansk politik: Venstre vælger ny næstformand

DET SKER I DENNE UGE: Venstre vælger ny formand, Joe Biden tages i ed som USA’s næste præsident, og så er der skruet ned for aktiviteten i Folketingssalen. Få overblikket over, hvad der sker i den kommende uge i dansk politik. 

Venstre skal i weekenden vælge ny næstformand. Her ses Inger Støjberg og Jakob Ellemann, da de i september 2019 netop var blevet valgt til næstformand og formand for Venstre, men meget er sket siden. 
Venstre skal i weekenden vælge ny næstformand. Her ses Inger Støjberg og Jakob Ellemann, da de i september 2019 netop var blevet valgt til næstformand og formand for Venstre, men meget er sket siden. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Selvom der ikke har været officielle møder i overenskomstforhandlingerne siden december, så begynder vi at nærme os den sidste fase. På fredag er der forhandlinger mellem Forhandlingsfællesskabet, der er fagbevægelsens forhandlingsorganisation, og KL. OK21-forhandlingerne skal for alvor i gang nu. 

I Folketinget er aktiviteterne blevet dæmpet, men der er stadig et par lovforslag, der skal behandles. Du kan her læse mere om, hvordan regeringen har valgt at sænke aktiviteten i Folketinget frem mod vinterferien, og hvilke lovforslag der er blevet udskudt. 

Og så venter vi også stadig på en aftale om kompensation til minkavlerne. I sidste uge blev forhandlingerne genoptaget, efter officielt at have ligget stille siden november

Derudover ser den kommende uge således ud:

Mandag
Fra mandag kan folketingsmedlemmer og medarbejdere på Christiansborg blive testet for coronavirus med en strakstest, når de møder ind.

I retten i Aarhus fortsætter en sag, hvor en 53-årig mand er tiltalt for drabsforsøg på Rasmus Paludan i forbindelse med en Stram Kurs-demonstration i juni 2020 i Aarhus. Her brød den 53-årige gennem politiets afspærring og løb frem mod Paludan med en kniv. Mandens angreb blev afværget, og han blev skudt i benet af politiet. Sagen behandles frem til den 9. februar.

Tirsdag
Kommunernes Landsforening (KL) afholder sin årlige sundhedskonference over tre dage, men i år afholdes den virtuelt på grund af corona. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er blandt deltagerne på konferencen. 

I Folketingssalen indledes dagens møde med partilederdebat. Derudover skal lovforslaget om epidemiloven blandt andet førstebehandles, ligesom et lovforslag om tilbagerulning af pebersprayordningen også skal behandles.

Der er også et enkelt samråd i kalenderen mandag. Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal i samråd om regelbrud i forbindelse med et forskningsprojekt med gravide kvinder på Statens Serum Institut.

Onsdag
Onsdag lancerer Altingets sit 25. nichemedie, Altinget Erhverv, som kommer til at beskæftige sig med erhvervspolitik. Åbningen finder sted i Altingets gård i Ny Kongensgade og livestreames på Altinget.dk og Altingets facebookside. Blandt deltagerne er administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen samt den nytiltrådte direktør for DI Digital, Rikke Zeeberg. Du kan også skrive dig op til et uforpligtende gratis prøveabonnement til Altinget Erhverv her.

På Christiansborg er der møde i Folketingssalen, hvor ministrene svarer på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid.

Der er også fem samråd på dagsordenen onsdag:

  • Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S skal i samråd om arbejdsforholdene på opførelsen af den nye Storstrømsbro.
  • Miljøminister Lea Wermelin (S) skal i to samråd. Det første handler om hendes udmeldinger om, at hun ikke ønsker flere og større havbrug i Danmark, mens hun senere skal i samråd om initiativer til håndtering af store nedbørsmængder.
  • Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skal også i samråd, hvor han skal redegøre for, hvorfor Folketingets Europaudvalg i en række EU-sager ikke rettidigt har fået forelagt forhandlingsoplæg forud for forhandlinger i Rådet.
  • Kirkeminister Joy Mogensen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om præster, der missionerer blandt muslimer

Og selvom det ikke direkte er dansk politik, så kommer vi ikke uden om, at Joe Biden indsættes som USA’s 46. præsident klokken 18 dansk tid, hvor en del af ceremonien kommer til at foregå digitalt. Samtidig ventes store demonstrationer i forbindelse med indsættelsen.

Torsdag
Cepos holder torsdag webinar om covid-19 og nedlukningen. Blandt oplægsholderne er Michael Bang Petersen, professor ved Aarhus Universitet, og Jens Lundgren, der er professor ved Rigshospitalet.
I Folketingssalen skal politikerne blandt andet førstebehandle aftalen fra starten af december, der skal sikre 775.000 grønne biler.
 
Der er også fem samråd torsdag:

  • Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skal i samråd om resultaterne af den nye TIMSS 2019-undersøgelse af danske 4. klasse elevers færdigheder i matematik og natur/teknologi.
  • Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om overbelægning i danske fængsler og arresthuse.
  • Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er skal i samråd om medicinsk cannabis.
  • Fødevareminister Rasmus Prehn (S) skal i samråd om konsekvenserne af EU’s anprisningsregler i forhold til salg af probiotikaprodukter.
  • Boligminister Kaare Dybvad (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen skal i samråd om Niels Bohr bygningen. 

Fredag
Afhøringerne i Tibetkommissionen fortsætter i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. Fredagens afhøringer begynder klokken 09.30, hvor Ulrik Vestergaard Knudsen, der dengang var departementschef i Udenrigsministeriet, og Statsministeriets departementschef, Christian Kettel Thomsen, skal afhøres.

I Folketingssalen er der to forespørgselsdebatter på dagsordenen. Statsministeren skal redegøre for regeringens værdipolitik med fokus på de udfordringer ved indvandring, mens udenrigsministeren skal svare på, om han vil tage initiativ til, at Danmark ratificerer FN-traktaten af 7. juli 2017, som forbyder alle atomvåben

Weekenden
Søndag holder Venstre ekstraordinært landsmøde, hvor partiet skal vælge ny næstformand, efter Inger Støjberg i juleferien blev bedt om at trække sig. Mødet holdes i Roskilde, men det foregår virtuelt, hvor deltagerne stemmer digitalt hjemmefra. Eneste kandidat er i skrivende stund Stephanie Lose, der er regionsrådsformand i Region Syd og formand for Danske Regioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00