"Urørt skov er pludselig blevet det nye sort"

NATURMØDE: Partiledere og ministre diskuterede naturkrisen på Naturmødet i Hirtshals. Urørt skov er det nye sort, proklamerede den nye miljøminister. Men det er også grimt, lød det fra en anden minister.
 

HIRTSHALS: I en propfyldt Thunderdome på Naturmødet i Hirtshals kunne naturinteresserede torsdag aften overvære noget lidt usædvanligt. Noget – der ifølge Alternativets leder, Uffe Elbæk – ligefrem måtte opfattes som ”totalt fedt” og som ”en kæmpe nyhed”:

Der er bred og nærmest total enighed i Folketinget om behovet for at skabe mere vild natur i Danmark. Diagnosen var der også enighed om: at naturen har det skidt. Alt for skidt. Miljøministeren talte om, at ”alarmklokker ringer". Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fortalte om et Danmark med ”for lidt natur” og ”for få insekter og biarter”.

Radikales leder, Morten Østergaard, erklærede efter ti minutters debat, ”at der ikke er sagt noget, jeg rigtigt er uenig i”, og kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) stod ikke tilbage for resten af flokken:

”Jeg er også bekymret, ligesom alle andre er,” sagde hun.

Dansk Folkepartis fødevareordfører, Lise Bech, ville dog efterfølgende ikke helt lege med. Godt nok er hun enig i, at der er behov for god natur.

”Men jeg synes også, at vi skal passe på, at vi ikke maler fanden på væggen. Så er det heller ikke værre. Vi er ikke så dårlige i Danmark,” sagde hun og modtog et par spredte buh-råb for den analyse.

Det nye sort
DR's Ask Rostrup, der var ordstyrer under debatten, anerkendte Lise Bech for at have indtaget et modigt standpunkt.

Når nu næsten alle var enige om problemets omfang, kom debatten hurtigt til at handle om, hvor stærk medicin der er behov for. Og her kom S og SF's nye forslag om sætte et mål om 75.000 hektar urørt skov til at stå centralt. Urørt skov er et virkemiddel til at sikre bedre natur, som de blå partier var de første til at tage til sig. I Naturpakken fra 2016 blev de enige om en indsats på 10.000 hektar urørt skov i statens skove. Så det røde forslag vakte glæde hos miljø- og fødevareminsteren.

”Urørt skov er pludselig blevet det nye sort. Og det er alletiders,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Mette Frederiksen opfordrede ham under debatten til at indkalde til forhandlinger om mere natur. Og Alternativets Uffe Elbæk talte om muligheden for et nationalt kompromis, nu hvor så mange partier var enige.

Ting koster penge
Men helt så enkelt skulle det ikke vise sig at være. Ministeren understregede nemlig, at S-SF-forslaget ikke ligger på den flade hånd. Jakob Ellemann-Jensen påpegede, som Altinget for nylig har beskrevet, at forslaget koster fire milliarder kroner i engangsudgift, og derudover koster det 65 millioner kroner om året i tabte indtægter.

”Ting koster penge,” som ministeren formulerede det.

Mette Frederiksen pegede på, at Socialdemokratiet vil finansiere indsatsen ved at lægge afgifter på plastik, men det lod ikke til at imponere ministeren, som heller ikke var helt færdig med at skyde på Socialdemokratiet. Og Radikale for den sags skyld. Jakob Ellemann-Jensen henviste flere gange under debatten til, at regeringen er i gang med at udlægge 10.000 hektar urørt skov, og at den daværende SR-regering med Naturplan Danmark fra 2014 kun havde et mål om 500 hektar.

”Vi gør sådan set noget. Blandt andet 10.000 hektar urørt skov. Og dér havde I præcis en tyvendedel i jeres regeringsperiode. Det er jeg nødt til at sige,” sagde ministeren og fortsatte:

”Show it. Don't tell it. Indtil videre har I ikke vist det.”

Hvad er egentlig en grim skov?
Den anden repræsentant for regeringen – kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) – var også helt med på urørt skov-vognen. Hun talte om behovet for en 100-års plan for alle statens 110.000 hektar skove, men benyttede også lejligheden til at gøre forsamlingen opmærksom på, hvad urørt skov egentlig er.

”Når alle nu hylder den vilde skov – og det gør jeg også selv – så skal man lige huske, at det er grimt. Det er altså virkelig grimt. Det er træer, der vælter ind over hinanden, og man kan ikke gå der, og der kommer ikke lys ned,” sagde Mette Bock og forsatte:

”Når vi elsker at gå en tur i en bøgeskov, så er det jo en skovmark. Det er i den grad kultiveret. Det er ikke vild natur.”

Men den beskrivelse faldt den måske kommende statsminister for brystet:

”Jeg vil gerne lige anholde det der med, at den urørte skov er grim. Det er jeg faktisk utrolig uenig med dig i. Den grimme skov i Danmark, det er plantageskov,” sagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Dette udsagn høstede en hel del klapsalver denne lune torsdagaften på den store scene i Hirtshals. Naturmødet i Hirtshals løber torsdag, fredag og lørdag. 

Forrige artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med? Næste artikel I dag begynder EU's datarevolution: Det betyder den for dig I dag begynder EU's datarevolution: Det betyder den for dig
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.