V-profiler vil stadig ikke oplyse deres økonomiske interesser til Folketinget

Politisk modstand mod at oplyse økonomiske interesser til offentligt register er vendt. I dag står kun to folketingsmedlemmer tilbage. 

Preben Bang Henriksen (V) er én af to folketingsmedlemmer, der ikke ønsker at opgive deres økonomiske interesser i det såkaldte hvervsregister.
Preben Bang Henriksen (V) er én af to folketingsmedlemmer, der ikke ønsker at opgive deres økonomiske interesser i det såkaldte hvervsregister.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Venstrepolitikerne Preben Bang Henriksen og Eva Kjer Hansen ønsker som de eneste af Folketingets 179 medlemmer ikke at opgive deres økonomiske interesser.

De står nemlig udenfor det såkaldte ’hvervsregister’, der har været obligatorisk siden 2015 og har til formål at ”skabe større åbenhed over for offentligheden om de enkelte folketingsmedlemmers hverv og økonomiske interesser”.

Der var fem folketingsmedlemmer, der stod udenfor registret, da Altinget startede sin rundspørge i forbindelse med artiklen. Men blandt andet tidligere V-statsminister og nuværende leder for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, har efterfølgende udfyldt registret.

Mistanken er mere skadeligt for demokratiet end, at politikere kan have særlige, men stadig legitime økonomiske interesser.

Jesper Olsen
Ormand for den danske afdeling af Transparency International

Dermed er antallet af blå folketingsmedlemmer udenfor registret faldet fra syv til to siden februar 2020 – går man tilbage til nytår 2019/2020 stod 20 politikere udenfor registret.

Eva Kjer Hansen er aldrig vendt tilbage på Altingets henvendelser, men har tidligere forklaret, at politikere bør bedømmes på deres handlinger og ikke deres personlige økonomiske forhold. Og Preben Bang Henriksen afviser i en mail til Altinget at udfylde registret, fordi det er en ”privat sag”.

Når de to politikere ikke af egen drift vil give oplysninger til hvervsregisteret, kan det skabe mistanke om, at de træffer beslutninger ud fra egeninteresser og ikke ud fra et samlet hensyn til befolkningen, mener formanden for den danske afdeling af Transparency International, Jesper Olsen:

”Mistanken er mere skadeligt for demokratiet end, at politikere kan have særlige, men stadig legitime økonomiske interesser. Erhvervsinteresser er ikke odiøse i politik, men det er odiøst ikke at opgive dem.” 

Til Altinget skriver Preben Bang Henriksen, at han af egen drift har offentliggjort nogle af de oplysninger, som kræves i hvervsregisteret:

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024