"Undskyldningernes tid er forbi": Østergaard vil levere historiens grønneste finanslov

LANDSMØDE: Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, kræver, at næste års finanslov bliver danmarkshistoriens grønneste. Det slog han fast i sin landsmødetale, hvor han også gentog sin uvilje mod at indgå en pensionsaftale med regeringen. 

NYBORG: "Der er kun én ting for os at gøre. Det er at tage det håb, der er skabt, og omsætte det til politisk handling nu." 

Sådan faldt ordene, da Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, lørdag talte til de godt 700 deltagere på partiets landsmøde i Nyborg.  

Østergaard indledte talen ved at nævne partiets flotte resultater ved både europaparlaments- og folketingsvalget og fulgte derefter hurtigt op med at love at kvittere med markante resultater. 

"Undskyldningernes tid er forbi. Vi er i en tid nu, hvor vi må levere resultater på det håb, som er skabt," sagde han. 

Det vil Morten Østergaard blandt andet gøre ved at levere konkrete resultater i forhold til klima- og miljøbelastningen, inden den nuværende valgperiode udløber i 2023.  

"Om fire år skal der være mindre CO2-udledning fra landbruget og transporten. Ikke noget, vi har vedtaget at gøre i en fjern fremtid. Nej, vi skal se, at CO2-udledningen er faldet, at vi beskytter vores grundvand bedre, at vores luft er blevet renere, og at natur og skov fylder mere på dansk areal," sagde han. 

Og allerede dette efterår kræver han en historisk grøn finanslovsaftale.  

"Vores arbejde er ikke gjort, før de resultater er i mål. For os betyder grøn nu. Efter danmarkshistoriens første klimavalg, skal vi have danmarkshistoriens grønneste finanslov," sagde han.   

Vil presse tempoet i vejret  
Som optakt til weekendens landsmøde har Morten Østergaard fremlagt 15 målsætninger, der ifølge den radikale leder skal være indfriet i denne valgperiode. 

Morten Østergaard har de seneste dage kritiseret S-regeringen for at være for længe om at levere konkrete resultater. Han har blandt andet krævet en omgående indsats fra regeringen i forhold til at hjælpe børnefamilierne ud af Sjælsmark.  

"Vi er her ikke for at stikke en kæp i hjulet på andre. Vores eneste mål er at drive Danmark fremad og leve op til det håb, som er skabt. Det betyder også, at I kun kommer til at møde vores kritik, når det ikke går hurtigt nok. Når det ikke er ambitiøst nok. Og når I vil forpuppe jer i blokpolitik i stedet for at søge det brede samarbejde i Folketinget," lød det i talen. 

Holder fast i seniorførtidspensionen 
Morten Østergaard rundede også spørgsmålet om pension og sendte en indirekte besked til statsminister Mette Frederiksen i Aalborg.  

Morten Østergaard fremhævede den aftale, som Radikale Venstre indgik med de borgerlige partier inden folketingsvalget, som betyder, at nedslidte ældre, der har mistet evnen til at bestride et deltidsjob, kan få en seniorførtidspension.  

"Vi kæmper for dem, der har det sværere end os selv. Når vi har lavet en seniorpension, skal den gælde for alle dem, der har det sværere end os selv. Allesammen uden undtagelse. Uanset hvilken fagforening de er i," lød det fra den radikale leder.  

Han slog samtidig fast, at Radikale Venstre ikke vil dele flere finanspolitiske gaver ud til de ældre, før børnene har fået.  

"Vi er åbne om vores prioritering. Når det handler om de næste skridt i udbygningen af velfærdsstaten, så er det i vores øjne børnenes tur. Vi kæmper for dem, der kommer efter os selv," sagde han.  

"Kagen er spist" 
Morten Østergaard sendte også en hilsen til Venstre, der holder sit ekstraordinære landsmøde i næste weekend.

Her gjorde han det klart, at han ikke vil at blande sig i konstitueringen af Venstres nye ledelse. I stedet sendte han en direkte opfordring til partiet om at søge det brede samarbejde over midten i dansk politik. 

"Jeg kan allerede se, at Thulesen Dahl og hans kumpaner i Herning står med den knyttede næve og siger både til den tidligere og måske kommende, at nu skal de komme tilbage i folden. Alt det der pjank med eventuelt at række hen over midten skal I opgive og komme tilbage til os, så vi igen kan tælle udlændingestramninger. 

Til landsmødesalens store begejstring sagde han desuden, at han har lagt mærke til, hvad Jakob Ellemann-Jensen, der fortsat er den eneste opstillede formandskandidat, tidligere har udtalt om partifællen Inger Støjbergs udlændingepolitiske linje. 

"Jeg har også forstået på den eneste formandskandidat, at kagen er spist, og opskriften er smidt væk," lød det.  

,

Forrige artikel Læs hele Mette Frederiksens tale fra Socialdemokratiets kongres Læs hele Mette Frederiksens tale fra Socialdemokratiets kongres Næste artikel Læs hele Thulesen Dahls tale fra Dansk Folkepartis årsmøde Læs hele Thulesen Dahls tale fra Dansk Folkepartis årsmøde