Ukraine er pludselig på vej til at være kandidat til optagelse i EU

De tre største medlemslande er nu klar til at give Ukraine kandidatstatus under et topmøde i næste uge, og Danmark vil heller ikke stå i vejen for at åbne EU’s venteværelse for Europas fattigste og geografisk største land.

Lederne fra EU's tre største lande besøgte Kyiv torsdag: Frankrig præsident, Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, og Italiens regeringsleder, Mario Draghi. 
Lederne fra EU's tre største lande besøgte Kyiv torsdag: Frankrig præsident, Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, og Italiens regeringsleder, Mario Draghi.  Foto: Ludovic Marin/AFP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: På få måneder er det krigshærgede Ukraines ansøgning om EU-medlemskab gået fra at være en utopi til, at Unionen nu bevæger sig hastigt i retning af at give Europas fattigste og geografisk største land kandidatstatus.

Det betyder ikke, at Den Europæiske Union vil åbne forhandlinger om optagelse af Ukraine – den beslutning har sandsynligvis meget lange udsigter. Men alt tyder på, at Ukraine pludselig kan rykke ind i EU’s venteværelse i løbet af den næste uges tid.

EU-Kommissionen ventes at give positive anbefalinger til både Ukraine, Moldova og muligvis også Georgien, når de tre landes ansøgninger om medlemskab behandles af kommissærerne fredag.

Tyskland går ind for en positiv beslutning i forhold til Ukraine. Det gælder også Moldova.

Kilder siger til Altinget, at Kommissionen ønsker at give kandidatstatus med en række betingelser, der vil skulle opfyldes, før det en dag kan komme på tale at åbne forhandlinger om medlemskab.

Der var også tegn på et historisk skred i medlemslandenes holdninger, da lederne af de tre største EU-lande plus Rumænien torsdag besøgte den ukrainske præsident i Kyiv.

”Vi støtter alle fire at give øjeblikkelig status som kandidat til medlemskab,” sagde Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, under et fælles pressemøde med Tysklands kansler, Italiens regeringsleder og Rumæniens præsident.