Vælgerne er begyndt at tvivle på Foghs løfter

KONTRAKTPOLITIK: I flere år har statsministerens kontraktpolitik sikret VK-regeringen magt og genvalg. Men nu tvivler vælgerne på løfterne.
Venstres trylledrik, skattestoppet, har mistet sin virkning. Et stort vælgerflertal regner med øgede skatter efter en skattereform.
Venstres trylledrik, skattestoppet, har mistet sin virkning. Et stort vælgerflertal regner med øgede skatter efter en skattereform.Foto: Hasse Ferrold
Rasmus Nielsen
Et stort flertal af danskerne regner med at skulle aflevere flere penge i skatter og afgifter, når regeringen og Folketingets partier er færdige med den planlagte skattereform næste år.

Det viser en meningsmåling, A&B Analyse har lavet for Altinget.dk. Ifølge målingen tror næsten 60 pct. af danskerne, at deres samlede skattebyrde vil øges efter reformen, mens kun 11,6 pct. forventer lavere skatter og afgifter. 22,5 pct. regner med et uændret skattetryk.

Tror ikke på Fogh
Danskerne ser dermed ikke ud til at tro på statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) løfter om, at en skattereform vil overholde en såkaldt "skattestopstankegang", og at hver en krone, der kommer ind i stigninger på afgifter, vil blive brugt til at sætte skatten på arbejde ned.

"Det overrasker mig, at så mange forventer at skulle betale mere. Målet med skattereformen er jo ikke at hente penge op af danskernes lommer, men at de skal beholde en større gevinst ved en times ekstra arbejde," siger skatteminister Kristian Jensen (V) til Altinget | Christiansborg.

Netavisens Niels Th. Dahl beskræftiger sig i en kommentar med Foghs nye problemer med at bevare vælgernes tillid. Han skriver bl.a.:

Det overrasker mig, at så mange forventer at skulle betale mere. Målet med skattereformen er jo ikke at hente penge op af danskernes lommer.

Kristian Jensen
Skatteminister (V)

"Netop fordi tilliden har været en så afgørende hjørnesten i Anders Fogh Rasmussens politiske projekt, bør både han og regeringen være alvorligt bekymret over nogle af de signaler, der på det seneste er begyndt at kunne høres fra vælgerne, og som Alitnget.dk indgående har beskrevet.

Flere meningsmålinger har således på det seneste vist, at de fleste vælgere ikke længere uden videre tror på de politiske løfter, Fogh giver.

De fleste vælgere tror f.eks., at problemet med EU-reglerne og den danske udlændingepolitik faktisk vil medføre en "væsentlig stigning" i antallet af familiesammenføringer i Danmark - også selv om Fogh siger det stik modsatte og har forsikret, at det kun drejer sig om et "lille hjørne" af den danske udlændingepolitik.

De fleste vælgere tror, Fogh allerede har besluttet sig for at sige farvel til dansk politik, når det første internationale topjob viser sig - trods Foghs indædte forsikringer om det modsatte. De fleste vælgere tror oven i købet, at han viger tilbage fra et opgør med EU i udlændingesagen, fordi han først og fremmest tænker på sin egen karriere."

Kommentaren fortsætter:

"Dermed ser en af de helt afgørende hjørnesten under Foghs kontraktpolitik ud til at være i gang med at smuldre væk under ham."

Jønsson: Fogh uden ramme 
Ekspert i politisk kommunikation, cand. comm. Rasmus Jønsson beskæftiger i sin analyse på Altinget | Christiansborg sig med Foghs nye problemer med vælgerkontrakten ud fra en kommunikativ vinkel. Han mener, at statsministeren har mistet rammen om sit politiske projekt og skriver bl.a.:

"Hvad oppositionen ikke har formået, har den snigende virkelighed, der ligger uden for Christiansborgs mure, pludselig kunnet gøre, for på meget kort tid er der sket det, at stort set alle regeringens stærke frames (kommunikative rammer om mærkesager, red.) er under pres.    

Sommerens EF-dom har undermineret hele framet om en fast, men fair udlændingepolitik. EF-dommen har gjort det tydeligt for vælgerne, at det hverken er Fogh, Rønn eller Kjærsgaard, der bestemmer, om den danske udlændingepolitik er fast men fair; det er EU. Og det er ikke kun Venstres framing på udlændingeområdet, den er gal med.

Venstres trylledrik, skattestoppet, som i en årrække har været en delikatesse for mange midtervælgere, har også pludselig mistet sin virkning. Danskerne er nu ikke længere optaget af skattestoppet. I kølvandet på finanskrisen er det nogle helt andre og langt større økonomiske ting, der interesser borgerne, end om regeringen har overholdt skattestoppet i x antal dage," skriver altså Rasmus Jønsson. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Rasmus Jønsson

Særlig rådgiver, miljøminister Magnus Heunicke (S)
cand.comm. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00