Vælgere: Fødevareminister bør flytte fokus

MENINGSMÅLING: Et flertal af de danske vælgere er enige om, at Dan Jørgensens initiativer omkring danskernes madvaner er forkerte. Politisk kommentator mener, det er et bevidst træk fra regeringens side.

Fy Danmark! Kan I så komme væk fra fjernsynet! Nogenlunde sådan lød meldingen i sommer fra fødevareminister Dan Jørgensen (S), der mente, at danskerne manglede opdragelse i forhold til, hvordan vi indtager vores måltider. Det har resulteret i flere forskellige tiltag. Blandt andet en måltidstænketank, folkehøring, konkurrence og kåring af Danmarks nationalret samt dialogproces med detailhandlen.

Fødevareministeriet oplyser til Altinget, at der i 2014 er blevet afsat 2,1 millioner kroner til fødevareministerens initiativer omkring danskernes madvaner.

En meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget, viser, at 54,9 procent af alle danskere mener, at Dan Jørgensen burde have prioriteret anderledes, mens 32,2 procent synes, at fødevareministeren prioriterer korrekt med sine initiativer omkring danskernes madvaner.

Vækstskabende initiativer
Meningsmålingen viser, at vælgerne fra Venstre og Liberal Alliance er mest imod Dan Jørgensens initiativer. Mette Bock, landbrugs- og fødevareordfører (LA), er en af modstanderne og mener, at Dan Jørgensen burde passe sit arbejde som minister i stedet for at bruge tid og penge på populistiske forslag som initiativerne omkring danskernes madvaner.

”Han er minister for et utroligt væsentligt vækstområde i Danmark, og så bruger han tid på de her ting. En minister i en regering skal bruge sin energi på det grundlæggende, og det vil her sige at skabe nogle rammevilkår, der medfører, at vi får produceret sunde og gode fødevarer, skabt større eksport og derved skabt flere arbejdspladser,” siger Mette Bock.

Værdikrigeren Dan Jørgensen
Politisk kommentator og ansvarshavende chefredaktør fra Fyns Amts Avis Troels Mylenberg mener, at det er et helt bevidst træk fra Dan Jørgensens side såvel som regeringens, der synes at have haft svært ved at nå ind i danskernes hjem. Troels Mylenberg mener, at Dan Jørgensen er et frisk pust til en regering, der gerne vil være mere end en blodfattig økonomistyrings- og velfærdsteknokratisk regering.

”Der er konkurrencestats-Corydon, og så er der kølige Helle Thorning-Schmidt, der ikke formår at åbne dørene ind til nogle af de organer, der bærer følelser. Så kommer Dan Jørgensen og sætter en dagsorden, der på en kvart sommerferie får de borgerlige op i det røde felt. Det er lige præcis det, regeringen har manglet,” siger Troels Mylenberg.

Troels Mylenberg synes, at initiativerne lugter af populisme, men han mener dog ikke, at der er noget forkert ved det. Tværtimod mener han, at det er helt okay for politikere, at de fylder lidt mere også på spørgsmål om dagligdagskarakter.

”Politikere bliver ofte kritiseret for at være alt for meget embedsmændstyper, og man må sige, at modsætningen til det er en politiker, der går ind og siger: Jeg vil gerne blande mig i, hvad I propper i munden,” forklarer Troels Mylenberg og supplerer med en sammenligning af Søren Pind.

”Man kan sige, at Dan Jørgensen indtager den position, som Søren Pind havde i forrige regering. Han er den her værdikriger, der har profil, er følelsesladet og i det hele taget lidt mere farverig," siger Troels Mylenberg.

Dan Jørgensen er overbevist om, at initiativerne i sidste ende vil bidrage til at styrke den danske madkultur.

”Jeg har sat de her initiativer i søen, fordi jeg gerne vil skabe en debat om danskernes mad og give ny inspiration, som kan styrke den danske madkultur,” forklarer Dan Jørgensen.

Opbakningen til kampagnen om at kåre Danmarks nationalret har da også vist sig at være relativt stor med 41.595 afgivne stemmer indtil videre.

Dan Jørgensen påpeger, at han foruden sine initiativer omkring danskernes madvaner også har været med til at sætte fokus på vækst, heriblandt en vækstplan for fødevarer, som Liberal Alliance selv har stemt for. Fødevareerhvervet vurderer, at denne plan kan skabe op til 25.000 job.

Initiativer for folkesundhed
Mette Bock mener, at oplysning er vigtigt, men påpeger, at det ikke bør være ministerens job at lave oplysningsarbejde. Hun nævner i stedet, at der i Danmark er mange udmærkede organisationer, som gør meget for at oplyse danskerne omkring mad og sundhed, så de kan træffe deres valg på et rigtigt grundlag.

Dan Jørgensen vurderer dog, at initiativerne kan være med til at styrke folkesundheden og give frisk mad til for eksempel de ældre, og er overbevist om, at de er alle pengene værd.

”Man kan selvfølgelig altid diskutere, om man får nok ud af pengene, men jeg tror på, at de her initiativer på sigt kaster resultater af sig,” siger Dan Jørgensen.

Uventet støtte
Meningsmålingen, som A&B Analyse har foretaget for Altinget, viser desuden, at Dan Jørgensen får en måske lidt uventet støtte fra de konservative vælgere, hvor 50,9 procent af vælgerne bakker op om initiativerne. Troels Mylenberg mener, at det skyldes, at de konservative traditionelt set anerkender holdninger til folket, også hvad der foregår inden for hjemmets fire vægge.

”Konservative har også holdninger til lektiehjælp og til, hvordan man lever bedre end andre,  hvor man kan sige, at Venstre klynger sig til det meget nemme synspunkt om, at politikerne ikke skal blande sig i noget som helst,” slutter Troels Mylenberg.

Forrige artikel Rektorer var klar til at skære flere studiepladser end minister Rektorer var klar til at skære flere studiepladser end minister Næste artikel Folkeskoleklasserne bliver ved med at vokse Folkeskoleklasserne bliver ved med at vokse
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.