Anmeldelse af 
Mathilde Hjort Bressum

Ung venstrepolitiker: Tankevækkende bog om tøjindustrien får dig til at genoverveje din næste shoppingtur

Julie Bundgaards bog viser den globale uretfærdighed i de vestlige landes overforbrug, der presser fabriksarbejdere til at arbejde sig selv til blods til en alt for lav løn. Hun overbeviser mig hele vejen om, at sætte spørgsmålstegn ved mit eget forbrug i en bog, jeg vil anbefale alle med tøj på kroppen at læse, skriver Mathilde Hjort Bressum.

Forfatteren stiller netop spørgsmål ved den stigende forbrugerkultur, der er i vestlige lande og hvad vi egentligt tillader, når man bliver ved med at efterspørger mere og billigere tøj, skriver Mathilde Hjort Bressum. (Arkivfoto: tøjfabrik i Bangladesh)
Forfatteren stiller netop spørgsmål ved den stigende forbrugerkultur, der er i vestlige lande og hvad vi egentligt tillader, når man bliver ved med at efterspørger mere og billigere tøj, skriver Mathilde Hjort Bressum. (Arkivfoto: tøjfabrik i Bangladesh)Foto: Rafiqur Rahman/Reuters/Ritzau Scanpix
Mathilde Hjort Bressum
Der er blod på dit tøj, Julie
Julie Lehman Bundgaard
Lydbog, spilletid: 2 timer og 56 minutter, udkom 17. april 2023, North Audio Publishing


Forestil dig, at du står midt i en stor fabrik i et fjernt og fremmed land. Lyden af syning og maskiner fylder lokalet, og du kan lugte lugten af kemikalier og sved. Omkring dig ser du rækker af ansigtsløse arbejdere, som syr tøj til den globale modeindustri. Deres ansigter er trætte og matte, og deres øjne er fyldt med en tristhed, du aldrig har set før.

Det er i denne verden, forfatteren Julie Bundgaard tager dig med ind i sin bog 'Der er blod på dit tøj, Julie'. Gennem sine ord og historier, bringer hun dig tæt på virkeligheden for de ansatte i fast fashion-industrien. En verden, hvor underbetalte arbejdere og dårlige arbejdsforhold er hverdagen, og hvor forbrugerne bærer ansvaret for denne situation gennem deres overforbrug.

Bundgaards bog er en øjenåbner, der stiller skarpt på mørkesiderne af en industri, som vi alle er en del af. En industri, hvor prisen for vores billige tøj er højere end vi nogensinde kunne forestille os. Gennem sine ord formår Bundgaard at skabe en følelsesmæssig forbindelse mellem læseren og de ansatte i fabrikken, og efterlader dig med en følelse af ansvar og en vilje til at gøre en forskel.

Allerede fra først i bogen er man revet med og fyldes med eftertanke og i virkeligheden også skam over de gange, man selv har købt en lidt for billig T-shirt i Zara.

Mathilde Hjort Bressum

Et uhyggeligt indblik
Bogen stiller skarpt på de kummerlige forhold alt for mange ansatte i tøjproduktionen lever under og sætter fokus på mørkesiderne af fast fashion-industrien. En industri vi alle sammen ved er præget af underbetalte arbejdere og et arbejdsmiljø, vi ikke vil byde vores værste fjende, men som man bliver ved med at støtte gennem et konstant overforbrug.

Bogen tager udgangspunkt i Rana Plaza-katastrofen i 2013, hvor over 1100 tøjarbejdere døde, og undersøger, hvorfor tøjindustrien fortsat har så forfærdelige arbejdsforhold, selv efter denne menneskeskabte tragedie. Forfatteren skildrer flere dilemmaer fra tøjindustrien krydret med tankevækkende historier fra den virkelige verden, hvor hun spøger sig selv hvem, der har ansvaret for at forbedre arbejdsforholdene – er det tøjbranchen, forbrugeren, fagforeningerne eller politikkerne?

'Der er blod på dit tøj, Julie' er tankevækkende læsning, der får dig til at genoverveje din næste shoppingtur. Og det er i virkeligheden nødvendigt. Fast fashion-industrien er et resultat af en global industri, hvor billigt tøj bliver solgt i Norden, men fremstillet af arbejdere under kritisable forhold på fabrikker i lande som Bangladesh. Bogen giver et uhyggeligt indblik i de farlige forhold tøjarbejderne lider under grundet vestlige landes stigende efterspørgsel og overforbrug. Et vigtigt emne, som jeg mener, fortjener en større platform.

{{toplink}}
Læs også

Jeg skammer mig over vores forbrugerkultur
Bogen er for mig et levende eksempel på, hvad jeg vil definere som moderne slaveri i dag. Den sætter spørgsmålstegn ved tøjgiganternes profit og vækst. For skal man egentlig vækste for vækstens skyld, når det er på bekostning af børnearbejde og arbejdsforhold, man næsten ikke kan forestille sig?

0:000:00