Debat

V: Alle skal have råd til en tryg alderdom

DEBAT: Det er nødvendigt, at flere danskere får sparet op til deres pension, og derfor vil regeringen gøre det obligatorisk at lægge penge til side, skriver Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm.

Obligatorisk opsparing skal øge trygheden, mindske uligheden og sikre det danske pensionssystem i fremtiden, lyder det fra Louise Schack-Elholm, skatteordfører for Venstre.
Obligatorisk opsparing skal øge trygheden, mindske uligheden og sikre det danske pensionssystem i fremtiden, lyder det fra Louise Schack-Elholm, skatteordfører for Venstre.
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Schack Elholm
Medlem af Folketinget og skatteordfører for Venstre

Vi lever længere end før, og det er jo kun godt. Men den høje levealder betyder, at der er færre til at forsørge flere, og det sætter velfærden under pres. 

Vi har med tidligere reformer gradvist forhøjet folkepensionsalderen for at tilpasse den øgede levealder. Men levetiden er steget hurtigere end forventet. For første gang i 200 år risikerer vi, at de unge får en dårligere levestandart end deres forældre.

I helhedsplanen har vi foreslået, at alle fra 2025 skal arbejde et halvt år længere. Det betyder, at folkepensionsalderen hæves fra 67 til 67,5 år. Når vi lever længere, giver det kun mening, at vi bliver lidt længere på arbejdsmarkedet. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Vi danskere har i dag et af verdens bedste pensionssystemer. Et system som er kombineret af folkepension, arbejdsmarkedspension og den private pensionsopsparing. Men alligevel er der behov for at styrke pensionssystemet for at kunne sikre alle danskere en tryg alderdom.

Restgruppen er alt for stor
I dag er der en restgruppe på omkring 750.000 voksne danskere, som enten slet ikke sparer op til pension, eller kun gør det i meget lille omfang. 

Med ændringerne for pension vil regeringen sikre, at det kan betale sig at spare op og gøre sig mindre afhængig af fremtidens samfundsøkonomi. 

Louise Schack Elholm
Skatteordfører for Venstre

Det er der forskellige årsager til: mange danskere arbejder i erhverv uden overenskomst. Det kan for eksempel være taxachauffører, tjenere eller selvstændige. Der er danskere, der enten står uden for arbejdsmarkedet eller arbejder på midlertidige kontrakter og dermed ikke får sparet op til egen pension. Og for nogle kan det slet ikke betale sig at spare op.

Manglende pensionsopsparing er et problem, både for den enkelte og for hele samfundet. 

Restgruppen, som ikke er dækket af arbejdsmarkedspensioner, er alt for stor. De, der ikke sparer op, vil i højere grad være afhængige af de fremtidige økonomiske samfundsforhold og de kommende regeringers politik. 

Det er både usikkert og utrygt. Og de, der har en opsparing, skal betale skat til finansiering af ydelser til dem, der ikke har sparet op. Det er heller ikke rimeligt.

Der skal simpelthen spares mere op
Regeringen vil sikre, at flere laver pensionsopsparing, og at det skal kunne betale sig at lægge til side til alderdommen. 

Vi vil sikre det fremtidige pensionssystem ved et lovkrav om obligatorisk pensionsbidrag for dem, som ikke har, eller som kun har meget begrænsede pensionsindbetalinger. Det kommer til at betyde, at alle skal spare to procent af deres indtægt op til pension. Det gælder lønmodtagere, selvstændige og mennesker på overførselsindkomst. Opsparingen vil blive indfaset gradvist frem mod 2025.

Derudover foreslår vi en målrettet opsparing for personer over 60 år, som er i den sidste del af livet på arbejdsmarkedet. For personer, der højst har fem år til folkepensionen, sætter vi loftet for tilskud op til 50.000 kroner frem for de 29.600 kroner, som er loftet i 2017.

Vi indfører også en PensionsBonus for personer med indkomst over 300.000, som indbetaler til pension. PensionsBonusen vil øge afkastet efter skat og samtidig øge gevinsten ved opsparing for dem, der næsten ikke indbetaler til pension i dag.

Mere tryghed og mindre ulighed
Med ændringerne for pension vil regeringen sikre, at det kan betale sig at spare op og gøre sig mindre afhængig af fremtidens samfundsøkonomi. 

Langt færre ældre vil være afhængige af ydelser fra staten, hvis de har egen pensionsopsparing. Det vil mindske uligheden, skabe tryghed for de pensionister, som har mindst, og sikre det danske pensionssystem i fremtiden.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00