Ugens EU-podcast: Så opruster Europa, men uden Danmark

PARLAMENTET#44: Forsvarsministeren drømmer om en folkeafstemning, mens Merkel og Macron taler om Europahær. Men hvad er det egentlig, Danmark gerne vil være med i? Hør om EU’s militære planer, om Brexit-topmøde og om dansk pres for Iran-sanktioner i denne uges podcast.

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

”Sverige og Finland kan deltage for fuld damp i det arbejde. Sverige og Finland er to neutrale lande, Danmark er Nato-medlem og ikke et neutralt land, men vi kan så ikke deltage i det. Det er bare ulogisk!”

Sådan siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) om et af de mange nye projekter, EU nu sætter i gang på forsvarsområdet, og som Danmark står uden for på grund af forsvarsforbeholdet.

Det konkrete projekt indgår i et ambitiøst, nyt samarbejde mellem EU og Nato om at styrke den militære mobilitet i Europa, så et stort antal soldater og udstyr kan flyttes på tværs af kontinentet hurtigere og mere effektivt.

Som medlem af forsvarsalliancen kan Danmark deltage på Nato-siden af samarbejdet, men ikke være med i EU’s projekt.

”Alene det siger jo, hvor tåbeligt det er: Fordi der står Nato-stempel på, så kan vi godt deltage, men når der står EU-stempel på, så kan vi ikke deltage,” siger Claus Hjort i denne uges europæiske podcast fra Altinget.

Derfor vil forsvarsministeren gerne have en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet – men han kan ikke sige hvornår. Hjort er samtidig bekymret over, at både den tyske kansler og den franske præsident igen er begyndt at bruge ordet ”Europahær” i deres taler for nylig.

Nogen europæisk hær bliver der nok ikke tale om, men EU har sat gang i hele 34 nye projekter om tættere forsvarssamarbejde på alle mulige konkrete områder. Der er planer om alt fra nye angrebshelikoptere, europæiske dronefly og militære robot-ubåde til en europæisk spionskole og tættere samarbejde om overvågning og forsvar mod cyber-angreb.

Bliv klogere på det i denne udsendelse, hvor vi også taler om blandt andet udenrigsminister Anders Samuelsens pres for EU-sanktioner mod Iran – samt selvfølgelig tager pulsen på de hektiske forhandlinger om Brexit op til det ekstraordinære topmøde i Bruxelles på søndag.

På med lyttelapperne og god fornøjelse med denne uges udsendelse, som samtidig markerer 1 års-fødselsdagen for vores europæiske podcast. Er der lagkage i studiet?

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Forrige artikel Dagens podcast: Hvorfor mister naturfaglige uddannelser studiepladser? Dagens podcast: Hvorfor mister naturfaglige uddannelser studiepladser? Næste artikel Dagens podcast: Frokostpausen på seks skoler ripper op i OK18-aftalen Dagens podcast: Frokostpausen på seks skoler ripper op i OK18-aftalen
Konservative tilbage fra dødsriget

Konservative tilbage fra dødsriget

ANALYSE: Den konservative fremgang er en kombination af målrettet strategi og rent held. Partiet var for få år siden tæt på endnu et formandsskift, og det blev diskuteret, om Konservative kunne overleve som et kommunalt parti.